Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

«ο Σπάρτακος δεν καταβάλει εισφορές στην Ομοσπονδία με αποτέλεσμα η ΓΕΝΟΠ να χρωστά και να μην μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους της»



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Η «ΗΓΕΣΙΑ» ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ…

 Στην ανακοίνωση της «ηγεσίας» του σωματείου Σπάρτακος, χωρίς να μας κάνει έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι ο πρόεδρος του Σπάρτακου κατάπιε την γλώσσα του για τα όσα αποκαλύψαμε περί των προτάσεών του για κόψιμο του οικογενειακού επιδόματος (αδιαφορώντας ότι 2.614 συνάδελφοι έχουν αυτό και μόνο αυτό ως επίδομα) και για σταμάτημα (κόψιμο) της χορήγησης των κλιμακίων! Μια εξέλιξη που θα είναι -αν κι εφόσον πραγματοποιηθεί- ιδιαιτέρως καταστροφική για τους νέους συναδέλφους αλλά και για όσους πρόκειται να φύγουν σε σύνταξη!
Πολύ σοφά λοιπόν στην τελευταία ανακοίνωσή του ακολούθησε τη ρήση «η σιωπή είναι χρυσός».


ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
ΛΑΜΨΑΤΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΣΑΣ.
ΤΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑΤΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΣΟΔΑ;

Όσο δε για τα όσα απαντά στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η «ηγεσία» του Σπάρτακου προς δυσαρέσκεια του προέδρου της πρέπει να του πούμε πως όσο κι αν θέλει να ξεχάσουμε τη στάση του στην κατάληψη του κτιρίου έκδοσης λογαριασμών στην οδό Πειραιώς δε γίνεται γιατί έχουμε δυνατή μνήμη και θυμόμαστε πολύ καλά πως σε συνέχεια των όσων είπε στο ραδιόφωνο γνωστός κυβερνητικός βουλευτής της περιοχής του ενάντια στους καταληψίες της ΓΕΝΟΠ ο ίδιος (πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας) επίσης από ραδιοφώνου (τον γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό) ζήτησε το σταμάτημα της κατάληψης!!
Άλλωστε για να μην παίζουμε με τις λέξεις δυο μέρες πιο μπροστά ο ίδιος είχε διαφωνήσει με την κατάληψη και αφού δεν πέρασε η πρότασή του (να μην πραγματοποιηθεί ) είχε πει κάτι που το συνηθίζει όταν δεν περνά η άποψή του, ότι «εγώ διαχωρίζω τη θέση μου». Ή μήπως δεν είναι έτσι συνάδελφε Αδαμίδη;


Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ
Όσο δε για το ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση για τη συμμετοχή των προεδρείων των 7 μεγαλύτερων Συλλόγων στην διαπραγματευτική ομάδα της ΓΕΝΟΠ περιμένουμε να μας φέρετε την απόφαση.
Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να ζητήσετε τη συμμετοχή σας στην διαπραγματευτική ομάδα σε ενεργοποίηση αυτής της απόφασης και όχι γιατί κανείς από το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ δεν ήταν από την Παραγωγή ή τα Ορυχεία…
Άλλωστε αν ήταν έτσι γιατί τα υπόλοιπα σωματεία δε ζήτησαν κάτι τέτοιο;
Με βάση λοιπόν το αίτημά σας για συμμετοχή στην διαπραγματευτική ομάδα της ΓΕΝΟΠ με άλλοθι ότι «κανένα μέλος του Προεδρείου της ΓΕΝΟΠ δεν είναι από την Παραγωγή ή τα ορυχεία» (άρα εμείς προφανώς θα ξεπουλάγαμε τα συμφέροντα των ανθρώπων της παραγωγής και των Ορυχείων!!), δεν είναι υποκρισία να διερωτάστε γιατί «η κίνηση μεταγραφής του Προεδρείου της ΓΕΝΟΠ από την Διανομή στη Μητρική;»
Πάντως μια και χρησιμοποιείται τον όρο μεταγραφή αν νομίζεται ότι παίζουμε ποδόσφαιρο μάλλον κάποιο λάθος έχετε κάνει… Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε κανένα παιχνίδι γιατί οι συνθήκες επιβάλουν να είμαστε πολύ σοβαροί. Τα παιχνίδια τα αφήνουμε για εσάς.

 ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΤΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΑΣ

Όσο δε για την οικονομική στήριξη της ΓΕΝΟΠ μια κι επικαλείστε το καταστατικό και το τι προβλέπει σας ρωτάμε: λέει πουθενά ότι ο κάθε σύλλογος πληρώνει εάν πληρώνουν όλοι οι άλλοι σύλλογοι ή ότι ο κάθε σύλλογος οφείλει να είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις;
Γιατί άραγε αφού σας ήταν γνωστό ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν έχει καμία άλλη πηγή εσόδων έπρεπε να επιλέξετε τη στάση : «αφού δεν πληρώνουν κάποιοι δεν πληρώνουμε κι εμείς» και όχι τη στάση που επέλεξαν και ευτυχώς, μια σειρά άλλοι σύλλογοι που χωρίς να διαμαρτύρονται τι κάνουν όλοι οι άλλοι στήριξαν και στηρίζουν οικονομικά την Ομοσπονδία;
Φοβόσασταν μήπως σας πιάσουν κορόιδα;
Κύριοι ο οικονομικός στραγγαλισμός της Ομοσπονδίας μετά και την αγνόηση των αλλεπάλληλων επιστολών αγωνίας να την στηρίξετε οικονομικά γιατί ούτε τους υπαλλήλους μας δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε ήταν συνειδητή επιλογή σας. Το γιατί αποκαλύφθηκε.
Όσο δε για το ότι «ο Σπάρτακος σήκωσε στις πλάτες του το οικονομικό κόστος των συλλαλητηρίων που οργάνωσε η ΓΕΝΟΠ, «χωρίς καμία αξίωση από την Ομοσπονδία, χωρίς καμία επιβάρυνσή της» να είστε προσεκτικοί στο τι λέτε και να μην δημιουργείται εντυπώσεις. Εξηγείστε καθαρά ότι εννοείτε πως πληρώσατε όπως όλοι (αφού η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν είχε τη δυνατότητα) τα έξοδα σας για να παραβρεθείτε στα συλλαλητήρια που οργάνωσε η Ομοσπονδία.
Αν νομίζετε ότι δεν έπρεπε να έρθετε τότε αλλάζει…

 ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΙ;

Κλείνοντας θα σταθούμε στο σημαντικότερο όσων καταγγέλλετε και θα σας ρωτήσουμε ποιες είναι οι σταλινικού τύπου μεθοδεύσεις και ποιον αποκλείσαμε από τη συνεδρίαση του Δ.Σ.; Περιμένουμε όνομα ειδάλλως είστε κοινοί συκοφάντες.  Μήπως σταλινικού τύπου μεθοδεύσεις χρησιμοποιεί αυτός που λέει ξεδιάντροπα ψέματα λέγοντας ότι «όλοι οι Σύλλογοι ,πλην ίσως του Λαυρίου, γιατί δεν ακούσαμε τι είπε συμφωνούν μαζί μας;»
Μήπως Σταλινικού τύπου μεθοδεύσεις χρησιμοποιεί αυτός που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και να εμφανίσει ότι συμφωνούν μαζί του ακόμα και σύλλογοι που διαφωνούν με το περιεχόμενο της ΕΣΣΕ συνολικά κυρίως για ιδεολογικούς λόγους, όπως το σωματείο μέλος μας «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»;
ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ
Βεβαίως δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός του ότι για μια φορά ακόμα μέσα από την ανακοίνωση σας επιδιώκετε τον διαχωρισμό του προσωπικού. Πρέπει να σας θυμίσουμε ότι όποιος το κάνει διασπά την ενότητα και τη συνοχή, στοιχεία απαραίτητα για κάθε αγώνα, για κάθε μάχη.

Συνάδελφοι,

Της «ηγεσίας» του Σπάρτακου όταν κάποιος επιχειρεί να καταρτίσει συλλογική σύμβαση που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους από διαφορετικές κατηγορίες και ειδικότητες και εκείνο που λαμβάνει υπόψη του είναι ο αριθμός των μελών της κάθε κατηγορίας και όχι το δίκιο της κάθε κατηγορίας, τότε ποτέ δεν θα τα καταφέρει.
Εκείνο που προστατεύει την κάθε κατηγορία δεν είναι η αριθμητική της υπεροχή αλλά το δίκιο της.
Όταν ο οδηγός σου είναι αυτό και μόνο αυτό κανείς δεν θα μπορέσει να σου κλείσει το δρόμο και να σε αδικήσει.
Στη ΔΕΗ όλοι πρέπει να ζήσουμε.
Τα στομάχια όλων λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Όλοι έχουμε οικογένειες όπως οικογένειες έχουν και οι συνάνθρωποί μας που είναι άνεργοι.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τα όποια λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις της είναι η εγγύηση ότι κανείς δεν θα αδικήσει κανέναν.
Όσο δε για τα ειρωνικά σχόλια ότι «όσοι κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα» ψήφισαν υπέρ της υπογραφής της σύμβασης σας θυμίζουμε ότι πέρα και ανεξάρτητα από το εάν δουλεύουμε στο Βορρά ή το Νότο αρκετοί από εμάς των Αθηνών έχουμε ακριβώς τα ίδια οικονομικά συμφέροντα με εσάς μόνο που δεν μας οδηγούν αυτά, αλλά το αίσθημα αλληλεγγύης και η ουσία της λέξης συνάδελφος.

 Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ;
Ο ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΣΕ ΤΡΙΤΗ ΜΟΙΡΑ;

Τέλος, με όσα διαδραματίζονται από ότι φαίνεται κάποιοι ξέχασαν ότι το πρώτο που πρέπει να μας απασχολεί σ΄αυτή τη σύμβαση είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Εμείς με τη στάση μας τι δείχνουμε;

Μήπως την εικόνα των μοιραίων συμφεροντολόγων ;
Οι συνάδελφοι μας βλέπουν και μας κρίνουν.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

===================================
Προς διάσπαση η ΓΕΝΟΠ
Το σωματείο «Σπάρτακος» απαντώντας στη ΓΕΝΟΠ την κατηγορεί πως «με σταλινικού τύπου διαδικασίες εξασφάλισε ισχνές πλειοψηφίες για την απόφαση να προχωρήσει σε συλλογική σύμβαση εργασίας με τη διοίκηση της ΔΕΗ».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Σε διάσπαση οδηγείται η ΓΕΝΟΠ, μία από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας που εκπροσωπεί 21.000 εργαζόμενους της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να είναι στον «αέρα» και η προσπάθεια για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με την επιχείρηση.
Η ΓΕΝΟΠ με προχθεσινή ανακοίνωσή της εξαπολύει σκληρή επίθεση στο σωματείο – μέλος της «Σπάρτακος» με αφορμή την απόφαση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΔΕΗ για τη σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής της μητρικής εταιρίας.
Η Ομοσπονδία κατηγορεί το «Σπάρτακο» πως «προστίθεται στη λίστα των όσων επιτίθενται στη ΓΕΝΟΠ για τον ταξικό και αντιμνημονιακό της αγώνα». Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ εκείνοι που της επιτίθενται είναι «όσοι θέλουν να ξεδιπλώσουν τις βρομοδουλειές τους σε βάρος της ΔΕΗ αλλά και σε όσους θέλουν να ξεπουλήσουν τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας». Κατηγορεί το «Σπάρτακο» για «υπονόμευση, αμφισβήτηση, φθορά και οικονομικό στραγγαλισμό της ΓΕΝΟΠ». Υποστηρίζει ότι «ο Σπάρτακος δεν καταβάλει εισφορές στην Ομοσπονδία με αποτέλεσμα η ΓΕΝΟΠ να χρωστά και να μην μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους της». Επιπλέον, τον καταγγέλλει πως δε συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της για το ειδικό τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Το σωματείο «Σπάρτακος» απαντώντας προχθές στη ΓΕΝΟΠ την κατηγορεί πως «με σταλινικού τύπου διαδικασίες εξασφάλισε ισχνές πλειοψηφίες για την απόφαση να προχωρήσει σε συλλογική σύμβαση εργασίας με τη διοίκηση της ΔΕΗ».
Σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις για το "χαράτσι" υπενθυμίζει ό,τι συμμετείχε και σημειώνει ότι η κατάληψη του Οκτωβρίου που έκανε η ΓΕΝΟΠ ήταν ανώφελη αφού η εταιρία είχε βρει τρόπους να τους εκδώσει. Σχετικά με τις συνδρομές ο «Σπάρτακος» λέει πως ήταν ο πρώτος που δέχτηκε την πρόταση της ΓΕΝΟΠ για παρακράτηση 2,35 ευρώ, αλλά όταν σταμάτησαν άλλοι σύλλογοι την απόδοσή τους, πήρε κι «εκείνος» την ίδια απόφαση».
Με νέα ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ κατηγορεί το "Σπάρτακο" πως βάζει "βόμβα" στα θεμέλια της σύμβασης και συνεχίζει: "Ελπίζουμε και ευχόμαστε έστω και τώρα πριν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η πόρτα του... φρενοκομείου ανάμεσα στα σωματεία, τις κατηγορίες και τις ειδικότητες η ηγεσία του Σπάρτακου να ανακαλέσει το εξώδικο και να σεβαστεί τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στον όμιλο αλλά και τη μητρική εταιρία».
===============================
ΔΕΗ: Ξεκίνησε να κόβει το ρεύμα, θηλιά οι απλήρωτοι λογαριασμοί


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σημαντική αύξηση στις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από πελάτες μέσης τάσης της ΔΕΗ, παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και κυρίως στους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές ο πρόεδρος της εταιρείας Α. Ζερβός. Έτσι οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις πελατών χαμηλής τάσης, δηλαδή οι απαιτήσεις που αφορούν σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, από 441 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο, αυξήθηκαν στα 507 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και στα 641 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο. Το Μάρτιο η κατάσταση ξέφυγε με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να εκτινάσσονται στα 763 εκατ. ευρώ και να μετατρέπονται σε "θηλιά" για την εταιρεία. Έτσι τον Απρίλιο υπήρξε κινητοποίηση και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έπεσαν στα 629 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι η ΔΕΗ μετά από ένα δίμηνο, όπου ουσιαστικά της είχε απαγορευτεί να κάνει διακοπές ρεύματος ξεκίνησε εκ νέου να κόβει το ρεύμα σε πελάτες που δεν ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους. Τα στοιχεία για τις αποκοπές είναι αποκαλυπτικά: τον Ιανουάριο έγιναν 6.978 αποκοπές και το Φεβρουάριο 8.152, όταν ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αποκοπών το 2011 ήταν 25 χιλιάδες. Το Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 25.256 αποκοπές και τον Απρίλιο 19.523.
Δηλαδή με απλά λόγια το γεγονός ότι είχε ουσιαστικά απαγορευτεί στη ΔΕΗ να κάνει αποκοπές ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το λογαριασμό τους, είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρείται έκρηξη στους ανεξόφλητους λογαριασμούς, ενώ μόλις υπήρξε κινητοποίηση το Μάρτιο και οι υπηρεσίες ξεκίνησαν να κόβουν το ρεύμα, αυτομάτως μειώθηκαν και τα φέσια. Το γεγονός επισήμανε και ο κ. Ζερβός λέγοντας ότι η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ρυθμό των αποκοπών οι οποίες μειώθηκαν δραματικά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο λόγω των νομοθετικών μέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ.
Ο κ. Ζερβός πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το μέλλον σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να διασφαλιστεί πως η τάση αυτή θα έχει μόνιμο χαρακτήρα καθώς η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών σχετίζεται άμεσα με τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες.
Έτσι  η εταιρεία, όπως φάνηκε και στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, προχώρησε σε σημαντική αύξηση κατά 54 εκατ. ευρώ των προβλέψεών της για επισφαλείς απαιτήσεις από πελάτες. Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει να αυξάνει το ρυθμό εκτέλεσης αποκοπών προκειμένου να επιταχύνει την είσπραξη απαιτήσεων.

Χρέος – δανεισμός

Σημειώνεται ότι το συνολικό καθαρό χρέος διαμορφώνεται στα 4,850 δισ. αυξημένο κατά 706 εκατ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι, ενώ στο πρώτο τρίμηνο αποπληρώθηκαν 218 εκατ. με το τμήμα του μακροπρόθεσμου δανεισμού που είναι πληρωτέο μέσα στο 2012 να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
Πηγή:www.capital.gr
===============================
ΔΕΗ: Πόσο θα πουληθεί μια εταιρεία με ζημιές;
Σε ένα επί ζημία μονοπώλιο έχει μετατραπεί η ΔΕΗ, την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστές της «σφάζονται» για τα επιδόματα, και η μετοχή της κατρακυλά κάθε ημέρα και πιο κάτω.

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 βρίσκει την εταιρεία να γράφει ζημιές 1,4 εκ. ευρώ, εκπλήσσοντας ακόμη και τους αναλυτές που ανέμεναν κέρδη, με συνέπεια η μετοχή της να κλείσει χθες στα... 1,44 ευρώ (-7,69%), που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίησή της είναι μόλις 334 εκ. ευρώ!

Τις πταιει για όλ' αυτά ; Καύσιμα, ανεξόφλητοι λογαριασμοί, χρέη του Δημοσίου, σταυροειδείς επιδοτήσεις στα τιμολόγια και άλλες ανεπίλυτες στρεβλώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ζημιές ήρθαν για τη ΔΕΗ σ' ένα τρίμηνο όπου οι πωλήσεις της σε ηλεκτρική ενέργεια, μετά από μια πτωτική πορεία 3 ετών, αυξήθηκαν κατά... 17,4% λόγω της αύξησης των τιμολογίων από την αρχή του έτους. Επίσης οι δαπάνες μισθοδοσίας της μειώθηκαν κατά 17,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού 3μήνου.

Κι όμως, η εταιρεία που ευθύνεται για το 71% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και κατέχει το...99,3% της εμπορίας, που ελέγχει τα δικαιώματα παραχώρησης από το Δημόσιο για όλα τα εν λειτουργία λιγνιτορυχεία (με ετήσια παραγωγή 60 εκατ. τόνους λιγνίτη, έστω χαμηλής ποιότητας), έγραψε όπως και το 2011, ζημιές (σσ : οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 62 εκ. ευρώ). Κατά τη διοίκηση οι βασικότερες αιτίες ήταν εξωγενείς παράγοντες όπως οι δαπάνες για καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας που αυξήθηκαν κατά 80%, σε συνδυασμό με τις επισφαλείς προβλέψεις που αυξήθηκαν κατά 54 εκ. ευρώ λόγω της εκτίναξης των ανεξόφλητων λογαριασμών.

Οι τελευταίοι ανήλθαν σε 763 εκ. ευρώ το Μάρτιο, για να υποχωρήσουν μετά από την αύξηση των αποκοπών, στα 629 εκ. ευρώ τον Απρίλιο. Έτερος παράγοντας που την επιβάρυνε, το γεγονός ότι το α' 3μηνο επιβαρύνθηκε με κεφάλαια κίνησης για να χρηματοδοτήσει τη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπου 200.000 πελάτες των δύο εναλλακτικών προμηθευτών που ανεστάλη η λειτουργία τους.

Πόσο θα πουληθεί ;
Σήμερα η ΔΕΗ μοιάζει με καράβι που δεν μπορεί να στρίψει για να αποφύγει το παγόβουνο και ακούγεται περισσότερο σαν αστείο η πώλησή της, όταν η κεφαλαιοποίησή της δεν ξεπερνά πλέον τα 334 εκ. ευρώ. Προφανώς η πώληση -αν γίνει- θα πραγματοποιηθεί εκτός του χρηματιστηρίου. Είναι ωστόσο πάγια πρακτική, η τιμή του ταμπλό να λαμβάνεται υπόψη και να αποτελεί σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση των προσφορών και τον χαρακτηρισμό της συναλλαγής ως επιτυχημένης ή όχι.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι στις αρχές του 2012 η τιμή της μετοχής της βρισκόταν κοντά στα 4 ευρώ. Επίσης πρέπει να πούμε ότι ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής θα δώσει ένα premium, της τάξης του 30%-40%. Τι θα σήμαινε αυτό ; Μια τιμή κοντά στα 6 ευρώ, όταν η μέση τιμή εισαγωγής της το 2001 στο Χ.Α. ήταν 16,41 ευρώ. Δηλαδή 63% κάτω από την τότε τιμή. Τα συμπεράσματα δικά σας...


πηγή: NewsKosmos.Com/news.pathfinder.gr
===============================
H ΔΕΗ μετά τα αντισυνταγματικά χαράτσια ... τώρα μας απειλεί και με μπλακ άουτ
 Greek Money

Με τη φράση "έχετε τρεις επιλογές: μπλακ άουτ μέσα στο Πάσχα, πριν από τις εκλογές ή αμέσως μετά", ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος περιέγραψε με γκρίζα χρώματα την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, ενώ δεν αποκλείεται να προβούμε σε τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια.
Στη συνάντηση του προέδρου της ΡΑΕ με τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον επικεφαλής της ΔEH, Κ. Zερβού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή" υπογραμμίστηκε η αδυναμία της επιχείρησης να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, το ενδεχόμενο διακοπής της ροής φυσικού αερίου, λόγω δυσκολίας αποπληρωμής των διεθνών προμηθευτών της εταιρείας, η διόγκωση του ελλείμματος και τελικά, η αδυναμία αποπληρωμής παραγωγών θερμικών μονάδων και ΑΠΕ.
Σε αυτά προστίθεται και η απόγνωση των ιδιωτών επενδυτών, από την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας που βιώνουν οι επιχειρήσεις τους. Κάπως έτσι έγινε άλλωστε σαφές στον κ. Σαχινίδη ότι η απάντηση του προέδρου της PAE, περί "μπλακ άουτ", δεν ήταν σχήμα λόγου και ότι έπρεπε να κινηθεί τάχιστα για να αποτρέψει το χειρότερα. Οπότε την ύστατη ώρα, προχώρησε στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔEH που αποτελεί το βασικό χρηματοδότη της αγοράς.
Mέσα σε ένα μήνα τα ταμεία της επιχείρησης ενισχύθηκαν με 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 προήλθαν από την επιστροφή της δόσης του Mαρτίου του Eιδικού Tέλους Aκινήτων (EETHΔE), τα 50 εκατ. από την παρακράτηση της δόσης του Aπριλίου και τα 130 από την επιστροφή της προκαταβολής φόρου για τη χρήση του 2011.
Mε τα συγκεκριμένα μέτρα το επαπειλούμενο μπλακ άουτ απομακρύνθηκε μέχρι τα τέλη Iουνίου. O κίνδυνος επανέρχεται τον Iούλιο και μάλιστα δριμύτερος, καθώς η ΔEH θα κληθεί να επιστρέψει τα ποσά από το EETHΔE στο Δημόσιο, αλλά και να επαναχρηματοδοτήσει τα δάνειά της. Tο κατά πόσο θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι, που η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα, θα εξαρτηθεί από το εάν η τρόικα θα εγκρίνει το δάνειο ύψους 350 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προς τον ΛAΓHE και τον AΔMHE.
Mέρος του δανείου αυτού (50 εκατ. ευρώ) προοριζόταν αρχικά και για τη ΔEH, για την οποία, όμως, τέθηκε από την τρόικα θέμα κρατικής ενίσχυσης και η επιχείρηση αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση για να διευκολύνει την έγκριση του δανείου. Aυτή ωστόσο έχει συνδεθεί από την τρόικα με δεσμεύσεις για τη μακροχρόνια αντιμετώπιση του προβλήματος, «ρευστότητα» που απειλεί με κατάρρευση την ενεργειακή αγορά.
H τρόικα εκτιμά ότι το πρόβλημα έχει δομικά χαρακτηριστικά και δεν είναι συγκυριακό, και γι’ αυτό έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την έγκριση του δανείου την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από τον Iούλιο του 2012 και όχι τον Iούλιο του 2013, που προβλέπει το Mνημόνιο, αλλά και τη μείωση των εγγυημένων τιμών ενέργειας, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές για να περιοριστεί το έλλειμμα του ΛAΓHE μακροπρόθεσμα.
H ελληνική πλευρά κινείται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση γι’ αυτό και εξετάζει τόσο την αποσύνδεση του EETHΔE από τον λογαριασμό της ΔEH, που επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές σε περίοδο κρίσης όσο και τη διεύρυνση του Kοινωνικού Oικιακού Tιμολογίου (KOT), για την προστασία από τις επερχόμενες αυξήσεις των τιμολογίων μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών.
Tην αποσύνδεση του EETHΔE από τους λογαριασμούς ρεύματος φέρεται να έχει ζητήσει και η τρόικα, εκτιμώντας τις αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της ΔEH μετά τα στοιχεία που προσκόμισε και δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν εκτοξευθεί στο 1 δισ. ευρώ. Mε αυτό το δεδομένο, η ΔΕH άρχισε να εκδίδει λογαριασμούς χωρίς να συμπεριλαμβάνει την πρώτη δόση του EETHΔE για το 2012, όπως οφείλει με βάση τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Oι χειρισμοί της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, στο μείζον αυτό θέμα θα είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα της ενεργειακής αγοράς.
==================================
Διακοπή ρεύματος σε 45.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Τον Μάρτιο 26.256 να έμειναν στο… σκοτάδι. Τον Απρίλιο οι διακοπές έπεσαν στις 19.523.
Ρεκόρ εποχών καταγράφουν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και οι διακοπές ηλεκτροδότησης που έκανε η ΔΕΗ στους οφειλέτες.
Στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου που έκανε η επιχείρηση στους οικονομικούς αναλυτές έγινε γνωστό ότι τον Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτινάχθηκαν στα 763 εκατ. ευρώ από 441 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011. Η… έκρηξη αποδίδεται στο ειδικό τέλος ακινήτων που «φούσκωσε» τους λογαριασμούς αλλά και στις εντολές που είχε η ΔΕΗ να μην κόβει το ρεύμα. Τον Μάρτιο η επιχείρηση ξεκίνησε τις αποκοπές σε καταναλωτές που δεν είχαν πληρώσει τα ποσά για το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα 26.256 να μείνουν στο… σκοτάδι. Τον Απρίλιο οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί έπεσαν στα 629 εκατ. ευρώ και οι διακοπές στις 19.523.
Στο μεταξύ, η ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε ζημιές 1,4 εκατ. ευρώ από καθαρά κέρδη 93,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Χρ. Κολώνας
===========================
Εργαζόμενοι σκληρά οι "τεμπέληδες" της Μέρκελ
Λένε πως η οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και ζητούν μειώσεις μισθών. Ε, πάει πολύ. Να εργαζόμαστε 600 ώρες παραπάνω και στο όνομα δήθεν της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, οι τροϊκανοί να απαιτούν μικρότερες αμοιβές.

του Θανάση Λυρτσογιάννη
lyrtso@pegasus.gr
Μας είπαν τεμπέληδες. Αποδεικνύεται ότι εργαζόμαστε 600 ώρες τον χρόνο περισσότερες από τους Γερμανούς.
Λένε πως η οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και ζητούν μειώσεις μισθών.
Ε, πάει πολύ. Να εργαζόμαστε 600 ώρες παραπάνω και στο όνομα δήθεν της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, οι τροϊκανοί να απαιτούν μικρότερες αμοιβές.
Επιτέλους η καραμέλα ανταγωνιστικότητα ίσον ύψος αμοιβών των εργαζομένων πρέπει να τελειώνει.
Γιατί η ανταγωνιστικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τη γραφειοκρατία του Δημοσίου, τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, τον μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό των επιχειρήσεων, το μάνατζμεντ...
Ο παράγων μισθολογικό κόστος είναι 17ος από άποψη σπουδαιότητας, σύμφωνα με μελέτες.
Ας διορθώσουμε πρώτα όλες τις άλλες παραμέτρους και μετά συζητάμε για τους μισθούς.
Ας μεταρρυθμίσουμε λοιπόν ριζικά το Δημόσιο, πράγμα που ζητά και το Μνημόνιο. Στο σκέλος αυτό θα πρέπει οι πολίτες να απαιτήσουμε την εφαρμογή του, γιατί το πολιτικό σύστημα δεν το θέλει αφού επέλεξε να εξυπηρετήσει την εκλογική του πελατεία. Αλλά και η τρόικα δεν επέμεινε, ούτε έβαλε βέτο ούτε εκβίασε την ελληνική κυβέρνηση, όπως έκανε με τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Πρόκειται για σύμπτωση; Μάλλον όχι.
Και να μην ξεχνάμε. Η μείωση των μισθών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας δεν αποτελεί παρά ανακατανομή του εισοδήματος, ιδίως όταν οι επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες.
Οσον αφορά στις ζημιογόνες, ας μας αφήσει η τρόικα να βρούμε εμείς τη λύση.
Εργαζόμενοι και εργοδότες είναι στη σημερινή Ελλάδα αρκετά ώριμοι και δεν έχουν ανάγκη από κανέναν Τόμσεν ή Μορς.
===========================

Δεν υπάρχουν σχόλια: