Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

με δική μας συμβολή λύθηκε το σημαντικότερο από τα ζητήματα που σας απασχολούσαν


Αυτό για αρχή, γιατί υπάρχει και συνέχεια.
Γίνεται αντιληπτό ότι τα κολπάκια που έκαναν μέχρι τώρα πρέπει να τα ξεχάσουν;
Τεμαχίζεται και πωλείται η ΔΕΗ. 
ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ
Οι  αγοραστές θέλουν το τοπίο καθαρό. 
=================================
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΓΕΝΑΡΗ 
ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ;
     ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ, ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ;
ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ;


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Το συνδικάτο μας, η ιστορική και ταξική ΓΕΝΟΠ στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 31 Γενάρη 2013.
ü  Πιθανά κάποιοι να αναρωτηθείτε
ü  γιατί ;
ü  Για ποιο λόγο πήραμε αυτή την απόφαση ;
ü  Έπρεπε ή όχι ;
ü  Ήταν δική μας δουλειά
Ξεκινώντας από το πρώτο,

Ο λόγος της χθεσινής μας απόφασης πρώτα απ΄όλα και πάνω απ΄όλα δεν ήταν για να στηρίξουμε και να εκφράσουμε έτσι με αυτόν τον πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας στα ΜΜΜ, που επί εβδομάδες τώρα μόνοι και αβοήθητοι όπως και άλλοι κλάδοι στο παρελθόν δίνουν σκληρό αγώνα για να μην τους μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους. Υπάρχει και αυτός ο λόγος στην απόφασή μας.
Όμως πρώτα απ΄όλα και πάνω απ΄ όλα έχει να κάνει με την αντιδημοκρατική, αυταρχική και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ.
Απόφαση που ισοδυναμεί με την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.
Απόφαση που ισοδυναμεί με την κατάργηση του νόμιμου Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος μας να μπορούμε να απεργούμε και να αντιστεκόμαστε όταν μας μετατρέπουν σε σύγχρονους δούλους και σκλάβους.
   Η απόφαση αυτή βάζει στον πάγο, και στην κατάψυξη την συνδικαλιστική δράση και δείχνει πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση κάθε κλάδο εργαζομένων που τολμά να αντισταθεί.
  Ο λόγος που πήραμε αυτή την απόφαση,

ü  Έχει να κάνει με την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του κάθε πολίτη.

ü  Έχει να κάνει με την προάσπιση του δικαιώματος μας να μπορούμε να απεργούμε.

ü  Έχει να κάνει με την προάσπιση του συνδικαλιστικού αγώνα.
Αν συνάδελφοι σήμερα μείνουμε απαθείς σ΄συτό που έκαναν στους απεργούς του ΜΕΤΡΟ, αύριο το ίδιο θα κάνουν και σ΄ εμάς.   Αύριο θα έρθει η δική μας σειρά.
Αν τους αφήσουμε να ξεμπερδέψουν τώρα με τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ και στα ΜΜΜ λέγοντας «εμάς δεν μας αφορά» αύριο θα είναι αργά.
   Σε λίγες μέρες ανοίγουν το μέτωπο ΔΕΗ.

   Σε λίγες μέρες, αν τώρα δεν αντιδράσουμε, το ίδιο θα κάνουν και σ΄εμάς, θα μας απαγορεύσουν να αντισταθούμε.

   Αυτός είναι ο κύριος λόγος που μας οδήγησε στην απόφαση για απεργία.
  Όσον αφορά το αν ήταν δική μας δουλειά να πάρουμε αυτή την απόφαση όπως αναρωτιούνται κάποιοι ή ακόμα χειρότερα όπως λένε κάποιοι άλλοι ότι «αυτό δεν είναι δική μας δουλειά» η απάντηση είναι ότι όταν θίγονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού, όταν απαγορεύεται στην ουσία ο συνδικαλιστικός αγώνας τότε είναι δουλειά όλων μας.

Είναι δουλειά όλων των συνδικαλιστών και πρώτα απ΄όλα της ΓΣΕΕ.  
Θα ήμασταν ευτυχείς και δεν θα χρειαζόταν καν να συνεδριάσουμε αν αυτή την αυτονόητη απόφαση απάντησης στον αυταρχισμό της κυβέρνησης την είχε πάρει η ΓΣΣΕ Θα χειροκροτούσαμε και θα ακολουθούσαμε.
Δυστυχώς όμως εδώ και δυο χρόνια τουλάχιστον -όπως οι περισσότεροι λέτε- η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
Αυτός είναι ο λόγος που μας έχει φέρει σε ανοικτή διαφωνία.
Αυτός είναι ο λόγος που πήραμε εμείς αυτή την απόφαση.
 Αν το είχε κάνει, κανείς από εμάς δεν θα έμπαινε μπροστά.
Δεν θα χρειαζόταν να συνεδριάσουμε εμείς.
Όσο δε για όσους λένε μα έβγαλε Δελτίο Τύπου η ΓΣΕΕ και το καταδίκασε , τι άλλο να κάνει ;
   Η απάντηση μας είναι πως σε ενέργειες σαν και αυτές με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα δεν απαντάς με ένα Δελτίο Τύπου γιατί τότε το μήνυμα που στέλνεις στη κυβέρνηση την ώρα που σε αλυσοδένει είναι: προχώρα.
Με βάση τα παραπάνω που είναι η βάση της απόφασης μας για την απεργία της Πέμπτης
Πρώτα απ όλα για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας να μπορούμε να αντιδράσουμε χωρίς να μας επιστρατεύουν,για να μην έρθει και η δική μας σειρά γιατί έρχεται αλλά και για λόγους αλληλεγγύης στους συναδέλφους μας στα ΜΜΜ σας καλούμε να δώσετε το παρόν σ αυτό τον αγώνα σ’ αυτή τη μάχη, που αφορά το δικαίωμα να αντιστεκόμαστε.



Συνάδελφοι,
Μην δώσετε το δικαίωμα με την στάση σας στην κυβέρνηση να πανηγυρίζει και λέει ότι , ότι θέλει το κάνει.
Μην δώσετε το δικαίωμα να λέει ότι όλοι κοιμούνται και κανείς δεν αντιδρά.
Όσα οικονομικά προβλήματα και εάν έχετε σκεφτόμενοι τους συνανθρώπους μας που είναι άνεργοι, άρα σε χειρότερη μοίρα απ’ εμάς, κάντε το χρέος σας και δώστε το παρών.
Ο αγώνας είναι για όλους.
Ο αγώνας είναι για εμάς τους ίδιους.
Κλείνοντας αυτή την ανακοίνωση καλούμε όλα τα σωματεία να κάνουν το αυτονόητο.

ü  Να εκδώσουν ανακοινώσεις
ü  Να βγάλουν προγράμματα περιοδειών
ü  Να συμμετέχουν στελεχώνοντας τα συνεργεία.

Η επιτυχία του αγώνα εξαρτάται απ’ όλους μας .

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

 Για την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

  Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας
 Ν. Φωτόπουλος                                                 Α. Καρράς
=================================
Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ" ΣΕ ΡΟΛΟ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ



   Με έκπληξη διαβάσαμε ,δυο μέρες πριν την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργιακής μας κινητοποίησης, το χθεσινό δελτίο τύπου του σωματείου «Σπάρτακος» που καταγγέλλει την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και το ΤΑΥΤΕΚΩ για ολιγωρία στο θέμα λειτουργίας των ΠΕΚΑ.
 Το πρώτο που έχουμε να επισημάνουμε είναι πως ακόμα και αν ήταν έτσι τα πράγματα όπως λένε ότι δηλαδή ολιγωρήσαμε, εάν είσαι υπεύθυνος άνθρωπος ποτέ δεν κάνεις μια τέτοια καταγγελία και μάλιστα ανοικτή – δημόσια δύο μέρες πριν την απεργιακή κινητοποίηση !!
  Δεν χρειάζεται δα και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι μια τέτοια ενέργεια όχι μόνο δεν βοηθά την συσπείρωση και την συμμετοχή αλλά απεναντίας λειτουργεί υπονομευτικά.   Εκτός και εάν αυτό θέλεις.
   Το δεύτερο που πρέπει να πούμε είναι ότι, εάν είσαι υπεύθυνος άνθρωπος, πριν καταγγείλεις, σηκώνεις το τηλέφωνο και ρωτάς.
   Δεν το κάνεις μόνο όταν, ο στόχος σου είναι οπωσδήποτε να καταγγείλεις.
   Το τρίτο και κυριότερο όμως δεν είναι ότι όχι μόνο δεν σήκωσαν το τηλέφωνο να ρωτήσουν τι έγινε, αν ξέραμε κάτι, αν το μάθαμε και τι ενέργειες έχουμε κάνει, αν έχουμε κάνει.
  Το κυριότερο είναι ότι εάν τελικά έπρεπε να καταγγείλουν κάποιον, κατάγγειλαν λάθος ανθρώπους.

   Δεν είναι δουλειά της ΓΕΝΟΠ να ξέρει τι θέματα συζητούνται κάθε φορά στο Δ.Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ.

   Η ΓΕΝΟΠ αν δεν ενημερωθεί από αυτούς που οφείλουν να το κάνουν αν θεωρήσουν ότι το θέμα είναι κρίσιμο δεν μπορεί να το γνωρίζει.

   Όταν ενημερώνεται παρεμβαίνει.

Τέλος

   Για να έχεις το ηθικό ανάστημα να καταγγέλλεις πρέπει να είσαι συνδικαλιστής με αξίες και βαθύτατο σεβασμό στις αποφάσεις του Δ.Σ.

   Για να έχεις το ηθικό δικαίωμα να καταγγείλεις την ΓΕΝΟΠ που μάχεται πρέπει να έχεις παλέψει για την επιτυχία των αποφάσεων της.

   Πρέπει να έχεις πρωτοστατήσει για να πετύχει η απεργία και όχι να την υπονομεύεις μην κάνοντας τίποτα απολύτως, για να βγεις αύριο όπως έκανες και την προηγούμενη φορά να πεις δημόσια (για να έχει να λέει και η κ. Μπακογιάννη ότι ο κόσμος συμφωνεί με την πολιτική μας) ότι η απεργία απέτυχε.

   Για να έχεις το ηθικό δικαίωμα να καταγγείλεις πρέπει να μπορείς να αναγνωρίζεις και να επικροτείς τα όποια θετικά, όπως την επίλυση των θεμάτων της μισθοδοσίας που η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έβαλε το δικό της λιθαράκι αναγνωρίζοντας την συμβολή πολλών άλλων ακόμα.

   Για να έχεις το ηθικό δικαίωμα να καταγγέλλεις πρέπει να έχεις σεβασμό στην αλήθεια και να μην παραποιείς και κόβεις κείμενα για να εμφανίσεις τον άλλον ως αλαζόνα.

   Πρέπει να έχεις το κουράγιο γιατί τελικά χρειάζεται κουράγιο να γράφεις ολόκληρο το κείμενο των ανθρώπων που καταγγέλλεις και όχι το μισό.

   Συγκεκριμένα ο «Σπάρτακος» έγραψε στην ανακοίνωση του, για να εμφανίσει την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ως αλαζόνα, το εξής κομμάτι από την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ.

«με δική μας συμβολή λύθηκε το σημαντικότερο από τα ζητήματα που σας απασχολούσαν, το οποίο ήταν το θέμα της μισθοδοσίας» εντελώς «τυχαία» ξέχασε να βάλει την λέξη «και» που αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ και με την οποία η φράση γίνεται «και με δική μας συμβολή ……. το θέμα της μισθοδοσίας».

Κύριοι του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
Σοβαρευτείτε !
Σας βλέπουν οι συνάδελφοι.

Για την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

Ν. Φωτόπουλος                                     Α. Καρράς


=================================
ΣΟΚ: Διευθυντής της ΔΕΗ καταγγέλλει το ελληνικό δημόσιο στην Κομισιόν (update)


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Νεότερες πληροφορίες δίνουν νέα τροπή στο θέμα της καταγγελίας που πραγματοποίησε το διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ κ. Φ. Μανδάνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και αποκάλυψε το Capital.gr. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το θέμα είχε συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, ωστόσο πολλά μέλη αντέδρασαν στην πρόταση για επίσημη καταγγελία εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταχρηστικές πρακτικές.
Κύκλοι της ΔΕΗ που επικοινώνησαν με το Capital.gr  http://www.capital.gr/News.asp?id=1719306 διευκρινίζουν ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης δεν τέθηκε θέμα καταγγελίας κατά του δημοσίου παρά μόνο για το θέμα του ορισμού προσωρινής τιμής σε βιομηχανία, θέμα για το οποίο τελικώς έγινε προσφυγή από τη ΔΕΗ. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι υπήρξαν επαφές σε στενό κύκλο ή ότι υπήρξε οποιαδήποτε καθοδήγηση ή συνεργασία της διοίκησης με τον κ. Μανδάνα για την καταγγελία που έκανε.
Πρέπει να υπογραμμιστεί δε, ότι από την πλευρά της ΔΕΗ η ανακοίνωση που εξεδόθη με εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει τις κινήσεις του υψηλόβαθμού στελέχους επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αποκάλυψη του Capital.gr.
Εξάλλου προ ολίγου θέση για το θέμα πήρε το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης της βιομηχανίας, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Με αφορμή την αποκάλυψη του Capital.gr, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Κωνσταντίνος Κουκλέλης ερωτήθηκε πως σχολιάζει την κίνηση του κ. Μανδάνα, πως σκοπεύει η ΕΒΙΚΕΝ να κινηθεί και εάν θεωρεί ότι ο κ. Μανδάνας έδρασε αυτόνομα ή εκφράζει μια γενικότερη τάση στη ΔΕΗ. Ο κ. Κουκλέλης απάντησε: «Είναι μια βόμβα στα θεμέλια όχι μόνο της βιομηχανίας αλλά ολόκληρης της οικονομίας. Είναι μια επιθετική κίνηση κατά της μεταποίησης άνευ προηγουμένου. Πριν από μερικούς μήνες η ΔΕΗ σε μία επιστολή της είχε γράψει ότι καλύτερα να μην υπάρχει βιομηχανία, διότι μας επιβαρύνει. Είχαμε τότε αντιδράσει και είχαμε θεωρήσει ότι αυτό γράφτηκε εκ παραδρομής. Εδώ αυτό το νέο έρχεται να επιβεβαιώσει την προηγούμενη θέση. Και αναρωτιώμαστε τι συμβαίνει; Μιλήσατε για έναν διευθυντή της ΔΕΗ. Δεν καταλαβαίνω ποιος εκπροσωπεί τη ΔΕΗ; Ο υπουργός μιλάει για τη ΔΕΗ, ο διευθύνων σύμβουλος ή κάποιος διευθυντής; Με ποιον διαπραγματευόμαστε υπάρχει πράγματι ένα θέμα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Και πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση πως αντιμετωπίζει τη βιομηχανία. Δεν είναι δυνατόν να λέει η ΔΕΗ ότι επιδοτείται η βιομηχανία όταν είναι σε όλους γνωστό ότι η υψηλή και μέση τάση επιδοτούν τη χαμηλή και είναι θέμα που έχει τεθεί και με την τρόικα σε σχέση με τα τιμολόγια της χαμηλής τάσης που ονομάζεται σταυροειδείς επιδοτήσεις και το ξέρουμε όλοι. Ποιος επιδοτεί ποιόν;» κατέληξε ο κ. Κουκλέλης βάζοντας στο κάδρο της υπόθεσης συνολικά τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τα στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ δήλωναν στους εκπροσώπους του τύπου την πεποίθησή τους ότι δεν μπορεί το στέλεχος της ΔΕΗ να ενήργησε από μόνο του χωρίς η καταγγελία να μην είναι σε γνώση της διοίκηση της ΔΕΗ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης της ΕΒΙΚΕΝ εκπρόσωποι της βιομηχανίας με δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι το ενεργειακό κόστος έχει φέρει στο κόκκινο τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες καλούνται να επωμιστούν αυξήσεις της τάξης του 30 έως και 50% στο ρεύμα την τελευταία χρονιά. Έντονα παράπονα για τη συμπεριφορά του μονοπωλίου απέναντι στη βιομηχανία εξέφρασαν ο πρόεδρος της υαλουργίας Yioula Τάσος Βουλγαράκης, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της χαρτοβιομηχανίας Κολιόπουλος, Ελλένη Κολιοπούλου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος, Ευριπίδης Δοντάς.

Νωρίτερα, το Capital.gr είχε αποκαλύψει τα εξής: Η υπόθεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και έχει τίτλο «Παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας ηλεκτρισμού και καταχρηστικές πρακτικές που μετέρχεται το Ελληνικό Κράτος». Πρόκειται για την καταγγελία που υποβλήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012 στη DGCOMP (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) σε βάρος του ελληνικού δημοσίου από τον κ. Φώτη Μανδάνα.

Ποιος είναι ο κ. Μανδάνας; Είναι ο Διευθυντής Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ, εκ των διευθυντών της ΔΕΗ με συχνές παρουσίες και δημόσιες τοποθετήσεις σε ενεργειακά συνέδρια και ημερίδες.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο της DGCOMP που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr η καταγγελία υποβλήθηκε από τον ίδιο με την ιδιότητα του καταναλωτή. Στο έγγραφο της DGCOMP ο κ. Μανδάνας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "παριστάνει" τον καταναλωτή αλλά είναι υψηλόβαθμος μάνατζερ της ΔΕΗ “Fotios Mandanas He acts as consumer but is a senior manager at PPC”, αφήνοντας αιχμές ότι ενεργούσε για λογαριασμό της ΔΕΗ και όχι από μόνος του.  Πρόκειται για μια υπόθεση που σοκάρει καθώς ένα υψηλόβαθμο στέλεχος κρατικής επιχείρησης φέρεται να στρέφεται και να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδιωτική καταγγελία εναντίον του βασικού μετόχου της εταιρείας δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου.
Σημειωτέον ότι η διατύπωση που χρησιμοποιείται από τους συντάκτες της έκθεσης της Κομισιόν, αφήνει σοβαρότατες υπόνοιες για πιθανή μεθόδευση και εμπλοκή της ΔΕΗ πίσω από την καταγγελία, που εφόσον ισχύει τότε η όλη υπόθεση αποκτά νέες διαστάσεις. Απομένει να απαντηθεί το ερώτημα εάν η πρωτοβουλία του κ. Μανδάνα ήταν προσωπική ή κινήθηκε στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής της ΔΕΗ, η οποία θυμίζουμε έχει ανοιχτά μέτωπα τόσο με τους βιομηχανικούς καταναλωτές (πελάτες υψηλής και μέσης τάσης), όσο και με τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς (ανταγωνιστές στην παραγωγή). Στη δεύτερη περίπτωση, είναι προφανές ότι εγείρονται ζητήματα επί των οποίων θα πρέπει να τοποθετηθεί η διοίκηση της εταιρείας.

Τι λέει η καταγγελία;

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο της DGCOMP που έχει στη διάθεσή του και αποκαλύπτει το Capital.gr ο καταγγέλλων (Φ. Μανδάνας) κάνει λόγο για μια σειρά από υποτιθέμενες κρατικές ενισχύσεις που έχουν εγκριθεί από το ελληνικό κράτος σε διάφορους δικαιούχους και οι οποίες βλάπτουν το κρατικό μονοπώλιο, δηλαδή τη ΔΕΗ. Ενδεικτικά η καταγγελία αναφέρεται σε «προτιμησιακά» τιμολόγια των πελατών εντάσεως ενέργειας, σε ειδική μεταχείριση των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο ενώ περιλαμβάνει ακόμη μια σειρά από άλλους ισχυρισμούς που δεν αφορούν σε κρατικές ενισχύσεις. Η υπόθεση έχει ήδη διαβιβαστεί όχι μόνο στην γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ (DGCOMP) αλλά και στην γενική διεύθυνση ενέργειας (DGENER).

Βιομηχανία

Η καταγγελία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η ΔΕΗ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων με βιομηχανικούς πελάτες για το κόστος πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα, ενώ πρόσφατα ο αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, ζήτησε με επιστολή του προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο που έχουν στο θέμα του ενεργειακού κόστους της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής παραγωγής, δηλαδή της βιομηχανίας.
Είχε προηγηθεί, επιστολή του επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβού, ο οποίος επικαλούμενος μελέτη της διεύθυνσης διαχείρισης ενέργειας, είχε υποστηρίξει ότι το κλείσιμο του συνόλου της βιομηχανίας υψηλής τάσης (και οι 10.000 εργαζόμενοι στην ανεργία) θα έκανε καλό στη ΔΕΗ. Η εν λόγω επιστολή είχε προκαλέσει τη μήνιν της βιομηχανίας που θεώρησε ότι η ΔΕΗ κάνει πως διαπραγματεύεται και το παρακράτος της ΔΕΗ λειτουργεί νυχθημερόν για το κλείσιμό της. Ο κ. Μανδάνας φέρεται να είναι εκ των συντακτών της εν λόγω μελέτης.
Τονίζεται εξάλλου ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ βιομηχανίας και ΔΕΗ, παρουσιάζουν την ιδιαιτερότητα ότι η ΔΕΚΟ είναι ο κυρίαρχος παίκτης και ουσιαστικά ο μοναδικός προμηθευτής της αγοράς. Και εδώ δημιουργείται και ένα άλλο παράδοξο όταν η «ιδιωτική» καταγγελία αναφέρεται σε καταχρηστικές πρακτικές του ελληνικού κράτους, σε βάρος της κρατικής εταιρείας, η οποία ωστόσο διατηρεί μερίδια αγοράς άνω του 90% στην προμήθεια και άνω του 80% στην παραγωγή.
Και βεβαίως η αποκάλυψη ότι διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας (στην οποία υπάγεται και η διεύθυνση συναλλαγών όπου επικεφαλής είναι ο κ. Μανδάνας) καταγγέλλει την ύπαρξη προτιμησιακών τιμολογίων για τη βιομηχανία, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας να συμβάλουν στην εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση στον τομέα της ανάπτυξης και τη μείωση του κόστους της βιομηχανίας.
 Γίνεται αντιληπτό ότι σε περίπτωση καταδίκης η ζημιά που θα προκληθεί τόσο για το ελληνικό δημόσιο όσο και για τη βιομηχανία είναι ανυπολόγιστη.

ΔΕΗ: Το διερευνούμε

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ, αναφέρει:

"Σχετικά με δημοσίευμα ηλεκτρονικού Μέσου αναφορικά με ενέργειες στελέχους της εταιρείας, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η πολιτική της εταιρείας, ασκείται από τη Διοίκηση, υλοποιείται με  γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών της και είναι πάντοτε σύμφωνη με το Νόμο.

Είναι προφανές ότι πέραν της Διοίκησης της εταιρείας, ουδείς άλλος και πολύ περισσότερο ατομικές πρωτοβουλίες διαμορφώνουν την πολιτική της.

Η ΔΕΗ Α.Ε. διερευνά την ακρίβεια του περιεχομένου του δημοσιεύματος, και θα πράξει συνεπακόλουθα ότι προβλέπουν οι εσωτερικοί κανονισμοί της".
Πηγή:www.capital.gr
==============================
Ευθύνες Ζερβού για την υπόθεση Μανδάνα
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Δημοσιεύθηκε: 17:05 - 30/01/13

Τη δόξα των δικηγόρων που έκαναν αγωγή στην Κυβέρνηση ζήλεψε το στέλεχος της ΔΕΗ, με την προσφυγή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Δημοσίου, επειδή κατά την άποψή του καταναλωτές και ανεξάρτητοι παραγωγοί, δέχονται κρατικές επιδοτήσεις και απολαμβάνουν ευνοϊκούς όρους στα τιμολόγια ηλεκτρικού.

Κοινή πεποίθηση στην αγορά και κυρίως στους εκπρόσωπους βιομηχανιών, είναι ότι η κίνηση του διευθυντή εμπορίας της ΔΕΗ Φωτίου Μανδάνα να προσφύγει στην Ε. Επιτροπή, αποκλείεται να μην ήταν σε γνώση της διοίκησης.

Όπως τονίζουν στο euro2day, το συγκεκριμένο στέλεχος ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τις βιομηχανίες -μεγάλους καταναλωτές για την τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ήταν και ο συντάκτης της «έκθεσης» που υπέγραφε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, με την οποία διατυπώνονταν η άποψη ότι η ΔΕΗ θα είχε…..κέρδη, αν έπαυε να προμηθεύει τους μεγάλους καταναλωτές που προσφέρουν έργο σε πάνω από 1.000 μεγαβάτ παραγωγικού δυναμικού.
Η ΔΕΗ με την σημερινή της ήπια ανακοίνωση, δείχνει ότι προσπαθεί να ρίξει στα μαλακά το στέλεχός της, περιοριζόμενη να πει ότι διερευνά την ακρίβεια του δημοσιεύματος περί καταγγελίας του στελέχους της κατά του Δημοσίου, ως μετόχου της ΔΕΗ, και ότι θα πράξει ότι προβλέπουν οι εσωτερικοί κανονισμοί της.

Ωστόσο όπως τόνιζαν στο περιθώριο συνέντευξης τύπου, οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών που συμμετέχουν στην Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό το στέλεχος της ΔΕΗ που διαπραγματεύονταν μαζί τους τις τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα, ταυτόχρονα να προσφεύγει κατά του Δημοσίου, επειδή κρίνει ότι οι τιμές που απολαμβάνει η βιομηχανία είναι χαμηλές.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κωνσταντίνος Κουκλέλης, σχολίασε ότι οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Μανδάνας με την προσφυγή του, είναι και οι θέσεις της ΔΕΗ όπως εκφράστηκαν στις διαπραγματεύσεις, που είχαν μεγάλοι καταναλωτές με την επιχείρηση.

Τέλος αναφορικά με το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, στην συνέντευξη της ΕΒΙΚΕΝ παρέστησαν και μίλησαν η κ. Κολλιοπούλου εκ μέρους της χαρτοβιομηχανίας ΠΑΚΟ,  ο κ. Ευριπίδης Δοντάς εκ μέρους της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος και ο κ. Τάσος Βουλγαράκης, εκ μέρους της υαλουργίας ΓΙΟΥΛΑ. Αυτό που τόνισαν είναι ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αέριου.
Λόγω των μονοπωλιακών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, της υψηλής φορολόγησης και των υψηλών ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ροκανίζουν και τις τελευταίες ελπίδες επιβίωσης.
Ήδη η ενέργεια έφτασε να αντιπροσωπεύει έως και το 50% του παραγωγικού κόστους, πάνω και από τα εργατικά. Όπως δε τόνισαν χαρακτηριστικά οι 3 επιχειρηματίες, όλες οι προσπάθειες που έκαναν για μείωση του λειτουργικού κόστους, με θυσίες των εργαζομένων, πήγαν στο αέρα καθώς τις απορρόφησε το αυξημένο ενεργειακό κόστος
====================================
Εξώδικο της ΔΕΗ στην Αλουμίνιον
Με εξώδικο ενημέρωσε η ΔΕΗ την Αλουμίνιον ότι προτίθεται να άρει την εκπροσώπηση της και ως εκ τούτου η εταιρεία με βάση τον σχετικό Κώδικα έχει περιθώριο 20 ημερών για να αναζητήσει άλλο προμηθευτή ρεύματος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ωστόσο, η Αλουμίνιον έχει ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στη ΡΑΕ και το εξώδικο της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα εκπέσει για μια ακόμη φορά, καθώς το θέμα βρίσκεται σε διαιτησία.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των δυο εταιριών υπάρχει μακροχρόνια δικαστική διαμάχη για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Τον περασμένο Μάιο η ΡΑΕ προσδιόρισε προσωρινή τιμή ρεύματος τα 42 ευρώ ανά MWh και κάλεσε τις δυο εταιρίες να προσφύγουν από κοινού στη διαιτησία κάτι το οποίο έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.
Έκτοτε η υπόθεση εκκρεμεί καθώς παρά τις προβλέψεις περί ολοκλήρωσης του ελέγχου και έκδοσης της διαιτητικής απόφασης εντός διμήνου κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και πλέον εκτιμάται ότι η έκδοση της απόφασης θα γίνει περί τον Μάιο.
Στο μεταξύ έληξε το δίμηνο των προσωρινών μέτρων που είχε αποφασίσει η ΡΑΕ, επιβάλλοντας στη ΔΕΗ πάγωμα κάθε δικαστικής μέχρι την έκδοση της απόφασης της διαιτησίας και το διοικητικό συμβούλιο της επιχειρήσεις αποφάσισε την επίδοση του νέου εξωδίκου.
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/754639/Article.aspx
===========================================
ΑΣΣΕ/ΔΕΗ : καλούμε στην απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις 31/1/2013

Καλύτερα μιάς ώρας ελεύθερη ζωή παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή
 ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ ‘ΘΟΥΡΙΟΣ’
Η τροίκα εσωτερικού [ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ] διολισθαίνει διαρκώς,όπως έχουμε επισημάνει,προκειμένου να εφαρμόσει το αντιλαικό πρόγραμμα της τρόικας εξωτερικού[ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ] σε λύσεις πού βαίνουν κατά της δημοκρατικής νομιμότητας οδηγώντας έτσι την κατάσταση στην διαμόρφωση μιάς ιδιότυπης χούντας του ντόπιου και του ξένου,κυρίως γερμανικού ,κεφαλαίου.
Μέ την στήριξη των ΜΜΕ και των αφεντικών τους η ιδιότυπη αυτή χούντα προχώρησε στην επίταξη των εργαζομένων του ‘ΜΕΤΡΟ’ προκειμένου να περάσει οπωσδήποτε την επιδίωξη της για ενιαίο μισθολόγιο προς τά κάτω πού θα οδηγήσει σε δραματική μείωση τους μισθούς των εργαζομένων του δημοσίου τομέα και σε δραματική κατάσταση χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη την χώρα καθώς και σε διευκόλυνση του δρόμου για απολύσεις εργαζομένων και ιδιωτικοποιήσεις όλων των δημοσίων επιχειρήσεων.
Μπροστά σε αυτή την λαίλαπα η μόνη δυνατή απάντηση των εργαζομένων είναι η ενότητα.ο αγώνας για την δημοκρατία και η συμπαράσταση τους σε κάθε διωκόμενο μέλος και σωματείο καθώς και η μαζική απεργία για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά. Με αυτή την λογική καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις 31/1/2013 και καλούμε τον κόσμο όχι απλά να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις αλλά να συμμετέχει και σε όποιες κινητοποιήσεις γίνουν από εδώ και μπρός με στόχο πλέον όχι μόνο την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων και εντέλει της ίδιας της δημοκρατίας αυτής καθ εαυτής.-
===================================
.http://autenergos.blogspot.gr/2013/01/blog-post_27.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: