Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013


Tα ξίφη τους διασταύρωσαν ΔΕΗ - ιδιώτες παραγωγοί
Διαφωνία για τα χρέη των εταιριών Energa και Hellas Power

Σε ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα βρέθηκαν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, αλλά και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών. Oλοι δήλωσαν σύμφωνοι με τις προτάσεις της ΡΑΕ για πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, τη σύνδεση των τιμών λιανικής με τις αντίστοιχες που διαμορφώνονται στη χονδρική αγορά και την παραχώρηση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στους ιδιώτες ανταγωνιστές.

Oλοι επίσης συμφώνησαν με την ανάγκη μείωσης των φόρων που επιβαρύνουν την ενέργεια και διαχωρισμό των χρεώσεων υπέρ τρίτων (φόροι, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ) από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Eντονη διαφωνία ανέκυψε, ωστόσο, ως προς τη διατήρηση ή μη των μεταβατικών μηχανισμών στήριξης των ιδιωτών, αλλά και για το χρέος που δημιούργησε η κατάρρευση των εταιριών Energa και Hellas Power.

Πρόκειται για χρέος ύψους 120 εκατ. ευρώ για το οποίο οι ιδιώτες κατηγορούν τη ΔΕΗ ότι το μετακύλησε εξ ολοκλήρου στους ανταγωνιστές της.

«Αυτά είναι αστεία πράγματα, η ΔΕΗ είναι και κερατάς και δαρμένος» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του προέδρου της Επιχείρησης, επικαλούμενος το γεγονός ότι και η ΔΕΗ υφίσταται τις συνέπειες από την καθυστέρηση εξόφλησης των λογαριασμών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα τιμολόγια, σύμφωνα με το μνημόνιο και τον σχεδιασμό που έχει γίνει, θα απελευθερωθούν τον Ιούνιο και έως τότε αναμένονται σταδιακές ανατιμήσεις προκειμένου οι τιμές λιανικής να αντανακλούν τις τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρική αγορά.

Η σύνδεση της χονδρικής με τη λιανική αγορά είναι προϋπόθεση για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, τόνισε ο κ. Ζερβός.

Επισήμανε ακόμη ότι παράλληλα με την απελευθέρωση των τιμολογίων πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να καταργηθούν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις (από μια ομάδα καταναλωτών σε άλλη).

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε επίσης ότι η επιχείρηση στάθηκε κοντά στους πελάτες της τα τελευταία χρόνια παρέχοντας περισσότερες από 400.000 διευκολύνσεις το 2011 για πληρωμή λογαριασμών και 700.000 το 2012.

Υπέρ της απελευθέρωσης των τιμολογίων, της σύνδεσης των τιμών χονδρικής-λιανικής και της πρόσβασης στη λιγνιτική παραγωγή τάχθηκαν τόσο ο Μισέλ Πιγκέ, διευθύνων σύμβουλος της Elpedison (κοινή εταιρία των ΕΛΠΕ και της Ιταλικής Edison) όσο και ο γενικός διευθυντής της PROTERGIA, Ν.Μπενρουμπή.

«Λανθασμένες πρακτικές στην ελληνική αγορά στο παρελθόν αποδείχθηκαν καταστροφικές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές» είπε ο κ. Πιγκέ.

Μίλησε επίσης για ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει ο Διαχειριστής του Δικτύου καθώς, όπως είπε, υπάρχουν καθυστερήσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και επισήμανε ότι ΡΑΕ δεν πρέπει να προχωρήσει σε υπερ-ρύθμιση της αγοράς και των σχέσεων πελατών.

Ο κ. Μπενρουμπή στάθηκε επίσης στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της αγοράς ΑΠΕ και ιδίως των φωτοβολταϊκών με «συναινετική» μείωση των τιμών.

«Τα φωτοβολταϊκά, είπε, έγιναν Ελντοράντο, καζίνο και μηχανισμός εύκολου κέρδους. Η λύση πρέπει να βρεθεί κοινή συναινέσει» εξήγησε.

Αδειοδότηση των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με διαδικασίες fast track πρότεινε ο Γιώργος Κουτζούκος, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Πρότεινε επίσης το κόστος κατασκευής των διασυνδέσεων των νησιών με υποβρύχια καλώδια να χρηματοδοτηθεί εν μέρει με αξιοποίηση της ελάφρυνσης του κόστους παραγωγής στα νησιά που ηλεκτροδοτούνται τώρα με ακριβούς τοπικούς πετρελαϊκούς σταθμούς.
==========================
Κλαμπ σε Πάτρα και Αρτα λειτουργούσαν κλέβοντας τη ΔΕΗ
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Πάνω από εξήντα επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης στην Πάτρα και στην Αρτα, εντοπίστηκαν από ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ να κλέβουν ρεύμα κάνοντας παράνομες παρεμβάσεις στους μετρητές των παροχών τους.
Μεταξύ αυτών και γνωστά νυχτερινά κλαμπ της Πάτρας, οι ιδιοκτήτες των οποίων έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους προς έκπληξη των πελατών τους, καθώς η ΔΕΗ αφαίρεσε τους μετρητές και προχώρησε σε οριστική διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κεντρικό πρόσωπο

Οπως έγινε γνωστό, ένας πρώην υπάλληλος του τεχνικού τομέα της ΔΕΗ φέρεται ότι είναι το κεντρικό πρόσωπο που προσέγγιζε τους επιχειρηματίες και με αμοιβή, που έφτανε και τα 2.000 ευρώ, τους υποσχόταν κατά πολύ χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος. Οπως ανέφερε στην «Ε» ο Σπύρος Μυλωνάς, περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΗ σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά και Ηπειρο, η ΔΕΗ ερευνά σε βάθος την υπόθεση της οργανωμένης ρευματοκλοπής που ζημίωσε την Επιχείρηση με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

«Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες με αφορμή τη μεγάλη διαφορά κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που εμφάνισαν στους λογαριασμούς τους κάποιοι "μεγάλοι" καταναλωτές. Αμέσως ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ πραγματοποίησαν ελέγχους στις περιοχές Πύργου Ηλείας, στην Αρτα και στην Πάτρα. Στις δύο τελευταίες περιοχές εντοπίσαμε νυχτερινά κέντρα με "πειραγμένους" μετρητές, οι οποίοι έγραφαν μόλις το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι αυτές τις παράνομες παρεμβάσεις τις είχαν πραγματοποιήσει κάποιοι που είχαν πείσει τους καταναλωτές ότι θα πλήρωναν λιγότερο ρεύμα», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Μυλωνάς και πρόσθεσε:

«Σε όλες τις περιπτώσεις διακόψαμε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος και κάναμε αναπροσαρμογή στις οικονομικές απαιτήσεις, υποβάλλοντας και τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπουν οι κανονισμοί. Αν οι ιδιοκτήτες αυτών των παροχών πληρώσουν το χρέος τους προς τη ΔΕΗ, θα επανασυνδεθούν. Διαφορετικά το θέμα θα λάβει τη δικαστική οδό».

Μετά την αποκάλυψη της απάτης κατά της ΔΕΗ, συνεργεία τεχνικών, με τη συνδρομή αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, πραγματοποίησαν ελέγχους στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις διαφόρων καταστημάτων στην Πάτρα. Οπως έγινε επίσημα γνωστό από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, σε δύο εστιατόρια διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες τους είχαν θέσει εκτός λειτουργίας το «λαμάκι τάσεως» της μιας φάσης του ηλεκτρονικού καταμετρητή, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται το 1/3 της ενέργειας που καταναλωνόταν.

Επίσης, σε έλεγχο που έγινε σε καφετέρια, διαπιστώθηκε ότι είχε αφαιρεθεί μια λάμα τάσεως από το μετρητή, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μόνο μέρος της ενέργειας που πραγματικά καταναλωνόταν. Οι ιδιοκτήτες των τριών καταστημάτων συνελήφθησαν, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΔΕΗ, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να υπάρξει πλήρης έλεγχος και καταγραφή των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος, στους οποίους έχουν γίνει παρεμβάσεις.

==============================
Μαζί τα φάγατε ?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cO0kVd34mpg#!
==============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: