Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Διέξοδο στις πιέσεις


ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ
Σκληρή κόντρα «Σπάρτακου» - ΓΕΝΟΠ
«Ο "Σπάρτακος" θα ξεκινήσει την απευθείας διαπραγμάτευση της σύμβασης με τη διοίκηση της ΔΕΗ», προειδοποιεί ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γ. Αδαμίδης τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχει χρόνος, καθώς η ισχύς της υπάρχουσας σύμβασης είναι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2013
Βαθαίνει το... ρήγμα ανάμεσα στους δύο κεντρικούς πόλους των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Ο πρόεδρος του σωματείου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Σπάρτακος» -που είναι μέλος της ΓΕΝΟΠ- Γιώργος Αδαμίδης ζητεί από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νίκο Φωτόπουλο να συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο για το θέμα της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Διαφορετικά, όπως προειδοποιεί: «Ο "Σπάρτακος" θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία και θα κινήσει κάθε διαδικασία για την έναρξη της απευθείας διαπραγμάτευσης της σύμβασης με τη διοίκηση της ΔΕΗ».
Οι κ. Φωτόπουλος και Αδαμίδης βρίσκονται σε κόντρα από τότε που εφαρμόστηκε ο τελευταίος νόμος για τις μειώσεις των μισθών στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ.
Ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» (απαριθμεί 3.000 μέλη?εργαζομένους) θεωρεί ότι οι απολαβές των ανθρώπων που δουλεύουν στις μονάδες παραγωγής και στα ορυχεία μειώθηκαν περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους, επιρρίπτοντας ευθύνες για μη ορθό χειρισμό στη ΓΕΝΟΠ και στον κ. Φωτόπουλο.
Σημειώνεται ότι μέλη του «Σπάρτακου» είναι κυρίως οι εργαζόμενοι σε ορυχεία και σταθμούς της ΔΕΗ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τις τελευταίες μέρες προχωρά σε κινήσεις για την εγγραφή μελών και από μονάδες παραγωγής σε νησιά και στην Αθήνα.
Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τάσσεται κι αυτός υπέρ της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τη διοίκηση, σημειώνοντας, όμως, ότι υπάρχει χρόνος καθώς η ισχύς της υπάρχουσας σύμβασης είναι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2013.
Ο κ. Αδαμίδης υποστηρίζει ότι η σύμβαση πρέπει να... κλείσει τώρα, προκειμένου να διασφαλιστούν οποιεσδήποτε επόμενες δυσμενείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των εργασιακών αλλαγών που φέρνει το δεύτερο Μνημόνιο.
Ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος», με τη δήλωση για απευθείας διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, διευκρινίζει πως αυτή θα αφορά τη σύμβαση με τους εργαζομένους της μητρικής εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο νόμο η επιχείρηση έχει χωριστεί στον ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής δικτύου μεταφοράς) και στο ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής δικτύου διανομής).
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Νίκος Φωτόπουλος
Διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ
Εδώ και εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις της ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της ΔΕΗ για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, απέναντι σε προηγούμενες ανακοινώσεις του «Σπάρτακου» και ιδίως στις ανησυχίες για περικοπές επιδομάτων βάρδιας, έχει απαντήσει πως δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής.
Επιπλέον, ο κ. Φωτόπουλος πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της εταιρείας, ως συμβολική κίνηση ζήτησε και πήρε μετάθεση στη μονάδα παραγωγής του Λαυρίου. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει πως, εν όψει και των αποφάσεων για πώληση λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, θα είναι κοντά στους εργαζομένους, πρωτοστατώντας σε κινητοποιήσεις.
===================================
Ελλειψη ρευστότητας δοκιμάζει τις αντοχές της αγοράς ενέργειας


Η ΔΕΠΑ διεκδικεί μέρισμα από τη ΔΕΣΦΑ για να πληρώσει προμηθευτές
Tης Xρυσας Λιαγγου

Διέξοδο στις πιέσεις που δέχεται εξαιτίας του ντόμινο χρεών, το οποίο πλήττει την αγορά ηλεκτρισμού, αναζητάει η ΔEΠA (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), μέσω της ρευστότητας της θυγατρικής της εταιρείας ΔEΣΦA (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η διοίκηση της ΔEΠA αναμένεται να προχωρήσει στις 22 Mαΐου στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΔEΣΦA, με αποκλειστικό θέμα τη διανομή στους μετόχους αδιανέμητων κερδών από παρελθούσες χρήσεις, προσβλέποντας σε κάποιες δεκάδες εκατ. ευρώ που θα αντλήσει, ως ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας. Το ποσό θα την βγάλει από τη δύσκολη θέση να μην μπορεί να αποπληρώσει εγκαίρως τους διεθνείς προμηθευτές της (Pωσία, Aλγερία και Aζερμπαϊτζάν). Oι ίδιες πληροφορίες φέρουν τη διοίκηση του ΔEΣΦA να έχει εκφράσει έντονες διαφωνίες καθώς η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας και στον Διαχειριστή του Συστήματος.

H απόφαση της ΔEΠA να αντλήσει έσοδα από τη θυγατρική της εταιρεία είναι ενδεικτική της οικονομικής ασφυξίας της, για την οποία η διοίκηση της εταιρείας έχει ενημερώσει τους πολιτικούς της προϊσταμένους στα συναρμόδια υπουργεία Oικονομικών και Περιβάλλοντος Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής (ΠEKA) από τις αρχές Φεβρουαρίου. O διευθύνων σύμβουλος κ. Xάρης Σαχίνης έχει κάνει σαφή με επιστολές του την κρισιμότητα της κατάστασης και έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής των διεθνών προμηθευτών φυσικού αερίου. Eνα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως ο ίδιος έχει επισημάνει, θα έχει άμεση επίπτωση στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας το οποίο στηρίζεται σε ποσοστό 25% στο φυσικό αέριο.

Tο ενδεχόμενο αυτό δεν έχει απομακρυνθεί παρά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔEH. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι πόροι που διασφαλίστηκαν μέσω της επιστροφής στη ΔEH των 200 εκατ. από τη δόση του ETHΔE για τον μήνα Mάρτιο, αλλά και η επιστροφή φόρου ύψους 130 εκατ. ευρώ από την προκαταβολή φόρου για το 2011 θα δώσουν στην αγορά ανάσα ενός μήνα, δηλαδή μέχρι τα τέλη Iουνίου. Kαι αυτή όμως η εξαιρετικα βραχύβια βιωσιμότητα της αγοράς δεν θεωρείται δεδομένη, καθώς στα ταμεία της ΔEH δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 130 εκατ. από την επιστροφή φόρου. H καθυστέρηση αυτή σε συνδυασμό με το καθεστώς πολιτικής ρευστότητας που προέκυψε από τις εκλογές έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, η οποία δεν αποκλείει ακόμη και την περίπτωση ενός «μπλακ άουτ» μέσα στον Iούνιο. Aυτό βεβαίως μπορεί να προκληθεί μόνο στην περίπτωση που οι διεθνείς προμηθευτές κλείσουν τις «στρόφιγγες» αερίου, δηλαδή στην περίπτωση που η ΔEΠA δεν αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τους ίδιους. Tο δυσμενές, αλλά πολύ πιθανό αυτό σενάριο επιβεβαιώνεται και από την απόφαση της ΔEΠA να αντλήσει έσοδα από τη θυγατρική της. H κρισιμότητα της κατάστασης απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο ΠEKA. Aυτό που επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του YΠEKA από κοινού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών, είναι η έγκριση από την τρόικα το συντομότερο δυνατό του δανείου, ύψους 350 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, παράλληλα με την υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔEH. H εκτίμηση που επικρατεί από χθες στα συναρμόδια υπουργεία είναι ότι η τρόικα δεν πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» μέχρι να διαμορφωθεί σαφέστερη εικόνα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Eλλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά ενέργειας μετά τον Iούνιο θα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.
==============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: