Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ  
ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 150 ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ (ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2007) ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΗ
Συνάδελφοι
Το προεδρείο του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, μετά την συνάντηση που είχε (την Τετάρτη 29 Αυγούστου) με την Δ/νση Ανθρωπίνων Πόρων, ενημερώνει τους νέους Συναδέλφους (Διαγωνισμός 2007) ότι είναι ήδη έτοιμες από την αρμόδια διεύθυνση της επιχείρησης οι πρώτες 150 συμβάσεις ένταξης στο τακτικό προσωπικό της επιχείρησης. Οι συμβάσεις ήδη εστάλησαν στο αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεως Προσωπικού που ορίζει ο ΚΚΠ/ΔΕΗ για τελική έγκριση και στη συνέχεια πρόκειται να αποσταλούν στους μισθωτούς προς υπογραφή.
Η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δ.ΑΝ.ΠΟ θα συνεχίζουν να επεξεργάζονται και τις υπόλοιπες περιπτώσεις των συναδέλφων που συμπλήρωσαν ήδη 2 χρόνια υπηρεσίας ενώ ταυτόχρονα προσμετρούνται και τα χρόνια υπηρεσίας για να δοθεί και το αντίστοιχο Μ.Κ όπως και ορίζει η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) του 1989.
Συνάδελφοι
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, όντας το πολυπληθέστερο Σωματείο που υφίσταται και δραστηριοποιείται στη ΔΕΗ ΑΕ, συμμετέχει με εκπροσώπους του στο αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεως Προσωπικού και θα ενημερώσει για την ημέρα συνεδρίασης του συγκεκριμένου συμβουλίου αμέσως μόλις γίνει γνωστή η ημερομηνία.
Περαιτέρω, με την άμεση και συνεχή ενημέρωση που μπορούν να λαμβάνουν από τα καίρια και αρμόδια όργανα/υπηρεσίες τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, το σωματείο καθίσταται ικανό να παρέχει έγκυρη και άμεση ενημέρωση βάζοντας τέλος στην άνευ λόγου αβεβαιότητα και ανησυχία των νέων συναδέλφων από την μέχρι τώρα παραπληροφόρηση εξαιτίας των συγκεχυμένων και διάσπαρτων πληροφοριών.




ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ ΣΕ "ΠΕΡΙΕΡΓΑ" ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΘΟΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
http://etedakedei.blogspot.gr/


Γράφει ο Πρόεδρος της ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ, Μανώλης Τωμαδάκης


Σύγχυση και προβληματισμό δημιουργεί στους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ τα πρόσφατα διαδικτυακά δημοσιεύματα που εμπλέκουν "γαλάζια" στελέχη σε ανέντιμες συμπεριφορές  σύμφωνα με καταγγελίες υπηρεσιακού μεγαλοστελέχους της Επιχείρησης.
Ως Πρόεδρος της ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ καλώ το νομικό σύμβουλο του Ομίλου ΔΕΗ να κατονομάσει και να αποδείξει με ατράνταχτα επιχειρήματα και αληθινά στοιχεία, ποιοι "γαλάζιοι" συνδικαλιστές είναι ανέντιμοι και λαμόγια.  Ποιοι είναι δηλαδή εκείνοι που προσβάλλουν τις ιδέες της ΔΑΚΕ με τις πράξεις τους και δεν τους γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια.
Να καταθέσει δηλαδή στοιχεία, ότι στελέχη και συνεργάτες μας έχουν «λερώσει» την φωλιά τους και τότε ΠΡΩΤΟΙ ΕΜΕΙΣ  θα τους καταγγείλουμε, θα τους πάμε στη δικαιοσύνη ώστε να τιμωρηθούν και δεσμευόμαστε ότι θα τους απομακρύνουμε διαπαντός από τις γραμμές μας.
Αν όμως εντός των επομένων ημερών ο κος Οικονόμου δεν βγάλει τα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας και δεν αποδείξει τις κατηγορίες εναντίον των στελεχών μας, τότε δυστυχώς θα είναι άλλος ένας φτηνός συκοφάντης που με ανέξοδο τρόπο χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για να δημιουργήσει εντυπώσεις εναντίον της ΔΑΚΕ και να εξυπηρετήσει άλλου είδους συμφέροντα. Όσο για  τα δημοσιογραφικά μέσα που δημοσιεύουν ατεκμηρίωτες ειδήσεις με προβοκατόρικους τίτλους που ενοχοποιούν την παράταξή της ΔΑΚΕ, θα τους ανακοινώσουμε ότι σεβόμαστε απόλυτα τον θεσμό της ενημέρωσης και της ελευθερία του λόγου αλλά, το να «φτιάχνουν» κλίμα εναντίον της ΔΑΚΕ από τις μέχρι τώρα θολές καταγγελίες του νομικού συμβούλου της ΔΕΗ, το θεωρούμε προς το παρόν μία άτυχη στιγμή και όχι ένα κτύπημα κάτω από τη μέση...
Η παράταξή μας δεν φοβάται, ούτε τις ευθύνες που της αναλογούν, ούτε κρύβεται στα δύσκολα. Το αντίθετο επιθυμεί διακαώς  να αποκαλυφθούν όσοι χρησιμοποιούν τη ΔΑΚΕ για αλλότριους σκοπούς και κάνουν ζημιά στην εικόνα της.
Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι ο ανύπαρκτος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κος Ζερβός οφείλει να απαιτήσει από τον κύριο Οικονόμου να καταθέσει στο Δ.Σ. της ΔΕΗ όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή συνδικαλιστών και στη συνέχεια να τα προσκομίσει και στη δικαιοσύνη.
Παράλληλα στη περίπτωση που όλες οι κατηγορίες του κ. Οικονόμου αποδειχτούν «φούσκες» κάποιοι οφείλουν να ζητήσουν συγνώμη αλλά και να υποστούν τις ανάλογες συνέπειες του νόμου.
==================================

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
ΔΕΗ: Συμψηφισμός χρεών του Δημοσίου με φόρους



Το πρόβλημα της ρευστότητας της ΔΕΗ που προκύπτει από τις οφειλές 700 εκατ. ευρώ δημοσίου και ιδιωτών συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τη διοίκηση της επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρέη προς τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας είναι 500 εκατ. ευρώ από το δημόσιο και άλλα 200 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες. Πηγές αναφέρουν ό,τι εξετάζεται το ενδεχόμενο συμψηφισμού οφειλών του δημοσίου έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων της ΔΕΗ.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα ήταν από τη ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αρθούρος Ζερβός και ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Θέος.
Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της ΔΕΗ στη σύσκεψη τονίστηκε ότι θα μπορούσε να γίνει και συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο (φόροι, φόροι μισθωτών υπηρεσιών κλπ.). Επιπλέον ως σκέψη έπεσε και η απαλλαγή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τις επιβαρύνσεις υπέρ Τρίτων, όπως ΔΕΗ, δημοτικά τέλη κλπ.
Πηγές σημείωναν ότι από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα εξεταστεί η δυνατότητα συμψηφισμού με το ΦΠΑ που αποδίδει η εταιρία, θα ελεγχθούν οι οφειλές όπως π.χ. ποσό 55 εκατ. ευρώ που χρωστά το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και το δάνειο της ΕΤΕπ το οποίο δεν έχει εκταμιευτεί για τη ΔΕΗ. Λύσεις που μπορούν να δώσουν σημαντική «ανάσα» στη ρευστότητα της εταιρίας.
Εξάλλου κορυφαίο στέλεχος της επιχείρησης έλεγες μετά το τέλος της συνάντησης ότι ρυθμίστηκαν τα δάνεια της ύψους 525εκ. ευρώ που έληγαν το πρώτο εξάμηνο και επιμηκύνθηκαν για τον Ιούνιο του 2013.
Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει έντονο με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην πληρώνει τους προμηθευτές της προκειμένου να διατηρεί μια σχετική ρευστότητα.
Στη συνάντηση ετέθη και το ζήτημα της ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα της option που έχει η ΔΕΗ για την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης παροχής αερίου. Η ΔΕΗ, όπως τόνιζε στέλεχός της δεν πρόκειται να την ενεργοποιήσει. Όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποζημιωθεί.
Το θέμα θα το εξετάσει η ΔΕΗ μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, όπου κι έχει μεταβιβαστεί η ΔΕΠΑ λόγω της επικείμενης αποκρατικοποίησής της.
Τέλος στελέχη της επιχείρησης ηλεκτρισμού ρωτήθηκαν για μία ακόμη φορά σχετικά με το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Κράτησαν αποστάσεις υποδεικνύοντας βέβαια ως «αντίδοτο» τη μείωση των φόρων.
Να σημειωθεί βέβαια ότι το ΥΠΕΚΑ έχει απορρίψει οποιαδήποτε αύξηση μέσα στο έτος.
============================
Πάνω από 500 εκατ. τα χρέη ιδιωτών προς τη Δ.Ε.Η.

Ασφυκτικό είναι το κλίμα που δημιουργείται στη Δ.Ε.Η. από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και Δημοσίου προς την επιχείρηση, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 700 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα της ρευστότητας τέθηκε ως θέμα στις συζητήσεις που έγιναν την Τετάρτη ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τη διοίκηση της εταιρείας. Από το σύνολο των χρεών, τα 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από φορείς του Δημοσίου ενώ τα υπόλοιπα 500 από ιδιώτες. Τη Δ.Ε.Η. εκπροσώπησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Αρθούρος Ζερβός και ο αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Θέος.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για την αποπληρωμή των οφειλών των δημόσιων υπηρεσιών είναι ο συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο (π.χ. φόροι), ενώ παρουσιάστηκε και η πρόταση της απαλλαγής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων (π.χ. δημοτικά τέλη).

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: