Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στους σταθμούς και τα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, είναι δραματική.


Κατέληξε ο 38χρονος εργάτης της ΔΕΗ
Κατέληξε τελικά το βράδυ της Παρασκευής, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης ο 38χρονος εργάτης της ΔΕΗ, Νίκος Καραστογιάννης, ο οποίος είχε τραυματιστεί τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης 27 Δεκέμβρη στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στην Κοζάνη.
Το νέο εργοδοτικό έγκλημα είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι στο βωμό της κερδοφορίας της ΔΕΗ ΑΕ, των ιδιωτών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, οι ζωές των εργαζομένων έχουν μετατραπεί σε «αναλώσιμα υλικά».
Μεταξύ άλλων σημείωνε ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στους σταθμούς και τα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, είναι δραματική. Η μεγάλη μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, η πολιτική των μη προσλήψεων σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους που ρισκάρουν κάθε μέρα τη ζωή τους.
Καθημερινά έρχονται εργαζόμενοι μέσω του δουλεμπορίου, χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση, χωρίς καμία εμπειρία, χωρίς καμία γνώση για το τι είναι σταθμός ή ορυχείο και χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας».
======================
ΔΕΗ:Οι λογαριασμοί και η..."κοινωνική ευαισθησία"

Όπως επανειλημμένα έχει γράψει το euro2day, οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που θα ανακοινωθούν δεν θα ξεπερνούν το 10-11% έναντι του 25% που ζητούσε η ΔΕΗ. Το πού θα καθίσει η μπίλια θα το δούμε και θα το... πληρώσουμε σύντομα.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε κατ' αρχάς είναι ότι τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε μεσοσταθμική αύξηση για το σύνολο των τιμολογίων. Επειδή όμως το τελευταίο διάστημα γίνεται αρκετή σπέκουλα με το ποιος πρότεινε τι κ.λπ., αξίζει τον κόπο να δούμε ποιες ήταν οι αυξήσεις που ζητούσε η ΔΕΗ ανά κατηγορία τιμολογίου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο ΧΑΜ.

Κατ' αρχάς, να πούμε ότι η πρόταση της ΔΕΗ προέβλεπε αυξήσεις σε 3 δόσεις. Δηλαδή την 1η Ιανουαρίου, την 1η Μαΐου και την 1η Ιουλίου. Επιπλέον από την 1η Ιανουαρίου θα καταργούνταν το τιμολόγιο για κατανάλωση 800-1.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο, το οποίο θα ενσωματωνόταν σε νέο τιμολόγιο 800-2.000 κιλοβατώρων. Σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΗ, από την 1η Ιουλίου θα καταργούνταν και το τιμολόγιο 0-800, για να ενσωματωθεί σε ένα νέο τιμολόγιο 0-2.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο.

Έτσι, με βάση τις προτάσεις της ΔΕΗ, οι ανατιμήσεις που ζητούσε σε συνδυασμό με την κατάργηση τιμολογίων, θα προκαλούσαν αύξηση στο σκέλος ενέργειας των τιμολογίων της τάξης του 42% και συνολικά (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή χρήση δικτύων, ΥΚΩ κ.λπ.) περίπου 25%.

Αυτό πάντως που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι ειδικά για τα οικιακά τιμολόγια η πρόταση της ΔΕΗ προέβλεπε αυξήσεις μεταξύ 27% και… 85% για τη χρήση ενέργειας, για δε το σύνολο του λογαριασμού (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) μεταξύ 14% και 48%.

Τα τεράστια ποσοστά που προαναφέρθηκαν προέκυπταν, όπως γίνεται εμφανές, από την κατάργηση των τιμολογίων στις χαμηλές καταναλώσεις (0-800 κιλοβατώρες) και την ενσωμάτωσή τους σε τιμολόγια με μεγαλύτερες καταναλώσεις (0-2.000 κιλοβατώρες).

Είδες η ΔΕΗ...
http://www.euro2day.gr/chameleon/139/articles/748216/ChameleonArticle.aspx

====================
Κίνημα Δεν Πληρώνω - ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: κοινή δράση επανασύνδεσης σε φτωχή οικογένεια στο Μπουρνάζι
Πραγματοποιήθηκε κοινή δράση επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος, σε φτωχή οικογένεια στο Μπουρνάζι, από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μέλη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ του πυρήνα Δυτικής Αθήνας και της ομάδας επανασυνδέσων.
Έγινε σήμερα, παραμονή πρωτοχρονιάς, κοινή δράση επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος, σε φτωχή οικογένεια στο Μπουρνάζι, από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μέλη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ του πυρήνα Δυτικής Αθήνας και της ομάδας επανασυνδέσων.
Προχθες ευαισθητοποιημένος φίλος δημοσιογράφος της τηλεορασης (με προσωπικη πρωτοβουλια) πηρε τηλεφωνο συναγωνιστη του Κινήματος Δεν Πληρώνω για να μεταφέρει την έκκληση γειτόνισσας της οικογένειας που έγινε η επανασύνδεση. Τον παρακάλεσε να έρθει σε επαφή με το κίνημα μας για να κάνουμε κάτι. Έτσι και έγινε.
Η ομάδα επανασυνδέσεων επισκέφθηκε την τριμελή οικογένεια (άνεργος πατέρας, ανήλικη μαθήτρια και άρρωστη γιαγιά που η πενιχρή κουτσουρεμένη σύνταξη αποτελούσε και την μοναδική πηγή εισοδήματος ).
Τους είπαν ότι η τοπική ΔΕΗ αρνήθηκε οποιονδήποτε διακανονισμό και απαιτούσε την εξόφληση όλου του ποσού.
Η γιαγιά είχε πολλά προβλήματα υγείας και μεταξύ αυτών χρησιμοποιούσε ιατρική συσκευή οξυγόνου. Το κρύο και η έλλειψη ρεύματος δημιουργούσε μεσαιωνικές συνθήκες στην φτωχή οικογένεια που στερούνταν τα βασικά.
Δεν μπορούσε να μαγειρέψει, να ζεσταθεί, να πλυθεί, να συντηρήσει τρόφιμα και φάρμακα στο ψυγείο, να διαβάσει η νεαρή μαθήτρια. Με δυό λόγια κόλαση.
Οι συναγωνιστές μας προσέφεραν και 3 σακκούλες με τρόφιμα στην οικογένεια μέσω του πυρήνα αλληλεγγύης του Κινήματος Δεν Πληρώνω Δ. Αθήνας.
Η επιτόπια εξέταση έδειξε την ανάγκη κάποιων τεχνικών μέσων που δεν διέθετε το κίνημα μας, για την επανασύνδεση του ρεύματος, μιας και η διακοπή είχε γίνει σε δυσπροσπέλαστο σημείο εκτός σπιτιού.
Επικοινωνήσαμε με τους συναγωνιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που διέθεταν τα τεχνικά μέσα και σήμερα το πρωί, πολυμελής ομάδα των εργαζόμενων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με συναγωνιστές της ομάδας επανασυνδέσεων του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, μετέβησαν στο σπίτι της φτωχής οικογένειας και επανασύνδεσαν το ρεύμα.
Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νικος Φωτόπουλος.
Σε συνομιλία που είχε με τον Βασίλη Παπαδόπουλο, του Κινήματος Δεν Πληρώνω, διατράνωσαν την θέση για κοινό αγώνα ούτως ώστε κανένα σπίτι να μην μείνει χωρίς ρεύμα το 2013.

kinimadenplirono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: