Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Εντός των ημερών η προκήρυξη για τον κοστολογικό έλεγχο στη ΔΕΗΠΑΣΚΕ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: «H ΓΕΝΟΠ θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον παλιό κακό της εαυτό»
Συναδέλφισσες συνάδελφοι, σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για όλους τους εργαζόμενους, στη δυσκολότερη συγκυρία για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και μετά από ένα συνέδριο, ίσως το χειρότερο για την ιστορία της ΓΕΝΟΠ, αφού δεν πάρθηκε καμία απόφαση που να αφορά τον μέλλον μας,
Αντί να πρυτανεύσει η λογική που θα οδηγεί στην σφυρηλάτηση της ενότητας
Αντί  να επιλεγεί η συνεκτικότητα των αποφάσεων
Αντί να επιλεγεί η αρχή της Δημοκρατίας χωρίς αποκλεισμούς
Αντί να επιλεγεί ο πλουραλισμός και η αναλογικότητα
Επικράτησαν δυστυχώς, σταλινικές τακτικές, αυταρχισμοί και η επιλογή Φωτόπουλου, αφού η συγκρότηση του νέου πενταμελούς προεδρείου πραγματοποιήθηκε, χωρίς το ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ παρόλο που οι δυνάμεις του εκφράζουν την διαφορετικότητα, αλλά και η αριθμητική του δύναμη υπερτερεί έναντι άλλων.
Έτσι λοιπόν, με την πράξη τους αυτή καταργούν την αρχή της αναλογικότητας, η οποία προκύπτει από την έκφραση των συνέδρων και επέλεξαν την αρχή της παρέας, η οποία διοίκησε τα τελευταία χρόνια την ομοσπονδία, όπου αμαυρώθηκε το κύρος της, η ιστορικότητα της, αλλά και η αγωνιστικότητα της, εξ’αιτίας των γεγονότων που αφορούν την λειτουργία της, τα οποία πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν ακόμη στα κατευθυνόμενα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Επομένως, όπως διαφαίνεται στο νέο της ξεκίνημα, αυτή η ΓΕΝΟΠ θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον παλιό κακό της εαυτό, αυτός δηλαδή που την στοχοποίησε στους συναδέλφους μας και στην κοινωνία, ενώ σήμερα ήταν μια ευκαιρία να οδηγηθεί σε μια αυτοκάθαρση, μέσω των παρατάξεων, απομακρύνοντας όσους δεν σεβάστηκαν και ξέφυγαν από τις συνδικαλιστικές άξιες, επιβάλλοντας ταυτόχρονα νέες αρχές και προτάγματα για την επίλυση  των προβλημάτων, τα οποία θα συσπειρώνουν τους εργαζόμενους.
Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με συνδικαλιστικό πολιτισμό, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα μας απαλλάξουν από επικίνδυνες λειτουργίες και αυταρχισμούς τέτοιου τύπου που εμποδίζουν την δημοκρατική λειτουργία, την ελευθερία της έκφρασης και την συνεκτικότητα των αποφάσεων, που αδιαμφισβήτητα οδηγούν στην ενότητα.

Ο συνδικαλισμός είναι σοβαρή υπόθεση και δεν ασκείται με ιδιοτέλεια!!!

Στην περίπτωση μας, αποδεικνύεται το πλέον παθογόνο αίτιο – το οποίο μας ανάγκασε να εκφραστούμε με διαφορετικό ψηφοδέλτιο -   που εμποδίζει την Ομοσπονδία να λειτουργήσει με αρχές, αλλά με απόλυτη έφεση στον ηγεμονισμό, με αποτέλεσμα να μην ακούει άλλες φωνές και κυρίως να μην μπορεί να ακούσει τις φωνές του προσωπικού που αγωνιούν για το αύριο, γιατί βλέπουν καθημερινά να ορθώνονται μπροστά τους τείχη ψηλά όσον αφορά τον μισθό τους , τις ανάγκες τους, αλλά και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Δεσμευόμαστε ότι αταλάντευτα θα συνεχίσουμε να ασκούμε το ταξικό μας καθήκον, θα ερεθίζουμε με τον διάλογο και τις προτάσεις μας, ώστε να επιβάλουμε έναν άλλο τρόπο σκέψης και λειτουργίας με νέες μορφές δράσης, που θα έρχονται σε συνέχεια της ιστορικής μας διαδρομής και αντάξια των προσδοκιών των εργαζομένων. Θέλουμε να δώσουμε προοπτική στο σήμερα και ελπίδα στο αύριο, αφού είμαστε απαλλαγμένοι από συστήματα, μηχανισμούς και ιδεοληψίες που δημιουργούν ταμπού και φόβο.

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο:

Κατά της απαξίωσης του Ομίλου ΔΕΗ.
Κατά της εκποίησης της ΔΕΗ και της πώλησης των μονάδων.
Κατά της διάλυσης του κράτους πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας.
Κατά της απαξίωσης του προσωπικού.
Κατά της μείωσης μισθών και συντάξεων.
Κατά της διάλυσης του ασφαλιστικού μας και της ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο των συναδέλφων μας που εργάζονται στο ΤΑΥΤΕΚΩ.
Βεβαίως, για την αντιμετώπιση όλων αυτών χρειάζεται στρατηγική, σχέδιο και συντεταγμένη πορεία. Πάνω από όλα χρειάζεται να πείσουμε τη βάση των συναδέλφων μας, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα απογοητευτικά, όπως με την τελευταία απεργία. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους συνολικά, αλλά και ατομικά αυτούς που σχεδιάζουν μόνοι τους, με αποτέλεσμα να έχουν τέτοια ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. (Θυμίζουμε ότι αποφασίστηκαν επαναλαμβανόμενες 48ωρες μέχρι την ψήφιση των μέτρων και όχι μέχρι τη ψήφιση του προϋπολογισμού).

Έτσι λοιπόν, χωρίς να λάβουν υπόψη τους την συμμετοχή του προσωπικού, ικανοποιώντας προσωπικές επιθυμίες και οφίτσια, δεν προστάτεψαν τον θεσμό, αφού τα ποσοστά συμμετοχής ήταν αποκαρδιωτικά και  αμαύρωσαν την ιστορική διαδρομή της ΓΕΝΟΠ, θέτοντας παράλληλα σε κρίση το Σ.Κ. της ΔΕΗ.

Δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε να αλλάξουμε αυτή την εικόνα, ώστε να παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στα άθλια που σχεδιάζει η Τρικομματική κυβέρνηση σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

Γιατί τα μέτρα είναι άδικα, αδιέξοδα, αναποτελεσματικά, απάνθρωπα και καταστροφικά για όλους, αφού δεν δίνουν ούτε μία ελπίδα διεξόδου από την κρίση και την ύφεση. Γι΄ αυτό σας καλούμε όλους στον πιο σκληρό, στον πιο δύσκολο και συνεχή αγώνα.
®    Για να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στη δουλειά
®    Για να επιβάλουμε άλλες πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης
®    Για να περιφρουρήσουμε τη ΔΕΗ και το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουμε και προσφέρουμε στους συμπολίτες μας.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και τα δικαιώματά τους είναι αδιαπραγμάτευτα και θα τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης από όλους μας.  

Υ.Γ. Αναφορικά με τις λοιδορίες και τις ύβρεις που εκτοξεύουν με ανοίκειο τρόπο και απύθμενο θράσος, τόσο νεόκοποι «συνδικαλιστές», όσο και το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ περί διασπαστών κ.α.!!!

Δηλώνουμε τα εξής: Τι είχαμε και διασπάστηκε. Μήπως του ενός ανδρός φωνή, όπου έπρεπε σύσσωμη η παράταξη να συμφωνεί, λες και είμαστε φυτά ή καλύτερα συνδικαλιστικά πιόνια.
Ακόμη δεν κατάλαβαν ότι βρισκόμαστε σε άλλες εποχές, όπου ο αυταρχισμός και ο αποκλεισμός αποτελούν ανάχωμα για μια δημοκρατική λειτουργία προκειμένου να έχουμε θετικά αποτελέσματα στη δράση και όχι τέτοια ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που διασύρουν το κίνημα. Άραγε πόσο περήφανοι νοιώθουν που έκαναν το ταξικό τους καθήκον με 1-3% συμμετοχή του προσωπικού στην απεργία; Πού οδηγούν το κίνημα; Ποιο ταξικό καθήκον κάνουν, όταν πρωτίστως υπηρετείται το προσωπικό συμφέρον και προφίλ; Πότε θα ασχοληθούν με το ασφαλιστικό που καταρρέει, με τη ΔΕΗ που διαλύεται;  Ποια συζήτηση έγινε και ποιες αποφάσεις πήρε το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ για το μέλλον του Ομίλου ΔΕΗ, του προσωπικού και του ασφαλιστικού μας; Δυστυχώς καμία και αυτό είναι λυπηρό και επιζήμιο για εμάς.
ΠΑΣΚΕ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
===============================
Εντός των ημερών η προκήρυξη για τον κοστολογικό έλεγχο στη ΔΕΗ

Προκηρύσσεται εντός των επόμενων ημερών ο διαγωνισμός για την πρόσληψη ξένου οίκου που θα αναλάβει να συγκρίνει το κόστος του ομίλου της ΔΕΗ με αντίστοιχα κόστη ομοειδών εταιρειών του εξωτερικού.
Τη σχετική απόφαση, έλαβε η ολομέλεια της ΡΑΕ τη Δευτέρα, που ενέκρινε το τεύχος διακήρυξης, γεγονός που σημαίνει ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι θέμα ημερών.
Η προκήρυξη θα μιλά για την πρόσληψη ξένου οίκου που θα διεξάγει συγκριτική αξιολόγηση του κόστους της ΔΕΗ και των θυγατρικών της ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ με αντίστοιχες βέλτιστες πρακτικές στο εξωτερικό. Στόχος της μελέτης που θα γίνει από τον ξένο οίκο, θα είναι το αν και κατά πόσο τα στοιχεία κόστους που παρουσιάζει η ΔΕΗ είναι υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα εταιρειών που χρησιμοποιούν αντίστοιχες τεχνολογίες στην Ευρώπη.
Τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, είχαν μπει για πρώτη φορά και επισήμως στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ από τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, στην απόφαση που είχε εκδώσει η Αρχή για τον προσδιορισμό προσωρινής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για την Αλουμίνιον Ελλάδος, αναφερόταν για πρώτη φορά πως «προτίθεται να προχωρήσει σε λεπτομερή κοστολογικό έλεγχο και σύγκριση κόστους παραγωγής κάθε μιας από τις μονάδες παραγωγής (σσ: ΔΕΗ) σε σχέση με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες και τεχνικές».
Στην ίδια απόφαση, η ΡΑΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η έλλειψη στοιχειώδους ανταγωνισμού σε μεγάλο μέρος της αγοράς παραγωγής, δηλαδή στην επιμέρους αγορά των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών, δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του πραγματικού ή του αποτελεσματικού κόστους των μονάδων αυτών.
«Η έλλειψη οποιουδήποτε ανταγωνισμού στο κρίσιμο αυτό τμήμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να μεταφέρει μέρος της υφιστάμενης κοστολογικής 'αναποτελεσματικότητας' (δηλαδή της μη βέλτιστης απόδοσής της) στην αγορά, υποχρεώνοντας το σύνολο της ελληνικής οικονομίας να φέρει το βάρος αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά το τότε σκεπτικό της ΡΑΕ.
============================
Φόρος 10%-45% στο εφάπαξ
«Χέρι» και στο εφάπαξ βάζει η κυβέρνηση με το διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Μετά τη μείωση που επέρχεται στα ποσά του εφάπαξ, οι εργαζόμενοι που αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία για να συνταξιοδοτηθούν θα δουν το εφάπαξ να «κουρεύεται» επιπλέον, καθώς καταργείται η φοροαπαλλαγή που ισχύει σήμερα και θα φορολογείται με συντελεστές από 10% έως και 45%.
Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις:
Το εφάπαξ βοήθημα που χορηγείται σε δημοσίους υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό λόγω εθελουσίας εξόδου από την υπηρεσία με παραίτηση θα φορολογείται με κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης που θα προβλέπει συντελεστές φόρου:
10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εφάπαξ.
30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ του εφάπαξ, δηλαδή για το τμήμα της παροχής από τις 12.001 ευρώ μέχρι τις 60.000 ευρώ.
45% για το πέραν των 60.000 ευρώ τμήμα του εφάπαξ.
Αποζημιώσεις
Για τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε όσους απολύονται προβλέπεται αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ. Το πέραν των 50.000 ευρώ ποσό τους θα φορολογείται με βάση την παραπάνω κλίμακα. Δηλαδή:
10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ της αποζημίωσης
30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ της αποζημίωση, δηλαδή για το τμήμα του ποσού από τις 12.001 ευρώ μέχρι τις 60.000 ευρώ
45% για το πέραν των 60.000 ευρώ τμήμα του ποσού της αποζημίωσης.
=================================
Δεν πλήρωσε ΕΕΤΗΔΕ αλλά ούτε και ΤΑΠ στα Ασπρα Σπίτια!

Τελικά η Μυτιληναίος δεν πλήρωσε χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) για τα 1.100 ακίνητα επιφανείας 120.000 τετραγωνικών που κατέχει η θυγατρική της Αλουμίνιον στην παραλία Διστόμου (Ασπρα Σπίτια). Και αυτό προκύπτει από επίσημες απαντήσεις υπουργών σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Ραχήλ Μακρή.
Και θα έχει ενδιαφέρον και επιβάλλεται να διαπιστωθεί ποιος έχει την ευθύνη και δεν χρεώθηκε με ΕΕΤΗΔΕ η Αλουμίνιον για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες. Γιατί η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι την ευθύνη έχει ο Δήμος Διστόμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης αναφέρει ότι ΔΕΗ δεν υπολογίζει ΕΕΤΗΔΕ μόνο στην περίπτωση που υπάρχει τιμολόγιο βιομηχανικής χρήσης.
Ομως στην περίπτωση των ακινήτων στα Ασπρα Σπίτια που δεν έχει χρεωθεί ΕΕΤΗΔΕ το τιμολόγιο με το οποίο τροφοδοτούνται με ρεύμα είναι οικιακής χρήσης Γ1. Αρα πώς γίνεται από τη μια να φταίει ο δήμος και από την άλλη το τιμολόγιο να είναι οικιακής και όχι βιομηχανικής χρήσης που θα δικαιολογούσε την εξαίρεση; Πέραν τούτου, από την απάντηση της ΔΕΗ και του ΥΠΕΚΑ προκύπτει ότι τόσα χρόνια τα ακίνητα της Αλουμίνιον στα Ασπρα Σπίτια δεν χρεώνονταν ούτε και με Τέλος Ακίνητης Περιουσίας  (ΤΑΠ) το οποίο πληρώνουν όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε όλη την επικράτεια.
Τελικά, το ζήτημα είναι αντί να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον να φροντίσουν πρώτα οι κύριοι της ΔΕΗ και του δήμου να χρεώσουν και να εισπράξουν άμεσα όλα τα τέλη (ΕΕΤΗΔΕ και ΤΑΠ) που έπρεπε να είχε πληρώσει μέχρι σήμερα Αλουμίνιον. Εκτός και αν υπάρχει λόγος να χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ στον όμιλο Μυτιληναίου όταν η ελληνική κοινωνία και οι άλλες επιχειρήσεις γονατίζουν από τα χαράτσια...
http://www.axiaplus.gr/article/22263/den-plhrwse-eethde-alla-oyte-kai-tap-sta-aspra-spitia/
==============================
Δεν πλήρωσε χαράτσι ο Αλ. Τσίπρας

“Πριν πιάσετε όσους δεν έχουν να πληρώσουν, να ξεκινήσετε από εμένα”, έλεγε, grosso modo, ο Αλ. Τσίπρας, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση απειλούσε με διακοπή ρεύματος όσους πολίτες δεν είχαν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι... κράτησε τον λόγο του, καθώς χθες στενοί του συνεργάτες έλεγαν ότι ο Αλ. Τσίπρας όντως δεν έχει πληρώσει το χαράτσι για το σπίτι του στους Αμπελόκηπους.

Το θέμα ανακινήθηκε από προχθές, όταν ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, είχε δηλώσει άγνοια, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του “ανήσυχου”, Αδ. Γεωργιάδη.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=727750
==========================

O EY. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΦΙΜΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Από το : directnews.gr
Με κατασταλτικά μέτρα προσπαθεί ο γνωστός επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος να σταματήσει τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου που αφορούν την εμπλοκή των εταιρειών του σε μεγάλα...
οικονομικά σκάνδαλα Ειδικότερα, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών σε βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας «ΑΞΙΑ» και της ιστοσελίδας axiaplus.gr,ζητάει να να μη γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε θέματα του Ομίλου των επιχειρήσεων του.
Μάλιστα, σε αντίθετη περίπτωση, ο άνθρωπος που επί χρόνια λυμαινόταν ανεξέλεγκτα το δημόσιο χρήμα απαιτεί να κατασχεθούν τα σπίτια και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο των δημοσιογράφων!
Προφανώς ο κύριος Μυτιληναίος επειδή νόμισε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην εποχή του Χρηματιστηρίου, (τότε που μαζί με άλλους… ομοϊδεάτες του έκαναν οικονομικά όργια που έμειναν ατιμώρητα από τη διαβόητη ανακρίτρια, Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια), υπέβαλε και αίτηση να εκδοθεί «προσωρινή διαταγή» σε βάρος των δημοσιογράφων μέχρι την εκδίκαση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων.
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι των δημοσιογράφων, σύμφωνα με πληροφορίες του directnews.gr, κατά τη συζήτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, παρουσίασαν πλήθος στοιχείων, αλλά και πλήθος δημοσιευμάτων ολοκλήρου του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου, που έχουν κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου Μυτιληναίου και ειδικότερα:
με τη δίωξη, που άσκησε ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης για κακουργηματικά αδικήματα (απιστία και ηθική αυτουργία σ’ αυτήν) σε βάρος υπευθύνων της ΔΕΗ και της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ,
με τις οφειλές του Ομίλου Μυτιληναίου στη ΔΕΠΑ ύψους 182.657.648,09 ευρώ και
για την προμήθεια των 90 τρόλεϊ, όπου ελέγχονται προσωπικά οι Ευάγγελος και Ιωάννης Μυτιληναίος.
Επιπλέον, από την πλευρά των δημοσιογράφων υπογραμμίστηκε ότι ο Ευ. Μυτιληναίος με την αίτησή του αυτή επιδιώκει να επιβληθεί η συνταγματικώς απαγορευμένη λογοκρισία και μάλιστα μέσα από τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και, ακόμη χειρότερα, μέσα από τη διαδικασία μιας προσωρινής διαταγής και όλα αυτά σε μία εποχή, όπου είναι ιδιαίτερα δικαιολογημένο το ενδιαφέρον του κοινού για το δημόσιο χρήμα και για την ορθή λειτουργία των θεσμών.
Τελικά, το Δικαστήριο, σήμερα Τετάρτη, δεν έκανε το ¨χατήρι¨ του μεγαλοεπιχειρηματία και απέρριψε το αίτημά του για τη φίμωση των δημοσιογράφων.
http://directnews.gr/greece/20121-o-eu-mutilhnaios-epixeirei-na-fimosei-tous-dhmosiografous.html
===============================


Δεν υπάρχουν σχόλια: