Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

έχει καθορίσει προσωρινή τιμή για το Αλουμίνιο ύψους 42 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, η οποία ισχύει έως ότου εκδοθεί η απόφαση της διαιτησίας.


Η Wall Street Journal “τεμαχίζει” τη ΔΕΗ ενόψει ιδιωτικοποίησης

Κυβερνητικό σχέδιο διχοτόμησης της ΔΕΗ ενόψει ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης δημοσιοποιεί η Wall Street Journal, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την WSJ, το 33% της ΔΕΗ θα πωληθεί σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 66% θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου με είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Το σπάσιμο της ΔΕΗ στα δύο με δημιουργία μιας “μικρής” επιχείρησης στην οποία θα μεταβιβαστεί το 20-30% των περιουσιακών στοιχείων της μεγάλης προέβλεπε η πρόταση ιδιωτικοποίησης είχε εισηγηθεί στο ΥΠΕΚΑ, η τράπεζα HSBC.

Η πρώτη φάση δημιουργίας μιας “μικρής ΔΕΗ” που θα κατέχει το 20%-30% των παγίων στοιχείων κάθε είδους της Επιχείρησης θα προβλέπει παραχώρηση μιας ή δύο λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων συνολικής ισχύος 2000 Μεγαβάτ.

Επίσης, θα παραχωρηθούν ορυχεία, αλλά και ανθρώπινοι πόροι κλπ.

Το σχέδιο είναι «υπό εξέταση», σύμφωνα με ένα αξιωματούχο και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να ληφθούν τελικές αποφάσεις.
===========================
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013 - 15:10
"Βουτιά" για τη μετοχή της ΔΕΗ

Σε σοβαρές απώλειες υποχρεώνεται την Παρασκευή η μετοχή της ΔΕΗ στο ταμπλό του Χ.Α. εν μέσω πληροφοριών που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει σενάρια τεμαχισμού της εταιρείας ενόψει της αποκρατικοποίησης.
Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με απώλειες 8,03% στα 6,30 ευρώ, με όγκο 1,21 εκατ. τεμαχίων, ενώ η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται σε 1,46 δισ. ευρώ.
Από το κλείσιμο της Δευτέρας στα 7,79 ευρώ, έως το σημερινό χαμηλό ημέρας στα 6,29 ευρώ, η μετοχή "μετράει" συνολικές απώλειες 19,25%.
Πηγή:www.capital.gr
=============================
Ταυτόχρονα όμως έγινε σαφής και μία άλλη πρόθεση της πλευράς του Κατάρ: να εγκαινιαστούν συνεργασίες και να υπάρξει κινητικότητα και προς τον ιδιωτικό τομέα, «με ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής και της ΔΕΗ».

Οι συζητήσεις και το αρχικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για ιδιωτικές συνεργασίες στον τομέα του ηλεκτρισμού, αποκτούν νέα διάσταση ενόψει και των διεργασιών που ξεκινούν για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και για τη δημιουργία εταιρείας –εταιρειών με πάγια της ΔΕΚΟ, που θα διατεθούν προς πώληση.

Παράλληλα πρέπει να τονιστεί ότι οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά με μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο και στο παρελθόν είχαν γίνει προσεγγίσεις ώστε να φτάσει στην ελληνική αγορά καύσιμο από το Κατάρ σε προνομιακές τιμές.


Πηγή:www.capital.gr
================================
ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Mε έκπληξη παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του προέδρου του σωματείου μας ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του FLASH TV, ότι στελέχη, της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, δεν απήργησαν στις προκηρυγμένες από την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επαναλαμβανόμενες απεργίες του Νοεμβρίου.

Άφησε δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντάσσονται σε αυτά και στελέχη της περιοχής του λεκανοπεδίου.

Είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε θέση διευκρινίζοντας  το αυτονόητο, ότι δεν είμαστε απεργοσπάστες, διότι ο πρόεδρος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ επέλεξε για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει, να μην αναφέρει ότι τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ήταν όλοι απεργοί όπως πάντα.

Το γεγονός είναι απαράδεκτο, και αν αληθεύουν οι καταγγελίες, πρέπει οι απεργοσπάστες να καταδικασθούν στην συνείδηση των εργαζομένων δια παντός.

Σε ότι μας αφορά, ως στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και της ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην πορεία μας ως συνδικαλιστές και ως απλοί εργαζόμενοι, δεν υπήρξε ούτε μία ώρα και ημέρα που να μην απεργήσαμε συμμετέχοντας ενεργά σε όλους τους αγώνες που προκήρυξε το δομημένο Σ.Κ.

 Άσχετα από ποια κυβέρνηση κάθε φορά κυβερνούσε και    από το  εάν συμφωνούσαμε ως άτομα και ως παράταξη με την απόφαση της πλειοψηφίας  για απεργίες, ήμασταν πάντοτε παρόντες.

Κάθε είδους καταγγελία δεν μας αφορά.



Καραλευθέρης Παντελής Αν. Γραμ.  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Αδάμ Ελευθέριος Μέλος Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
==============================
 Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»

Ανακοίνωση – Απάντηση στην Ομοσπονδία κύριοι της ΓΕΝΟΠ: Εκτίθεστε
http://www.kozan.gr/?p=86197
============================
Η ΔΕΗ βγάζει 10.000 εργαζόμενους στο δρόμο

 
Του Γιώργου Κράλογλου

Θύματα 10.000 εργαζόμενους στην βαριά και μέση βιομηχανία και 500.000 ανέργους που μπορούν να δουλέψουν σε μια διετία προκαλεί ο δεύτερος γύρος ταξικής πάλης προς την βιομηχανία με μπροστάρη την ΔΕΗ για να κρατηθεί το δικό της μονοπώλιο. Ο πρώτος γύρος, του 1975-1985, διέλυσε 140 βιομηχανίες και άφησε στον δρόμο 600.000 εργαζόμενους.

Πρόκειται για σκληρή αλλά πεντακάθαρη πραγματικότητα που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Γιατί η εισήγηση-κόλαφος για την οικονομία, των σκληροπυρηνικών της σοβιετικής  ΔΕΗ, "δεν μας ενδιαφέρει η βιομηχανία... το κόστος παραγωγής είναι πρόβλημα των βιομηχάνων... και αν κλείσει η βιομηχανία η ΔΕΗ θα έχει κέρδη...” επεβλήθη σε ΔΕΗ αλλά και στην κυβέρνηση και αποτελεί την βάση της τιμολογιακής της πολιτικής.

Αυτός όμως ο εκτός ορίων σοβιετικός κρατισμός έχει θύματα μόνο τους εργαζόμενους και τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα με κεντρικό πυρήνα του προβλήματος τους εργαζόμενους στην βαριά και μεσαία βιομηχανία.

Τι άλλη εξήγηση μπορεί να δώσει κανείς όταν τόσο η κυβέρνηση όσο και η Διοίκηση της ΔΕΗ έχουν ήδη στα χέρια τους εκθέσεις που καταδεικνύουν και τις δύο όψεις του προβλήματος στο ενεργειακό κόστος στην βιομηχανία και αδιαφορούν.

Γνωρίζουν δηλαδή τι μπορούν να κάνουν βάσει οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφευχθεί η διάλυση της βιομηχανίας.

Και βλέπουν από στοιχεία και εκθέσεις τι θα συμβεί αν υποταχθούν τελικά στην συγκεκριμένη ομάδα των “μαχητών” του “κολχόζ” ηλεκτρικού ρεύματος που επιμένουν στην πολιτική “...κλείστε τις βιομηχανίες για να σωθεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ”.

Αυτή η πολιτική που έχει ήδη μεταφραστεί σε υπέρογκες αυξήσεις και μαζί με τους ειδικούς φόρους στο ρεύμα και τους ειδικούς φόρους στο αέριο έχουν επιβαρύνει το τελικό κόστος παραγωγής σε μη ανταγωνιστικό επίπεδο την τελευταία τριετία.

Θα παρουσιάσω τα SOS των εκθέσεων γιατί τα γνωρίζω και θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω τους αναγνώστες ώστε όταν αρχίσουν τα λουκέτα να μην έχουν την κλασσική ελληνική αντίδραση “...Έπεσα από τα σύννεφα”.

Η ελληνική βιομηχανία νικελίου της ΛΑΡΚΟ η οποία καλώς ή κακώς (για εμένα κακώς) είναι ακόμη στα χέρια του κράτους καταστρέφεται από την σοβιετική συμπεριφορά των αντιδραστικών της ΔΕΗ γιατί από την μια μεριά ως ενεργοβόρος βιομηχανία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και από την άλλη δεν πρόκειται κανείς να προσφερθεί να την αγοράσει, ως μεταλλευτικό συγκρότημα, με τέτοιο άθλιο ενεργειακό κόστος. Η τύχη της ΛΑΡΚΟ είναι να αγοραστεί ως παλιοσίδερα και να “αξιοποιηθεί” ως έκταση για οικόπεδα. Και να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για την μοναδική βιώσιμη (κατά τα άλλα) μονάδα νικελίου στην Ευρώπη με καθαρή εξωστρέφεια.

Η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου κρατιέται όχι μόνο με το ζόρι αλλά κάτι περισσότερο κάτω από τις συνθήκες ενεργειακού κόστους που της επιβάλλει η ΔΕΗ για να έχει ως μονοπώλιο.

Η γνωστή προπαγάνδα ότι έχουμε το φθηνότερο ρεύμα της Ευρώπης έχει καταρρεύσει προ πολλού. Γιατί και αν έχουμε (σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις) φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά το πληρώνουμε με τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων αφού το κόστος μεταφέρεται στην τελική τιμή.

Η τσιμεντοβιομηχανία μετά την πτώση της παραγωγής μέχρι και 80% θα ήταν προ πολλού παρελθόν για την Ελλάδα αν δεν στηριζόταν στην εξαγωγική της δράση και ιδίως στις επενδύσεις της εκτός Ελλάδος μέχρι την Αμερική.

Όμως και η βιομηχανική φιλοπατρία έχει όρια όταν το κράτος είναι απέναντι στην βιομηχανία.

Στην ίδια κατάσταση με την τσιμεντοβιομηχανία είναι και η υαλουργία ως συνδεδεμένη αποκλειστικά με το φυσικό αέριο καθώς υφίσταται την τεράστια πίεση από την επιβολή των ειδικών φόρων στις ήδη υψηλές τιμές του καυσίμου που, προ φόρων, είναι οι υψηλότερες της Ευρώπης. Πρόκειται επί της ουσίας για το μοναδικό υαλουργικό συγκρότημα που λειτουργεί στην Ελλάδα επειδή υπάρχει ιστορία και μεράκι στην οικογένεια των ιδιοκτητών. Το συγκρότημα αυτό όμως συντηρείται από την κερδοφορία παρόμοιων βιομηχανικών μονάδων στην Ουκρανία και την Βουλγαρία που διαθέτει η ίδια βιομηχανική οικογένεια.

Η χαρτοβιομηχανία που έχει έντονη εξωστρέφεια και αποτελεί παράδοση για την χώρα με μονάδες από το 1970 και μετά είναι σε αμηχανία και εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο του λουκέτου. Εμείς θα βολευόμαστε με χαρτί και χαρτόνι από την Τουρκία...

Η χαλυβουργία που είναι μόνο με το ένα πόδι στην Ελλάδα λόγω της τεράστιας πτώσης των παραγγελιών μιλάει για συρρίκνωση και λουκέτα γιατί η σημερινή υποχρεωτική χαμηλή δυναμικότητα δεν είναι δυνατόν να καλύψει τους λόγους ύπαρξής της στην εγχώρια αγορά.

Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία που εκτιμά ότι με πολιτική εξισορρόπησης της χαμηλής σημερινής ανταγωνιστικότητας θα μπορούσε να επανέλθει δυναμικά στις εξαγωγές και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την παραγωγή ελληνικού βαμβακιού επαναφέροντας στην ενεργό δράση πολλές μονάδες με θέσεις εργασίας μέχρι και 500.000 βρίσκεται σήμερα καθηλωμένη λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Την ίδια στιγμή παραγωγή και διακίνηση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με τεράστια κέρδη γίνεται από χώρες που δεν έχουν βαμβάκι. Οι κλωστοϋφαντουργοί λένε στην πολιτεία : Βοηθείστε μας και θα το ανταποδώσουμε με θέσεις εργασίας. Ποιος τους ακούει όμως;



Πηγή:www.capital.gr
==============================
Συνεχίζεται, υπό όρους, η ηλεκτροδότηση της «Αλουμίνιον»
Δεκτά εν μέρει έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησε η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» από τη ΡΑΕ προκειμένου να μην μπορεί να προχωρήσει η ΔΕΗ σε διακοπή ηλεκτροδότησης της μονάδας για οφειλές που εντάσσονται στα ζητήματα που βρίσκονται στη διαιτησία. Αντίθετα, για οφειλές που αφορούν άλλες χρεώσεις, για τις οποίες δεν έχει πάει το θέμα σε διατησία, η "Αλουμίνιον" είναι υποχρεωμένη να τις πληρώσει εντός 15 ημερών. Η ΔΕΗ, ως γνωστόν, είχε στείλει εξώδικο προς την «Αλουμίνιον» με την οποία την προειδοποιούσε για διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω χρεών, παρ' ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονται στη διαιτησία για τον καθορισμό της τιμής του ρεύματος.
Για τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο της διαιτησίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση προβλέπει να συνεχίσει η τροφοδοσία του Αλουμινίου, όσο διαρκεί η διαδικασία, ενώ καθόρισε και τη μεθοδολογία για την πληρωμή της αξίας του ρεύματος για το διάστημα αυτό. Ήδη η ΡΑΕ με προηγούμενη απόφασή της έχει καθορίσει προσωρινή τιμή για το Αλουμίνιο ύψους 42 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, η οποία ισχύει έως ότου εκδοθεί η απόφαση της διαιτησίας.
==============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: