Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τις αστικές συγκοινωνίες. Ο Αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων.


Κοζάνη 24/1/2013 
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Να μην τους περάσει! Να νικήσουμε της στρατηγική της έντασης και της τρομοκράτησης!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 7.30 μμ
Το συνδικάτο «Εργατική Αλληλεγγύη» εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή  του στους απεργούς του ΜΕΤΡΟ και των Μέσων Μεταφοράς στον δίκαιο  αγώνα που δίνουν για τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματά τους. Καταγγέλλουμε την πραξικοπηματική ενέργεια της τροϊκανής κυβερνητικής συμμαχίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να αποφασίσει και να διατάξει την επίταξη των απεργών και την ποινική δίωξη των  συνδικαλιστών και εργαζομένων που αντιστέκονται.
Η συγκυβέρνηση της ολιγαρχίας Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, εφαρμόζει με συνέπεια τη στρατηγική της έντασης που έχει χαράξει. Έχοντας τσαλακώσει το σύνταγμα, παραβιάζοντας και τη δική τους αστική νομιμότητα, υπογράφει δανειακές συμβάσεις χωρίς να τις περνάει καν από την βουλή, εφαρμόζει  τα ποιο αντεργατικά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ανταγωνίζεται επάξια την πολιτική ατζέντα της χρυσής Αυγής και μερικές φορές την ξεπερνά στην φρασεολόγια και στην πράξη με πρωταγωνιστή τον ανεκδιήγητο υπουργό Δένδια. Με τις δυνάμεις καταστολής, τα κανάλια με τα ντόπερμαν της ενημέρωσης που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, όλα θυμίζουν την τηλεόραση και την επάρατη εποχή της επταετίας των συνταγματαρχών.
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη! Και θα το διεκδικήσουμε!Το κυβερνητικό πραξικόπημα δεν θα περάσει, οι απεργοί στο μετρό πρέπει να νικήσουν. Είτε θα περάσουν τα αντεργατικά τανκς του μνημονίου, είτε θα νικήσουν οι απεργοί του μετρό και των συγκοινωνιών και θα μπούμε σε τροχιά ανατροπής της φασίζουσας επίθεσης της κυβέρνησης, της τρόικας, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η νίκη των απεργών στις συγκοινωνίες θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων
Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η κλιμάκωση και γενίκευση των απεργιών σε όλες τις συγκοινωνίες, σε άλλους κλάδους και συνολικά!
Κανένα συνδικάτο, κανένας συνδικαλιστής, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην επίταξη των εργατικών δικαιωμάτων!
Απαντάμε με γενίκευση των απεργιών, διαδηλώσεις, καταλήψεις!
Η επίταξη δεν περνά!
Κάτω τα χέρια από τους απεργούς!
Γραφείο  τύπου
=============================
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τις αστικές συγκοινωνίες. Ο Αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων.
Είναι αγώνας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές φτωχοποίησης των εργαζομένων.

Για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών,
Για τη μη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων
Για την εφαρμογή στο χώρο τους και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,

Καταγγέλλουμε την συστηματική και επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης πρώτα να συκοφαντήσει και μετά να καταστείλει τον αγώνα των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και όλων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Επιβάλλεται να αντιτάξουμε τον ενιαίο αγώνα όλων των εργαζόμενων και του λαού λαϊκών στρωμάτων για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να τους στηρίξουν και να τους συμπαρασταθούν.

Ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ
Κοινός αγώνας όλων των εργαζόμενων για να ανατραπεί ο μνημονιακός εφιάλτης Κανένας Μόνος του - Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε


Η Συντονιστική Γραμματεία
   http: agonistiki-enotita-dei.blogspot.gr                    
=============================
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»  
Κοζάνη 22/1/2013

Συμπαράσταση στους εργολαβικούς εργαζόμενους  στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια Εργατική Αλληλεγγύη εκφράζει τη συμπαρά-στασή του στον αγώνα και στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στον εργολάβο Ρουμε-λιώτη!
Οι εργαζόμενοι μετά από μια 24ώρη απεργία συνεχίζουν τον αγώνα τους με επίσχεση ερ-γασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους αφού παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώ-βρη και επιπλέον δεν τους έχουν καταβληθεί τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς τα και τα επιδόματα αδείας και την άδεια του 2012!
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν ανέχονται την απλήρωτη ή τη φθηνά πληρωμένη και α-νασφάλιστη εργασία και καλούν όλη την εργατική τάξη της περιοχής να συμπαρασταθεί στον αγώνα που ξεκινούν. Να συμβάλουν στην πάλη για την κατάργηση του δουλεμπορίου στους σταθμούς και τα ορυχεία της ΔΕΗ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Να πληρώσει ο εργολάβος άμεσα όλα αυτά που χρεωστάει στους εργαζόμενους, ειδάλλως να αναλάβει η ΔΕΗ τις εύθηνες της , να πληρώσει η ίδια τους εργαζόμε-νους και να κηρύξει έκπτωτο τον δουλέμπορο εργολαβο,να σταματήσει αυτή η με-γαλύτερη επιχείρηση της χώρας να εθελοτυφλεί και να προστατεύει τέτοιου είδους τυχοδιωκτισμούς
Μόνιμη και σταθερή δουλειά  για όλους που εργάζονται στα ορυχεία και τους σταθ-μούς. Ίση αμοιβή για ίση εργασία.
Να τηρούνται κατά γράμμα όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για να μην χάνονται ζωές εργαζομένων την ώρα που βγάζουν το μεροκάματο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους.
Άμεσες προσλήψεις από την ΔΕΗ με μόνιμο προσωπικό που θα απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό  από τους εργολάβους, δίμηνα, εξάμηνα. Παράλληλα απομά-κρυνση των εργολαβιών εκτός τις τελείως απαραίτητες.
Η τρόικα, ΕΕ Δ.Ν.Τ και η εγκάθετη ελληνική  κυβέρνηση έβαλε σκοπό να μετατρέψει ολόκληρη την χώρα σε ένα δουλεμπορικό εργατικό μεσαίωνα. Υποχρέωση όλων των εργαζομένων οπού και αν εργαζόμαστε και με όποιο καθεστώς, είναι να τους σταματήσουμε τώρα.
                                             ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

 πριν ανατρέψουν αυτοί τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας οριστικά


                                                      Γραφείο τύπου


==============================
Οι ΑΠΕ βγάζουν τους λιγνίτες της ΔΕΗ στη “σύνταξη”

Τη μείωση της παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει προκαλέσει η υψηλότερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (του φορέα που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας) τις τελευταίες μέρες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κυμάνθηκε σε 700-1.030 Μεγαβάτ, ακόμα και στις νυχτερινές ώρες, τη στιγμή που οι λιγνιτικές μονάδες μείωσαν την παραγωγή τους έως και 50%.

Όπως αναφέρει το euro2day, τις μέρες που έχει ηλιοφάνεια και ισχυρούς ανέμους η συνεισφορά των ΑΠΕ λόγω φωτοβολταϊκών και αιολικών αυξάνεται με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση στα λιγνιτικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών ήταν πάνω από 1.400 Μεγαβάτ (μαζί με το πρόγραμμα στεγών) ενώ η ισχύς των συμβολαιοποιημένων μονάδων σε 3.447 μεγαβάτ. Αντίστοιχα, η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών ανήλθε σε περίπου 1.500 μεγαβάτ.

Πρόβλημα για τη ΔΕΗ αποτελεί το γεγονός ότι οι λιγνιτικές μονάδες δεν είναι τόσο ευέλικτες ως προς την αυξομείωση της παραγωγής όσο οι μονάδες φυσικού αερίου, ώστε να υπάρξει συντονισμός με την παραγωγή από ΑΠΕ η οποία επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, στις 23 Ιανουαρίου οι τέσσερις από τις πέντε μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου επί 7-10 ώρες είχαν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν με φορτίο μειωμένο κατά 40%, οι δύο από τις τέσσερις του ΑΗΣ Καρδιάς με μειωμένο κατά 45%, το ίδιο και του ΑΗΣ Αμυνταίου, Μελίτης και Μεγαλόπολης.

econews
==============================
Τις σπατάλες της ΔΕΗ πληρώνουν με αυξήσεις στο ρεύμα οι καταναλωτές
Η επιχείρηση εμφανίζεται ανίκανη να ελέγξει το κόστος λειτουργίας της

Ρεπορτάζ Γιώργος Φιντικάκης
Ζητεί και παίρνει αυξήσεις η ΔΕΗ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές, όταν εμφανίζεται ανίκανη να ελέγξει το κόστο της. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του κόστους των ρύπων, που ευθύνεται για σημαντικό μέρος των φετινών αυξήσεων στο ρεύμα, καθώς επίσης του κόστους λειτουργίας των μονάδων, των ορυχείων, ακόμη και του τομέα εμπορίας, τομείς όπου, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η ΔΕΗ έκανε ελάχιστα για να βελτιώσει.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο κείμενο της γνωμοδότησης της ΡΑΕ για το εύλογο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ το 2013, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και το οποίο είναι αποκαλυπτικό για την πορεία ελέγχου του κόστους της επιχείρησης.
Τέτοια είναι η περίπτωση του κόστους ρύπων, που σύμφωνα με τη ΡΑΕ θα ήταν χαμηλότερο εφόσον η ΔΕΗ είχε φροντίσει να αξιοποιήσει εγκαίρως μια σειρά από εργαλεία που είχε εδώ και καιρό στη διάθεσή της. Τέτοια είναι η προαγορά δικαιωμάτων CO2 σε χαμηλότερες τιμές μέσα από συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τακτική που ακολούθησαν την τελευταία διετία στην πλειονότητά τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, όχι όμως και η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση.Ενδεικτικές επίσης είναι οι αναφορές στο λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ που, όπως σημειώνει η ΡΑΕ, αντί να μειώνεται αυτό αυξάνεται, καθώς και στο κόστος εξόρυξης λιγνίτη (ορυχεία). «Παρά τις σημαντικές μειώσεις που έχουν ήδη σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ, το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, όπως προϋπολογίζεται από τη ΔΕΗ για το 2013, δεν ακολουθεί τις μειώσεις αυτές, αντιθέτως παραμένει σταθερό για τη δραστηριότητα της παραγωγής (μονάδες), ενώ στην περίπτωση της εμπορίας αυξάνεται κατά περίπου 24% συγκριτικά με το ποσό που είχε κριθεί ως εύλογο από τη ΡΑΕ για το 2012», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον τομέα εξόρυξης λιγνίτη, δηλαδή στη λειτουργία των ορυχείων, όπου η ΡΑΕ εντοπίζει αναποτελεσματικότητα, άρα σπατάλη. «Υπάρχουν σαφώς περιθώρια βελτίωσης της αποδοτικότητας των ορυχείων, καθώς και του περιορισμού του κόστους και της απόδοσης επί των απασχολουμένων κεφαλαίων που περιλαμβάνεται στην εσωτερική τιμολόγηση του λιγνίτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εκτός όμως από αδυναμία της ΔΕΗ να ελέγξει το κόστος της, η ΡΑΕ διαπιστώνει ότι στην πρότασή της για τις φετινές αυξήσεις η επιχείρηση προσπάθησε να τα φουσκώσει. Και αυτό καθώς συμπεριέλαβε στο προτεινόμενο κόστος για το 2013 και μονάδες ηλεκτρισμού που... δεν αναμένεται να λειτουργήσουν φέτος, και συγκεκριμένα τη Μεγαλόπολη 5 και τις πετρελαϊκές.
================================
ΡΑΕ: πρέπει να κόψει 600 εκατομμύρια η ΔΕΗ

Μεγαλύτερες περικοπές και εξοικονόμηση μπορεί να κάνει η ΔΕΗ κρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που με τη γνωμοδότησή της περιέκοψε το επιτρεπόμενο έσοδο από τα 4,82 δισ. ευρώ στα 4,268 δισ. ευρώ
'Ηδη το υπουργείο είχε περικόψει το αντίστοιχο έσοδο που θα προέκυπτε από πελάτες χαμηλής τάσης από τα 3,090 δισ. ευρώ στα 2,89 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η ΡΑΕ δεν αποδέχεται την επιχειρηματολογία της ΔΕΗ σχετικά με τα κόστη που δηλώνει η επιχείρηση και αναφέρει τομείς στους οποίους εκτιμά ότι υπάρχουν κόστη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Τέτοια είναι τα δικαιώματα ρύπων, η λειτουργία των μονάδων, των ορυχείων, ακόμη και του τομέα εμπορίας.

Όπως σημειώνεται από τη ΡΑΕ, το κόστος των ρύπων θα ήταν χαμηλότερο εφόσον η ΔΕΗ είχε φροντίσει να αξιοποιήσει εγκαίρως μια σειρά από εργαλεία που είχε εδώ και καιρό στη διάθεσή της. Τέτοια είναι η προαγορά δικαιωμάτων CO2 σε χαμηλότερες τιμές, μέσα από συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τακτική που ακολούθησαν την τελευταία διετία στη πλειοψηφία τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, όχι όμως και η ΔΕΗ. Για τον λόγο αυτόν η ΡΑΕ μείωσε το ποσό που δήλωνε η ΔΕΗ ως απαραίτητο για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

«Παρά τις σημαντικές μειώσεις που έχουν ήδη σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ, το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, όπως προϋπολογίζεται από τη ΔΕΗ για το 2013, δεν ακολουθεί τις μειώσεις αυτές, αντιθέτως παραμένει σταθερό για τη δραστηριότητα της παραγωγής (μονάδες), ενώ στην περίπτωση της εμπορίας αυξάνεται κατά περίπου 24% συγκριτικά με το ποσό που είχε κριθεί ως εύλογο από της ΡΑΕ για το 2012» σημειώνεται στη σχετική γνωμοδότηση και για τον λόγο αυτόν, η ΡΑΕ περιέκοψε κατά 10% την αναγνωριζόμενη δαπάνη για την παραγωγή και κατά 15% την αναγνωριζόμενη δαπάνη για την εμπορία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον τομέα εξόρυξης λιγνίτη, δηλαδή στη λειτουργία των ορυχείων, όπου η ΡΑΕ εντοπίζει περιθώρια βελτίωσης. «Υπάρχουν σαφώς περιθώρια βελτίωσης της αποδοτικότητας των ορυχείων, καθώς και του περιορισμού του κόστους και της απόδοσης επί των απασχολούμενων κεφαλαίων που περιλαμβάνεται στην εσωτερική τιμολόγηση του λιγνίτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτόν, εισηγήθηκε να μειωθούν τα κόστη λιγνίτη στα επίπεδα του 2012, δηλαδή στα 804 εκατ. ευρώ.

Η ΡΑΕ διαπιστώνει ακόμα ότι στην πρόταση της ΔΕΗ για τις αυξήσεις υπήρχαν και κόστη για το 2013 που αφορούσαν μονάδες ηλεκτρισμού που δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν εφέτος, όπως η Μεγαλόπολη- 5.
============================
Τέλος τα μειωμένα τιμολόγια για τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ

Οριστικό τέλος μπαίνει στο μειωμένο τιμολόγιο των εργαζομένων στη ΔΕΗ μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την απόφαση του υφυπουργού κ. Γιώργου Μαυραγάνη, σύμφωνα με την οποία το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος αποτελεί «εισόδημα υποκείμενο σε φόρο εισοδήματος».

Έτσι καταργήθηκε στην πράξη με νομοθετική ρύθμιση το μειωμένο τιμολόγιο που έπαιρναν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ από τη δεκαετία του 1960, ενώ με υπουργική απόφαση της 7ης Νοεμβρίου 1990 καθορίσθηκαν τα ανώτερα όρια κατανάλωσης με μειωμένο τιμολόγιο. Σημειωτέον ότι, το 1982 η Νομική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών είχε κρίνει ως φορολογητέο εισόδημα το μειωμένο τιμολόγιο.

Όμως, ένα χρόνο αργότερα, το 1983, η Διεύθυνση Δικαστικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είχε τελείως διαφορετική άποψη: το μειωμένο τιμολόγιο δεν πρέπει να φορολογείται και δεν αποτελεί πρόσθετη αμοιβή, καθώς χορηγείται «εξ ελευθεριότητος» του εργοδότη (ΔΕΗ), κάτι που δέχθηκε η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απόφαση που ίσχυσε μέχρι πρόσφατα – δηλαδή για περίπου 30 χρόνια.

Για το θέμα αυτό ήδη είχε κάνει σχετική δήλωση ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν υφίσταται πλέον θέμα μειωμένων τιμολογίων για το προσωπικό της ΔΕΗ, καθώς με νομοθετική ρύθμιση το μειωμένο τιμολόγιο θεωρείται εισόδημα και για το λόγο αυτό φορολογείται».
Πηγή: Τέλος τα μειωμένα τιμολόγια για τους εργαζόμενους στην ΔΕΗhttp://www.iefimerida.gr/node/87251#ixzz2IuszFTDw



==============================
Βιοτέχνες: «Είμαστε η εύκολη λεία της ΔΕΗ»
Με μια ανακοίνωση σε οξύ τόνο σχολιάζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ) την επικείμενη αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ: «Δημοτικά τέλη, τέλος ακινήτων, φορολογικά χαράτσια και αυξήσεις ΔΕΗ δημιουργούν οικονομική ασφυξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και δεν βοηθούν στην προσπάθεια μείωσης των τιμών.
Το λειτουργικό κόστος είναι το υπ’ αριθμόν ‘ένα’ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: τις επιβαρύνει υπέρμετρα, καταστρέφει θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση πρέπει, επιτέλους, να έρθει στα συγκαλά της και να ζήσει στην πραγματικότητα. Ας στραφεί στην εξόφληση των τιμολογίων της ΔΕΗ από συσσωρευμένα χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγαλοϊδιοκτήτες και όχι στην ‘εύκολη λεία’: μικρομεσαίους, εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΒΣΘ.

==============================

Άλλωστε, ο «πάτος» του χρηματιστηρίου ήταν το καλοκαίρι, ο «πάτος» της οικονομίας αναμένεται τον Απρίλιο και ο «πάτος» της κοινωνίας τον Ιανουάριο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: