Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

"Μαύρη τρύπα" εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ


"Μαύρη τρύπα" εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Δημήτρης Πανόπουλος

Ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει προκαλέσει στη ΔΕΗ μια μονάδα στο Αλιβέρι, η οποία, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά εδώ και δύο χρόνια, μέχρι και σήμερα παραμένει ημιτελής.
Το συγκεκριμένο έργο, έχει κοστίσει στη ΔΕΗ τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ και αποτελεί ήδη αντικείμενο ποινικής προκαταρκτικής έρευνας η οποία πραγματοποιείται από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, πρόκειται για μια ακόμη σκανδαλώδη ανάθεση η οποία έχει ως αποτέλεσμα να έχουν διασπαθιστεί τα χρήματα της επιχείρησης και να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στην εταιρεία. Όπως καταγγέλλεται, στο συγκεκριμένο έργο, το ύψος της αρχικής σύμβασης αυξήθηκε κατά 45 εκατ. ευρώ λόγω πρόσθετων απαιτήσεων του εργολάβου, τις οποίες έκανε αποδεκτές η ΔΕΗ στην πορεία. Την ίδια στιγμή, 55 εκατ. ευρώ είναι το κόστος των τόκων.
Τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές Αρχές, αναφέρουν ότι τα 200 εκατ. που δόθηκαν από την αρχική σύμβαση σε συνδυασμό με τα 100 εκατ. που «χρεώθηκε» επιπλέον το έργο έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση ενώ αισθητές έγιναν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά.

Το ιστορικό

ΑΗΣ Αλιβερίου
Η υπόθεση εκτείνεται χρονικά από τον Ιούλιο του 2007. Τότε, μετά από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχτηκε, το έργο «ΑΗΣ Αλιβερίου», το οποίο αφορούσε στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καθαρής ισχύος 416.95 MW, ανατέθηκε στην εταιρεία «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.».

Η σχετική σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και της αναδόχου εταιρείας υπογράφτηκε 17.10.2007 και η προθεσμία παράδοσης του έργου και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας είχε οριστεί για τις 17.1.2010. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια των εργασιών, παρουσιάστηκαν απρόβλεπτες δυσκολίες και μέχρι τώρα η εν λόγω κατασκευή δεν έχει σχεδόν ξεκινήσει.

Την πλήρη αυτή ανατροπή του χρονοδιαγράμματος η ΔΕΗ Α.Ε. την αποδίδει στο γεγονός ότι λίγους μήνες μετά την ανάθεση του έργου, αλλά πριν την κατάρτιση της σχετικής σύμβασης, ανακαλύφθηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία μεγάλης έκτασης αρχαιολογικά ευρήματα με συνέπεια την έναρξη χρονοβόρων διαδικασιών από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ωστόσο, προκαταρκτικές αρχαιολογικές έρευνες στον τόπο εγκατάστασης του έργου είχαν διεξαχθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2005 και μάλιστα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ Α.Ε, χωρίς να εντοπισθεί τέτοιας έκτασης ζήτημα.

«Η περίεργη σύμβαση»

Ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί ερωτηματικά και έχει καταγγελθεί στις δικαστικές Αρχές είναι η ρήτρα που προστέθηκε στην -υπό κατάρτιση τότε-σύμβαση, σύμφωνα με την οποία οποιεσδήποτε επιπλέον δαπάνες οφείλονται στην εύρεση αρχαιοτήτων (η οποία είχε ήδη προκύψει), θα βαρύνουν την ΔΕΗ.
Έτσι, η ΔΕΗ ανέλαβε τον κίνδυνο να ζημιωθεί από πράξεις και παραλείψεις τρίτου. Ο τρίτος στην περίπτωση αυτή ήταν το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο ήταν αρμόδιο για την αρχαιολογική έρευνα που διεξήχθη και από την οποία δεν υπήρχαν ευρήματα.
Παράλληλα, εκτός από την εύρεση αρχαιοτήτων, μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής προέκυψαν και πολεοδομικής φύσης ζητήματα. Ύστερα μάλιστα από έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών. Έτσι, η οικοδομική άδεια του έργου εκδόθηκε πρόσφατα, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.
Όπως φαίνεται εκ των υστέρων η πρόβλεψη του έργου από πλευράς ΔΕΗ, δεν ήταν σωστή και η επιχείρηση είναι πλέον αντιμέτωπη με το μείζον ζήτημα των οικονομικών διεκδικήσεων της αναδόχου εταιρείας.
Όπως καταγγέλλει μάλιστα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η επιχείρηση μέσω Ομάδας Εργασίας εμφανιζόταν επί μήνες να συζητά με την ανάδοχο εταιρεία με σκοπό την εξεύρεση λύσης και την επίτευξη διακανονισμού, προκειμένου να μειωθούν οι απαιτήσεις της δεύτερης.
Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι το ύψος του χρηματικού ποσό που διεκδικεί η «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.» και φέρεται να συνδέεται με την καθυστέρηση της εκτέλεσης του έργου, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να οριστεί ακριβώς.

Έπιασε δουλειά στον ανάδοχο!
Στο μεταξύ, ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔΕΗ που έκανε τον διαγωνισμό και ανέθεσε το έργο, παρά τις ενδείξεις για τα προβλήματα που υπήρχαν, εν συνεχεία αποτέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας που διαπραγματεύτηκε τις απαιτήσεις του εργολάβου και ενέκρινε του συμβατικού τιμήματος κατά 40 εκατ. ευρώ ενώ μόλις συνταξιοδοτήθηκε έπιασε δουλειά σε εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου, όπου ανήκει και η εταιρεία ΜΕΤΚΑ Α.Ε!
Η υπόθεση μάλιστα, έχει πάρει διαστάσεις καθώς οι –πρώην- συνάδελφοι του με εξώδικο τους προς την διοίκηση της ΔΕΗ καταγγέλλουν τη δράση και το έργο του.
http://www.zougla.gr/greece/article/mavri-tripa-ekatomirion-evro-sti-dei
========================
Στα 800 εκατ. ευρώ οι ανεξόφλητες οφειλές ρεύματος
Χρυσα Λιαγγου

Mέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η πρώτη δόση αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Iανουαρίου. Tο ύψος της τελικής επιβάρυνσης θα καθορισθεί με βάση τις παρεμβάσεις της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας στο κόστος της ΔEH και τις πρόσφατες αποφάσεις της για τη μείωση των χρεώσεων που αντιστοιχούν στη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, ενώ θα συνεκτιμηθεί η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η αποπληρωμή των λογαριασμών. Eνδεικτικά της οικονομικής δυστοκίας των καταναλωτών είναι τα στοιχεία της ΔEH τόσο για το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών, οι οποίες ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ, όσο και τα στοιχεία για την αύξηση των διακονονισμών ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε ο επικεφαλής της ΔEH κ. Aρθούρος Zερβός στη Bουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΔHMAP Bασίλη Oικονόμου, οι διακανονισμοί για την αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος το 2012 έφτασαν τις 700.000 από 400.000 το 2011. Tο τελικό ύψος αναπροσαρμογής των τιμολογίων θα τεθεί και υπό την έγκριση του πρωθυπουργού Aντώνη Σαμαρά και από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι η συνολική επιβάρυνση του λογαριαμού στο εξάμηνο θα είναι της τάξης του 9%, ποσοστό που επιμερίζεται σε τρεις ισομερείς δόσεις του 3%. Oι αυξήσεις θα συνοδευθούν από αποφάσεις για τη διεύρυνση του Kοινωνικού Oικιακού Tιμολογίου (KOT) που προστατεύει ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα στηριχθούν σε σχετική εισήγηση της PAE. Θέμα διεύρυνσης του KOT έτσι ώστε να καλύπτει το σύνολο των ανέργων ανεξαρτήτως του χρόνου ανεργίας, αλλά και τις οικογένειες που δεν έχουν εργαζόμενο μέλος, έθεσε και ο πρόεδρος της ΔHMAP Φώτης Kουβελης στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον υφυπουργό ΠEKA Mάκη Παπαγεωργίου και τον επικεφαλής της ΔEH Aρθούρο Zερβό.

Στο μεταξύ, η ΡΑΕ έγινε αποδέκτρια αιτημάτων από σειρά βιομηχανικών επιχειρήσεων για την επιβολή προσωρινής τιμής ρεύματος και στα τιμολόγια μέσης τάσης κατά τα πρότυπα των αποφάσεων που ελήφθησαν για την Aλουμίνον της Eλλάδος και τη Λάρκο. H βιομηχανία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αντέξει τις αυξήσεις που μονομερώς επέβαλε η ΔEH από την 1η Φεβρουαρίου 2012, δεδομένου ότι σε αυτές θα προστεθούν και οι νέες ανατιμήσεις του 2013, καθώς και το κόστος ρύπων που η ΔEH θα μετακυλίσει στην κατανάλωση.
===========================
Κατά κύματα οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Η συνολική επιβάρυνση δεν θα υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 1,1 ευρώ ανά τετράμηνο


Τις πρώτες αποφάσεις για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που ξεκινούν από το τέλος για την «πράσινη ενέργεια»(ΕΤΜΕΑΡ) κατά 79 σεντς ανά Μεγαβατώρα, ενέκρινε για τους οικιακούς καταναλωτές η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Με απόφαση που έγινε γνωστή σήμερα το τέλος ΕΤΜΕΑΡ αναπροσαρμόζεται από τα 8,74 ευρώ η μεγαβατώρα που ίσχυε μέχρι σήμερα, στα 9,53 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σε έναν μέσο λογαριασμό των 1500 κιλοβατωρών η συνολική επιβάρυνση μεταφράζεται σε 1,1 ευρώ στο τετράμηνο (η αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ είναι της τάξης του 10%, στο σύνολο του λογαριασμού ίναι μικρότερη από 1%).

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών αποφασίστηκε:

-Για την υψηλή τάση το τέλος από 4,58 ευρώ η μεγαβατώρα που ίσχυε μέχρι σήμερα μειώνεται στα 3,55 ευρώ.

-Για την Αγροτική χρήση Μέσης Τάσης από 4,35 ευρώ η μεγαβατώρα αυξάνεται στα 5,57 ευρώ η μεγαβατώρα.

-Για τις λοιπές χρήσεις μέσης τάσης από 7,17 ευρώ η μεγαβατώρα αυξάνεται στα 7,76 ευρώ η μεγαβατώρα.

-Για την Αγροτική Χρήση Χαμηλής τάσης από τα 5,61 ευρώ η μεγαβατώρα αυξάνεται στα 6,48 ευρώ η μεγαβατώρα.

-Για την οικιακή χρήση χαμηλής τάσης όπως προαναφέρθηκε από 8,74 ευρώ η μεγαβατώρα αυξάνεται στα 9,53 ευρώ η μεγαβατώρα.

-Για τις λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης από 9,53 ευρώ η μεγαβατώρα αυξάνεται στα 14,91 ευρώ η μεγαβατώρα.
============================
Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων στη ΔΕΗ ο Γεώργιος Δαμάσκος
Tην ανάθεση καθηκόντων Γενικού Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων στον κ. Γεώργιο Δαμάσκο, από 8.1.2013 ανακοίνωσε η ΔΕΗ.
Ο κ. Γεώργιος Δαμάσκος έχει εργαστεί στη ΔΕΗ συνολικά 25 χρόνια, έχει διατελέσει Διευθυντής Σχεδιασμού και Ανθρώπινου Δυναμικού Εμπορίας, αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Εταιρικής Ανάπτυξης και Διοίκησης, και από το 2008 έως σήμερα, Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης.

Ο κ. Γεώργιος Δαμάσκος είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος ΤΕΕ, Οικονομολόγος, Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι κάτοχος τίτλου Master of Business Administration (MBA) από το Kingston Business School (Kingston University).
============================
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Σε τροχιά ολοκλήρωσης φαίνεται να μπαίνει το θέμα που αφορά στην καταβολή του εφάπαξ, αφού υπεγράφη και από τον συναρμόδιο Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάκη –σε συνέχεια της υπογραφής από τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση- το οργανόγραμμα του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο βήμα είναι να πάρει η απόφαση αυτή ΦΕΚ, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει ολοκληρωθεί το ζήτημα με την καταβολή του εφάπαξ.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα ενημερώσει σχετικά με νεότερο δελτίο του όταν υπάρξουν οι σχετικές εξελίξεις.
http://www.kozan.gr/?p=76529

============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: