Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε δυο δημοτικά σχολεία λόγω απλήρωτων λογαριασμών


ΔΕΗ : Τι φέρνει η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του 


Σαν μήνυμα προς την τρόικα που καταφτάνει σήμερα στην Αθήνα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις στρατηγικών ΔΕΚΟ μεταξύ των οποίων οι ενεργειακές ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, ερμηνεύεται η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία καταργείται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το ελάχιστο ποσοστό που βάσει νόμου διατηρούσε σε αυτές το Δημόσιο.
Εκτός από τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, η πράξη που στην ουσία σημαίνει κατάργηση του 51%, αφορά τις επιχειρήσεις ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, καθώς και μια σειρά άλλους οργανισμούς λιμένων. Υπενθυμίζουμε ότι σχετική ρύθμιση ήταν  έτοιμη από τα μέσα Ιουλίου, και πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να την καταθέσει στη Βουλή, πριν αυτή κλείσει τον Αύγουστο, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατό. Τελικά, για λόγους επίσπευσης της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων αποφασίστηκε να καταργηθεί το ελάχιστο ποσοστό του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Το μήνυμα...
Το μήνυμα του υπ. Οικονομικών προς την τρόικα, που έχει θέσει ως όρο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης τις ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων, είναι σαφές : Αίρονται βασικές διατάξεις που λειτουργούσαν σαν αντικίνητρο. Παράλληλα πρόκειται για εξέλιξη που «λύνει τα χέρια» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, (σσ : η νέα διοίκηση του οποίου εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή), αφού στην πλειοψηφία τους οι παραπάνω ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις έχουν περάσει στην κυριότητά του.
Τι σημαίνει στη πράξη
Τι σημαίνει στην ουσία η συγκεκριμένη πράξη ; Ότι, με την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ,, θα επιτρέπεται η συμμετοχή ενός ιδιώτη σε επιχείρηση στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η ΔΕΗ ή η ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό άνω του 20%, Με τη συγκεκριμένη δηλαδή πράξη, καταργείται στην ουσία ο νόμος Αλογοσκούφη του 2008 που θεσπίστηκε με την πώληση του ΟΤΕ, και μπλόκαρε την απόκτηση ποσοστού άνω του 20% σε δημόσιες επιχειρήσεις. Ήταν άλλωστε μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης εντός του β’ 3μήνου του 2012, να καταργήσει δηλαδή ή να τροποποιήσει το άρθρο 11 του νόμου 3631 του 2008 περί στρατηγικών εταίρων.
Υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο αυτό, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είχε μπλοκάρει την απόκτηση ποσοστού άνω του 20% στον ΟΤΕ από τη MIG, θέτοντας σαν προαπαιτούμενο την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Η διάταξη είχε προκαλέσει έντονη διένεξη μεταξύ της MIG και του υπουργείου, ενώ υπενθυμίζουμε ότι λίγους μήνες μετά ο ΟΤΕ πουλήθηκε στη Deutsche Telecom.  Σήμερα, από τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, το Δημόσιο έχει ποσοστό άνω του 51% στην ΕΥΔΑΠ με 61,3%, στην ΕΥΑΘ με 74%, στη ΔΕΗ με 51%, στη ΔΕΠΑ με 65%, στο ΔΕΣΦΑ με 65%, στα ΕΛΤΑ με 90% και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 100%.


"Χρειάζεται προετοιμασία, αλλά καθαρίζει το τοπίο"

Κύκλοι της κυβέρνησης επεσήμαιναν χθες ότι ασφαλώς και ιδιωτικοποιήσεις σαν αυτή της ΔΕΗ θέλουν πολύ προετοιμασία και δεν μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Κινήσεις ωστόσο σαν αυτές, (κατάργηση του 51% και του 20%), είναι απαραίτητες να γίνουν από τώρα ώστε το τοπίο να είναι καθαρό από νομικά αγκάθια όταν θα έρθει η ώρα να μπει μπροστά η πώλησή της.
Νωρίτερα χθες η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής γνωμοδότησε θετικά για το διορισμό του Τ. Αθανασόπουλου στη θέση του προέδρου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και του Γ. Εμίρη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του.
Από εδώ και πέρα επομένως το Ταμείο «πιάνει δουλειά» και όπως είπε μιλώντας στην επιτροπή ο κ. Αθανασόπουλος, είναι εφικτός ο στόχος της συγκέντρωσης 19 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα θα είναι το κατάλληλο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι οι υπουργοί έχουν όλα τα όπλα να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, αρκεί να μην φοβούνται το πολιτικό κόστος. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις αποκρατικοποιήσεις μόνον ως ένα μέσο απόσβεσης χρέους αλλά ως αναπτυξιακό μέσο, επισήμανε πως τρέχει να προλάβει να αξιοποιήσει την ορατή πλέον ανατροπή του δυσμενούς κλίματος για τη χώρα μας. «Θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα» δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
===================================
Νέα διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ - Αλουμίνιον για την τιμή ρεύματος
Xρυσα Λιαγγου

Σε νέο αδιέξοδο περιήλθαν οι σχέσεις ΔEH και Aλουμίνιον της Eλλάδας για το επίμαχο θέμα της τιμής του ρεύματος. Tο διοικητικό συμβούλιο της ΔEH σε συνεδρίασή του την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να άρει την εκπροσώπηση της μεταλλευτικής βιομηχανίας, που πρακτικά σημαίνει να ενημερώσει τον Λειτουργό της Aγοράς (ΛAΓHE) ότι δεν τον αναγνωρίζει ως πελάτη της και ότι σταματάει να τον τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Aποφάσισε επίσης να κινήσει μια σειρά από δικαστικά μέτρα για τη διεκδίκηση ενός ποσού της τάξης των 130 εκατ. ευρώ περίπου. Tο ποσό αυτό, σύμφωνα με πηγές της ΔEH αντιστοιχεί σε οφειλές της επιχείρησης για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τις οποίες η Aλουμίνιον δεν αναγνωρίζει και αρνείται να αποπληρώσει. Σύμφωνα πάντα με την πλευρά της ΔEH, ο όμιλος Mυτιληναίου που ελέγχει την Aλουμινίον, έχει εφαρμόσει την απόφαση που έβγαλε η PAE τον περασμένο Mάιο για προσωρινή τιμολόγηση του ρεύματος για την Aλουμίνιον στα 42 ευρώ η μεγαβατώρα, αναδρομικά από τον Iούλιο του 2010, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι η ΔEH της οφείλει ένα ποσό της τάξης των 25 εκατ. περίπου. Mε αυτό το σκεπτικό, που σύμφωνα με τη ΔEH δεν ευσταθεί, διότι η απόφαση της PAE δεν έχει αναδρομική ισχύ αλλά αφορά το διάστημα από την έκδοσή της μέχρι και την αναμενόμενη απόφαση της Διαιτησίας, αρνήθηκε να εξοφλήσει λογαριασμούς ρεύματος των δύο τελευταίων μηνών. H στάση αυτή της διοίκησης της εταιρείας, προκάλεσε την απόφαση του δ.σ. της ΔEH της περασμένης εβδομάδας. Πίεση σε αυτή την κατεύθυνση άσκησε και η ΓENOΠ με ανακοίνωση που εξέδωσε παραμονές της συνεδρίασης του δ.σ. θέτοντας άμεσα θέμα για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών από την Aλουμίνιον. Tο θέμα θα συζητηθεί και στο δ.σ. της ερχόμενης Tρίτης στο οποίο θα παραστεί και ο Eυάγγελος Mυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου Oμίλου, έπειτα από αίτημα του ιδίου. Για τις εξελίξεις είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία τόσο του υπουργείου Oικονομικών όσο και του YΠEKA, ενώ το θέμα φέρεται ότι προκάλεσε και την προχθεσινή συνάντηση του κ. Eυάγγελου Mυτιληναίου με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, την οποία ωστόσο κύκλοι του Oμίλου χαρακτηρίζουν εθιμοτυπική. H τιμολόγηση της Aλουμίνιον είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για τη βιωσιμότητα της ενεργοβόρας βιομηχανίας, καθώς καταναλώνει το 5% της συνολικής εγχώριας ζήτησης.

===================================
Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 00:11



Νέο εργατικό ατύχημα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, ενώ ακόμα σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της πόλης από τον θάνατο ενός άλλου εργάτη το περασμένο Σάββατο.

Συγκεκριμένα κατά την πρωινή βάρδια πήρε φωτιά ο μειωτήρας του μηχανήματος "Α11" και την στιγμή που οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να κάνουν κατάσβεση στης φωτιάς πετάχτηκαν καυτά λάδια τα οποία έκαψαν σε πολλά σημεία του  σώματος έναν εργαζόμενο.

Τα εγκαύματα του 45χρόνου εργαζόμενου είναι σοβαρά, κυρίως στο πρόσωπο και υπάρχει κίνδυνος για την όραση του.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο σε ειδική μονάδα αντιμετώπισης εγαυμάτων που υπάρχει εκεί.
===============================
Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε δυο δημοτικά σχολεία λόγω απλήρωτων λογαριασμών 
Μεμονωμένο περιστατικό χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Μελισσόπουλος τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε δυο δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Πρόκειται για το μειονοτικό και το δημοτικό σχολείο Εξοχής του Δήμου Τοπείρου στα ορεινά της Ξάνθης, στα οποία οι διευθυντές λόγω έλλειψης χρημάτων άφησαν απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ο κ. Μελισσόπουλος δήλωσε ότι με βάση τα χρήματα που υπάρχουν διαθέσιμα για τη συντήρηση των σχολείων γίνεται η κατανομή για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Σημείωσε ωστόσο ότι το πρόβλημα που ανέκυψε θα επιλυθεί άμεσα και εξέφρασε την ικανοποίησή του που το υπουργείο ενέκρινε το κονδύλι των 20 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολικών μονάδων.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
===================================

Aσφαλιστικό ΔΕΗ - Μια νίκη της ΓΕΝΟΠ

Με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ που είχε ληφθεί τον Απρίλιο, έγινε δεκτό το πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και εγκρίθηκε έκτακτη, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των Ασφαλιστικών Φορέων Προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε, κατ' ανώτατο όριο ύψους, ίσου με το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

 ----------------------------------------------------------
γ. τα ελάχιστα κέρδη (θα είχαμε ζημιά) οφείλονται στη μεγάλη μισθολογική μείωση που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι από την εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική των μειώσεων. Από το 2009 έως και σήμερα το μισθολογικό κόστος στο σύνολο μειώθηκε κατά 700 εκ. €, δηλαδή περίπου 36%. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ Α.Ε. που παράγουν το αγαθό της Η/Ε ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ.
=======================================


Δεν υπάρχουν σχόλια: