Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

"Καίνε" τα τιμολόγια της ΔΕΗ - Ανθρώπινα δράματα μπροστά από τα γκισέ της υπηρεσίας!




ΔΕΗ Πύργου: Ασφαλιστικά μέτρα υπαλλήλων για την διαθεσιμότητα λόγω "καραμπόλας"


Ασφαλιστικά μέτρα προτίθενται να καταθέσουν σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στο Εμπορικό Τμήμα της ΔΕΗ στον Πύργο και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα βάσει του νέου «μνημονιακού νόμου». Οι εν λόγω υπάλληλοι θα διεκδικήσουν την παραμονή τους στην υπηρεσία, καθώς ενεπλάκησαν «καλή τη πίστη» σε υπόθεση υπεξαίρεσης, για την οποία από την ΕΔΕ που διενεργήθηκε απεδείχθη ότι ευθύνεται ένα και μοναδικό άτομο. 

Η «εμπλοκή» των υπολοίπων, συνίσταται στο γεγονός ότι λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης, εμπιστευόμενοι το άτομο που λειτουργούσε δολίως κατά των συμφερόντων της ΔΕΗ, το «διευκόλυναν» στην διάπραξη των παράνομων δραστηριοτήτων του. 

Η υπόθεση αυτή έρχεται …από μακριά , δεδομένου ότι στα γραφεία της ΔΕΗ στον Πύργο από την ληστεία που διεπράχθη σε βάρος της και εντεύθεν, δεν λειτουργεί τμήμα είσπραξης λογαριασμών ή απόδοσης της διαφοράς (επιστροφής μικροποσών) σε πελάτες της που διακόπτουν τα συμβόλαια ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους.  



Επομένως ή υπεξαίρεση μικροποσών, πρέπει να γίνονταν σταδιακά σε βάθος χρόνου. 

Όταν έγινε αντιληπτή από τη ΔΕΗ η «κομπίνα» αναζητήθηκαν ευθύνες τόσο από το άτομο που βαρύνεται και απομακρύνθηκε, όσο και από τους υπαλλήλους που εν αγνοία τους διευκόλυναν τη δράση του. 

Οι υπάλληλοι αυτοί πέρασαν από πειθαρχικά συμβούλια ( ναι στη ΔΕΗ υπάρχουν και λειτουργούν). Βάσει αυτών των αποφάσεων, τώρα που ο μνημονιακός νόμος είναι εν ισχύ, τίθενται σε διαθεσιμότητα έξι υπάλληλοι από τους έντεκα (!) που υπηρετούν στο γραφείο του Πύργου με τις γνωστές συνέπειες, τόσο για την επαγγελματική θέση των ίδιων των υπαλλήλων, όσο και για την ΔΕΗ. 

Οι εξελίξεις αυτές είναι πράγματι πρωτόγνωρες για την επιχείρηση, οι υπηρεσίες της οποίας στον Πύργο, καλούνται τώρα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με αποδεκατισμένο κατά το ήμισυ το προσωπικό τους! Και αυτό για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να τελεσιδικήσουν αποφάσεις των Δικαστηρίων που θα κρίνουν αν οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, επιστρέψουν στην εργασία τους με τις κανονικές τους αποδοχές ή όχι.
Πηγή: ilialive
=======================================


=============================
http://assedei.blogspot.gr/#!/2013/02/blog-post_3.html

Η κυβέρνηση παραδίδει με νόμο τη ΔΕΗ στους κερδοσκόπους
Η αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση των δανειστών ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ )  υπηρετεί την πλουτοκρατία και εξαθλιώνει τον Ελληνικό λαό ξεπερνά κάθε προηγούμενη κυβέρνηση.

Δημοσιοποιήθηκε χθες η τροπολογία που η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο σχέδιο νόμου «Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις» και με την οποία δίνει την δυνατότητα σε κάθε υποψήφιο αγοραστή του ποσοστού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ ( κατέχει και το 17% της ΔΕΗ ) να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της προς ιδιωτικοποίηση επιχείρησης ακόμα και σε όσα είναι χαρακτηρισμένα ως απόρρητα !

Ο κάθε κερδοσκόπος –μια και δεν τίθεται καμιά προϋπόθεση –θα δηλώνει επενδυτής και θα ξεψαχνίζει ελεύθερα ότι και όπου θέλει μέσα στην ΔΕΗ.
===========================
Οι ρύποι «σώζουν» τη ΔΕΗ
Χαλάνε το κλίμα οι φήμες για τη «μικρή ΔΕΗ»
Απρόσμενα κέρδη από τους ρύπους καταγράφει η ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας σημειώνει άνοδο μεγαλύτερη από 600% το τελευταίο επτάμηνο. Η μετοχή πάντως υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες μετά από δημοσίευμα της «Wall Street Journal», ότι ετοιμάζεται το σπάσιμο της εταιρείας και η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με στόχο το ένα τρίτο περίπου της περιουσίας (ποσοστό αντίστοιχο με το μετοχικό κεφάλαιο που ελέγχει το Δημόσιο) να αυτονομηθεί και να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές.

Η ανάγκη της ελληνικής βιομηχανίας να αγοράζει από εφέτος περισσότερα δικαιώματα ρύπων αποτέλεσε τον κυριότερο παράγοντα για την αύξηση των τιμολογίων που ανακοινώθηκε νωρίτερα τον Ιανουάριο. Αλλά με το δικαίωμα εκπομπής ρύπων να έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, στην περιοχή των 4 ευρώ, το κόστος τους κυμαίνεται σε λιγότερο από το ένα τέταρτο του ύψους που θα απαιτούνταν για να έχει η ΔΕΗ φιλοπεριβαλλοντικά κίνητρα.

Ως αγοράστρια δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, η ΔΕΗ, με περίπου το μισό της παραγωγής της να προέρχεται από λιγνίτη, βλέπει την εξέλιξη αυτή σαν θείο δώρο, καθώς οι υπολογισμοί της για το κόστος από την αγορά ρύπων ήταν πολύ υψηλότεροι.

Χάνουν τη δωρεάν κατανομή
Οι  ασκήσεις κόστους για το νέο σύστημα εμπορίας ρύπων (κατά το οποίο οι ηλεκτροπαραγωγοί χάνουν τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων και αγοράζουν δικαιώματα για το σύνολο των εκπομπών ρύπων) είχαν γίνει με τιμές της τάξεως των 7 ευρώ, εξέλιξη που αυξάνει τα έσοδα για την εταιρεία, αφού είχαν εγκριθεί 270 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν, τα οποία και θα ανακτήσει η ΔΕΗ από τα τιμολόγια.

Ετσι τα πράγματα δείχνουν ότι η εταιρεία μέσω των ρύπων «βλέπει» τα έσοδά της να αυξάνονται, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2013.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ, όπως και άλλοι κολοσσοί στην Ευρώπη, αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων από τον μηχανισμό CDM (Clean Development Mechanism), ο οποίος λειτουργεί στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο και είναι ενταγμένος και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, τα οποία κοστίζουν λιγότερο από τα δικαιώματα που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ρύπων, με αποτέλεσμα να έχουν τεράστια  οφέλη. Τις τελευταίες ημέρες π.χ.  το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στην Ευρώπη κατέγραφε ιστορικό χαμηλό στα 4 ευρώ ο τόνος, ενώ τα δικαιώματα στον μηχανισμό CDM κόστιζαν μόλις 40 σεντς.

Στην αγορά λέγεται ότι μέρος των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για την περίφημη πράσινη ανάπτυξη μετατράπηκε σε υπερκέρδη για κινεζικές επιχειρήσεις αλλά και για άλλους οργανισμούς που είχαν προαγοράσει τα δικαιώματα, τα οποία πούλησαν στη συνέχεια σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, που αγοράζουν ρύπους, καθώς με αυτούς καλύπτουν τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον.

Το  κόστος εκπομπής δικαιωμάτων ρύπων (EUAs) στην ΕΕ υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά, συνεχίζοντας την πτώση του μετά την αποτυχημένη τελευταία δημοπρασία δικαιωμάτων στη Γερμανία. Το ευρωπαϊκό σύστημα διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (ETS) είναι ο βασικός πυλώνας των προσπαθειών της ΕΕ να πιέσει τη βιομηχανία να στραφεί σε καθαρές πηγές ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβουν μέτρα για να στηρίξουν τις τιμές των δικαιωμάτων, προτείνοντας να αποσυρθούν προσωρινά κάποια από τα πλεονάζοντα δικαιώματα από την αγορά.

Αφαίρεση δικαιωμάτων
Με το αποκαλούμενο backloading, επιχειρείται να αφαιρεθούν από την ευρωπαϊκή αγορά ρύπων 900 εκατ. δικαιώματα (που θα επανέλθουν το 2019-2020), ούτως ώστε να υπάρξει πίεση στις τιμές και να αυξηθούν τα έσοδα.
Αν εγκριθεί η πρόταση αυτή, η Επιτροπή θα μπορούσε να αρχίσει να παρακρατά δικαιώματα από τις πρώτες δημοπρασίες που προγραμματίζονται από τον Αύγουστο και πέρα, γεγονός το οποίο θα ανεβάσει τις τιμές βοηθώντας χώρες, όπως η Γερμανία, που αναμένουν έσοδα από τους ρύπους ώστε να πληρώσουν εγκεκριμένες κρατικές ενισχύσεις στις εθνικές τους βιομηχανίες. Οι χώρες του Νότου και η Ελλάδα όμως δεν έχουν συστήσει τέτοιους μηχανισμούς αντιστάθμισης, δηλαδή επί της ουσίας οι καταναλωτές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του φτωχού Νότου θα πληρώσουν αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, μέσω των αυξήσεων στο ρεύμα, τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες του ανεπτυγμένου Βορρά.


Η τρίτη φάση
H τρίτη και τελευταία φάση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής (EU-ETS), που αφορά τα έτη 2013-2020, βρίσκεται στην τελική ευθεία της. Ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ ορίζει το πλαίσιο για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών και προβλέπει τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής των χωρών-μελών μέσω κοινής υποδομής, την οποία και ονομάζει Κοινή Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Πλειστηριασμών. Θα αντικαταστήσει την πρωτογενή διάθεση αερίων, ενώ επελέγη ως η πιο διαφανής μέθοδος και αναμένεται να εξαλείψει απροσδόκητα κέρδη που προκύπτουν όταν οι υπόχρεοι φορείς (π.χ. ηλεκτροπαραγωγοί) χρεώνουν τους πελάτες τους, μετακυλίοντας το κόστος των δικαιωμάτων, ακόμη και όταν τα έχουν λάβει δωρεάν.
Στη Μεταβατική Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Πλειστηριασμών, που αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, συμμετέχουν οι 24 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ η ΕΧΑΕ ανέλαβε για λογαριασμό του ελληνικού κράτους τον ρόλο του Εκπλειστηριαστή (Auctioneer) στη Μεταβατική Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα.
Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2011 ως σήμερα έχουν δημοπρατηθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 18.750.000 δικαιώματα που απέφεραν στο Ελληνικό Δημόσιο έσοδα της τάξεως των 174 εκατ. ευρώ, κάτι που  έβαλε τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό χάρτη της αγοράς του άνθρακα.
================================
"Καίνε" τα τιμολόγια της ΔΕΗ - Ανθρώπινα δράματα μπροστά από τα γκισέ της υπηρεσίας!

Αν ληφθεί υπόψη ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια έχουν εκτινάξει στα ύψη τους λογαριασμούς, τότε -όπως εκτιμούν στελέχη της ΔΕΗ- η κατάσταση θα χειροτερέψει. «Από πού θα πάρουν τα χρήματα, με τις συνεχείς αυξήσεις που μας επιβάλλουν; Δεν βλέπουν ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε... και κινδυνεύουμε να αφήσουμε τα παιδιά μας χωρίς ρεύμα;», λέει στην «Πελοπόννησο της Κυριακής» καταναλωτής που βρέθηκε στη ΔΕΗ προκειμένου να κάνει διακανονισμό.

Οι περιπτώσεις που φτάνουν στην υπηρεσία για διακανονισμό είναι πάρα πολλές. Μερικές από αυτές, οικογένειες που ούτε καν είχαν σκεφτεί ποτέ ότι θα είχαν πρόβλημα να πληρώσουν το ρεύμα. Δεν τους είχε απασχολήσει ποτέ το ζήτημα αυτό.

Καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες περνούν κατά δεκάδες μπροστά από τα γκισέ της υπηρεσίας. Πολλές από αυτές με δραματική κατάληξη. Μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγες μέρες, η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω οφειλής, φέρεται να συνέβαλε ώστε άνεργος πατέρας 3 παιδιών να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οπως μας ανέφερε ο διευθυντής του ΕΚΑΒ, Γρηγόρης Μπαράκος, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Στεφάνου, όπου διαμένει με την οικογένειά του ο συμπολίτης, και τον συνόδευσε μάλιστα στο νοσοκομείο, «υπέστη το βράδυ εγκεφαλικό επεισόδιο μάλλον υπερτασικής αιτιολογίας. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, περίπου 45 ετών».

Πρόκειται για ένα περιστατικό που συνδέεται με τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση και οι νέες τάξεις ανέργων. Οικογενειάρχες, που είχαν δρομολογήσει τη ζωή τους βάσει της εργασίας που είχαν, ξαφνικά βρέθηκαν άνεργοι και κατά συνέπεια αδύναμοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πόσω μάλλον να καλύψουν το υπέρογκο τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Κλέβεις ρεύμα; Δεν μπαίνεις στις ρυθμίσεις!
Κατά 100% αυξήθηκαν τα φαινόμενα ρευματοκλοπής στη Πάτρα την τελευαταία διετία, σε σύγκριση με τα παλαιότερα έτη. Η οικονομική ασφυξία, που πνίγει οικογένειες της περιοχής, έχει οδηγήσει στη λύση της κλοπής του ρεύματος.

Τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Δικτύου Πάτρας κάνουν λόγο για 60 καταγεγραμμένες περιπτώσεις κλοπής ρεύματος μέσα στο 2012. Πέραν του κινδύνου, όσοι παρανόμησαν δεν έχουν δικαίωμα να εκμεταλλευτούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Που σημαίνει ότι για την επανασύνδεση, πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της οφειλής!
==============================
Βιομήχανοι: ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά υπεύθυνα για ακριβή ενέργεια και χαμηλή ανταγωνιστικότητα
Την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών υποσκάπτει η αύξηση της ενεργειακού κόσμους σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Κωνσταντίνος Κουκλέλης.

Μάλιστα ο κ. Κουκλέλης κατονόμασε ευθέως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως τα φωτοβολταϊκά ως αιτίες της αύξησης του κόστους της ενέργειας στη χώρα.

Πέραν τις μείωσης των πωλήσεών τους κατά 50%-80% στην εγχώρια αγορά, οι ελληνικές βιομηχανίες επιβαρύνονται με φυσικό αέριο κατά 40%-50% και ηλεκτρικό ρεύμα κατά 50%-100% από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους όταν στρέφονται στις αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Κωνσταντίνος Κουκλέλης, το ενεργειακό κόστος, που αποτελεί πλέον το 50% του συνολικού κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων, ξεπερνώντας το εργατικό κόστος, απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα χιλιάδων μεταποιητικών μονάδων, με άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση, όταν μάλιστα σε ορισμένους κλάδους όπως η χαλυβουργία και η τσιμεντοβιομηχανία έχει χαθεί ήδη το 30% των θέσεων απασχόλησης.



Σύμφωνα με τον κ. Κουκλέλη, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί λόγω:

• Του στρεβλού τρόπου λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς που βασίστηκε στο «υποχρεωτικό pool» προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη ιδιωτικής παραγωγής ηλεκτρισμού, αλλά έχει πλέον κλείσει τον κύκλο του.

• Της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στον τομέα της προμήθειας αλλά και τη μονοπωλιακή της θέση σε εθνικές πηγές παραγωγής όπως ο λιγνίτης και τα νερά.

• Της υπερφορολόγησης και του πλήθους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΕΦΚ, τέλος υπέρ ΑΠΕ, ΥΚΩ, χρεώσεις δικτύου). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουκλέλης, ο ΕΦΚ αποτελεί το 5%-7% της τελικής τιμής του ρεύματος, το τέλος ΑΠΕ αντιπροσωπεύει επιπλέον 7%, το ίδιο και οι ΥΚΩ (7%), ενώ από την 1.1.2013 η τιμή του ρεύματος για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε επιπλέον κατά 8%-15% λόγω του κόστους των ρύπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της MWh στη μέση τάση φθάνει στα 115 ευρώ και στην υψηλή τάση τα 80 ευρώ, όταν στη Γερμανία, για παράδειγμα, η μέση τιμή της MWh στην υψηλή τάση δεν ξεπερνάει τα 50 ευρώ.

• Της εκρηκτικής αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικά των φωτοβολταϊκών.

• Της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το περιβάλλον (ανάπτυξη των ΑΠΕ, επιβολή επιπλέον κόστους ρύπων στη βιομηχανία), χωρίς να υπάρχει σύνδεση με τη βιομηχανική πολιτική.

• Της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου που είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ και μάλιστα επιβαρύνεται από ΕΦΚ 10%.

Η ΕΒΙΚΕΝ ζήτησε τον άμεσο προσδιορισμό εθνικής στρατηγικής στα θέματα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας: «Η φθηνή ενέργεια είναι ο πιο διαφανής και δίκαιος τρόπος για να στηρίξει μια χώρα τη βιομηχανία και την οικονομία της. Ζητάμε από την κυβέρνηση να συμβαδίσουμε στο δρόμο προς την πραγματική ανάπτυξη, χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς φοροαπαλλαγές και με ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους. Η βιομηχανία σήμερα αναζητά συνομιλητή όχι για να κινδυνολογήσει, αλλά για να βρει βιώσιμες λύσεις για την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, την απασχόληση και την εθνική μας οικονομία».
==================================

Τέσσερις βιομήχανοι μιλούν για το ενεργειακό κόστος της παραγωγής
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δεν είναι συχνό φαινόμενο, οι άνθρωποι της βιομηχανίας –της παραγωγής όπως θέλουν οι ίδιοι να λένε– να μιλούν ανοιχτά. Συνήθως κρατούν χαμηλό προφίλ και εστιάζουν στην ουσία, δηλαδή στη δουλειά τους. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, στην επικαιρότητα έχει βρεθεί με έμφαση ένα πρόβλημα που αναδεικνύεται σε θρυαλλίδα απέναντι στις προσπάθειες για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και επιστροφή στην παραγωγή: το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους.

Με αιχμή την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα κόστη της ενέργειας. Πρόσφατα το θέμα τέθηκε σε ανώτατο επίπεδο κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με το ΣΕΒ.

Η βιομηχανία ωστόσο συνεχίζει να βρίσκεται σε κλοιό στέλνοντας ίσως το ύστατο σήμα κινδύνου. Το Capital.gr ζήτησε από 4 ιδιοκτήτες παραγωγικών μονάδων, δηλαδή από τους ανθρώπους που ζουν μέσα στην καρδιά της μεταποίησης, να μιλήσουν για το θέμα και να καταθέσουν τις απόψεις τους για το ενεργειακό κόστος.

Δημήτρης Μαθιός, πρόεδρος Συνδέσμου βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς

Έχουμε ειδοποιήσει εδώ και ένα χρόνο την κυβέρνηση ότι οι βιομηχανίες μας που ανήκουν στην υψηλή και τη μέση τάση δεν πρόκειται να τα βγάλουν πέρα εάν συνεχιστεί η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και οι συνεχείς επιβαρύνσεις είτε λόγω των τιμών των ρύπων είτε για δικούς της λόγους κοστολογικούς. Έχουμε εξηγήσει και στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη ότι η βιομηχανία δε ζητάει ούτε κίνητρα ούτε ειδικές χρηματοδοτήσεις. Ζητάμε ανταγωνιστικές προϋποθέσεις και αναβάθμιση της δικής μας ανταγωνιστικότητας. Το ενεργειακό κόστος στο ύψος που έχει φτάσει είτε στο ρεύμα είτε στο φυσικό αέριο έχει πλέον εξανεμίσει τα όποια κοστολογικά οφέλη από τη μείωση των μισθών και των ημερομισθίων. Το λιγότερο που μπορεί να γίνει για τις βιομηχανίες της Αττικής είναι να συρρικνώσουν την παραγωγή σε σημείο που να αχρηστευτεί το μεγαλύτερο μέρος του βιομηχανικού εξοπλισμού. Ο επόμενος δρόμος είναι η μετανάστευση και το κλείσιμο των επιχειρήσεων με ό,τι συνεπάγεται για την απασχόληση. Για επενδύσεις και συμμετοχή μας στην ανάπτυξη με αυτές τις προϋποθέσεις στο ενεργειακό κόστος δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση. Πρέπει να το αντιληφθούν όλοι στην κυβέρνηση ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και οι εισφορές στους ενεργειακούς πόρους είναι καταστροφική για τη βιομηχανία. Εάν είναι αυτό το ζητούμενο, όπως διατυπώθηκε και σε σχετική εισήγηση της ΔΕΗ, να μας το πουν. Εάν η ΔΕΗ δε θέλει τη βιομηχανία, να μας το πει ευθέως και όχι πλαγίως...

Ευριπίδης Δοντάς (Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας, Πρόεδρος βιομηχανίας Επίλεκτος)

Είμαστε μια καθετοποιημένη βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό, δυναμικό διπλάσιο από την παραγωγή μας και μεγάλο πελατολόγιο. Ωστόσο η αδυναμία μας είτε ως Επίλεκτος είτε ως χώρα είναι το μη ανταγωνιστικό κοστολόγιο. Έχουμε υψηλότερο κόστος από τον Αυστριακό και το Γερμανό ανταγωνιστή μας. Έχουμε φτάσει σε σημείο το κόστος της ενέργειας να ξεπερνάει σε απόλυτα νούμερα το κόστος εργασίας. Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται αυξήσεις 45% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτές τις αυξήσεις, το κόστος ενέργειας πλέον είναι 50% ακριβότερο από τους ανταγωνιστές μας στη Γερμανία. Όσο και να μειωθεί το κόστος εργασίας σε σχέση με τις εισφορές, εάν δε λύσουμε το πρόβλημα της ενέργειας, δεν θα λυθεί το πρόβλημα του υψηλού κοστολογίου. Είμαστε ένας παραδοσιακά εξαγωγικός κλάδος. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι εάν τελικά θέλουμε ελληνική βιομηχανία, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Τάσος Βουλγαράκης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος υαλουργίας Yioula)

Μέχρι το 2009 οι τιμές ενέργειας που είχαμε συμβάδιζαν με το μέσο όρο της Ε.Ε. Με το που μπήκαμε στην ύφεση ξεκίνησαν οι αυξήσεις. Βλέπουμε πλέον το φυσικό αέριο να είναι 42% ακριβότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε.  Τι πιστεύουμε ως άνθρωποι της παραγωγής; Πιστεύουμε ότι εάν είχαμε το κόστος που έχουν οι ανταγωνιστές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε και να δημιουργηθεί μια ανάσχεση στο κύμα αύξησης της ανεργίας. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Υπάρχει αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλο παραγωγικό δυναμικό σε αργία. Υπάρχουν εργοστάσια που είναι ή κλειστά ή υπολειτουργούν. Υπάρχουν γραμμές παραγωγής που δε λειτουργούν. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς κεφάλαια, χωρίς επενδύσεις, τα εργοστάσια και οι γραμμές παραγωγής μπορούν να ξεκινήσουν να λειτουργούν, με άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση. Δηλαδή η παραγωγή μπορεί άμεσα να δημιουργήσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν ζητούμε ούτε επιδότηση, ούτε κάποια ειδική μεταχείριση. Ζητούμε να πληρώνουμε το ρεύμα όσο οι ανταγωνιστές μας.

Ελένη Κολιοπούλου (Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος χαρτοποιίας Paco)

Το ενεργειακό είναι το κερασάκι στην τούρτα. Καθώς δραστηριοποιούμαστε στην εγχώρια αγορά, έχουμε υποστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλες τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, ύφεση, έλλειψη ρευστότητας, φέσια. Το θέμα της ενέργειας ήρθε να προστεθεί πάνω σε συσσωρευμένα προβλήματα και πάνω στην προσπάθειά μας να σταθούμε σε μία αγορά που φθίνει συνεχώς. Το θέμα της ΔΕΗ να δώσει τη χαριστική βολή. Από την 1η Φεβρουαρίου του 2012 μας ζητήθηκε αύξηση 30% που μας έβαλε με την πλάτη στον τοίχο. Σε εμάς το κόστος της ενέργειας είναι το 28% του παραγωγικού μας κόστους.Με τον τρόπο που υπολογίζεται πλέον η ισχύς, φτάσαμε να έχουμε το ίδιο τιμολόγιο με ένα σούπερ μάρκετ, με ένα μαγαζί. Αυτό έχει πρακτικές συνέπειες για μια ενεργοβόρο βιομηχανία. Εμείς για παράδειγμα δεν μπορούμε να δουλέψουμε δύο χαρτοποιητικές μηχανές μαζί, διότι ανεβαίνει πολύ ισχύς και η λειτουργία είναι οικονομικά ασύμφορη. Έτσι η αύξηση στο ρεύμα μας οδήγησε στο να μειώσουμε την παραγωγή μας. Αυτό όμως σημαίνει ότι αυξάνονται τα κόστη μας (όσο μεγαλύτερη παραγωγή τόσο μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας). Βρεθήκαμε δηλαδή ενώπιον αδιεξόδου και έχουμε ήδη εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες.

(capital.gr)
============================
Φωτοβολταϊκά: πώς οδηγούν τη ΔΕΗ σε χρεοκοπία
Πώς η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών οδηγεί την ΔΕΗ σε χρεοκοπία; Διαβάστε τις αλλαγές, που προωθούνται για τις άδειες φωτοβολταϊκών.

Το Μεγάλο κόλπο στήθηκε αριστοτεχνικά με τα φωτοβολταϊκά και την ΔΕΗ και μάλιστα ποντάροντας στην ευαισθησία του Έλληνα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Έτσι μια παρέα έστησε το μεγαλύτερο κόλπο του αιώνα που μπροστά της η αγορά του αιώνα και τα υποβρύχια του Άκη είναι σταγόνα στο Ωκεανό.

Ξεκίνησε η διαδικασία με τις άδειες για φωτοβολταϊκά και επένδυσαν αρκετοί αφού είχαν προετοιμάσει το έδαφος και υποσχέθηκαν εγγυημένη τιμή πώλησης τα 54 σεντς την κιλοβατώρα αγορά όταν η ΔΕΗ πουλούσε στον καταναλωτή 14 σεντ.

Υποσχέθηκαν επίσης πλήρη χρηματοδότηση του έργου με τα γνωστά παπαγαλάκια, γραφεία εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών οι οποίοι σε χρόνο ρεκόρ υποσχέθηκαν γρήγορες διαδικασίες αλλά αυξήθηκε το κόστος εγκατάστασης κατά 100% των φωτοβολταϊκών αλλά όπως λέγανε κάποιοι «τι σε νοιάζει τραβάς μια υπερτιμολόγηση και καλύπτεις το κόστος».

Τρέχαν όλοι στο κάμπο της Θεσσαλίας να φυτέψουν φωτοβολταϊκά και βουνά της Πίνδου ανεμογεννήτριες
Στο κόλπο νομάρχες ,δήμαρχοι ,δημοτικοί σύμβουλοι έστησαν σε μια νύχτα ετερίες και συνεργάζονταν με τους Γερμανούς που είχαν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία. Αλλά τώρα ήρθε ή ώρα του λογαριασμού 45% αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ από την άλλη έχει έτοιμα εργοτάξια και φράγματα αλλά δεν της δίνουν το δικαίωμα να παράξει η ίδια ενέργεια.

Η ΔΕΗ δεν μπορεί βέβαια να αγοράζει με 54 σεντς και να πουλάει με 14 οπότε δύο λύσεις υπάρχουν και θα εφαρμοστούν και οι δύο μείωση της εγγυημένης τιμής στα φωτοβολταϊκά και αύξηση της τιμής του ρεύματος με παράλληλη αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πάλι στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Από την άλλη πλευρά, πακέτο μέτρων για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό της επιβάρυνσης των καταναλωτών, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με αποφάσεις του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, αναστέλλεται η διαδικασία χορήγησης νέων αδειών για φωτοβολταϊκά και μειώνονται δραστικά οι εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκές μονάδες.

Παράλληλα, ενεργοποιείται ο νόμος που προβλέπει απόδοση μέρους του τέλους ΕΡΤ που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για την ενίσχυση του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η δέσμη μέτρων, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερη αύξηση του τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Οι νέες χρεώσεις για το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 34% (46% για τα νοικοκυριά), όμως οι ανατιμήσεις θα ήταν πενταπλάσιες αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα αυτά.

Αδειες για φωτοβολταϊκά

Σε ό,τι αφορά την αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας, η απόφαση προβλέπει ότι δεν θα υποβάλλονται νέα αιτήματα για χορήγηση άδειας παραγωγής και έκδοση προσφοράς σύνδεσης φωτοβολταϊκών, ενώ τα αιτήματα που εκκρεμούν δεν εξετάζονται. Συνεχίζεται, όμως, κανονικά η αδειοδοτική διαδικασία για έργα με άδεια παραγωγής, καθώς και έργα που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Επίσης εξαιρούνται από την αναστολή τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και τα έργα που έως την ημερομηνία της αναστολής είχαν ενταχθεί σε διαδικασία fast track.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ισχύς των έργων που συνεχίζουν (δηλαδή δεν υπάγονται στην απόφαση αναστολής) υπολογίζεται σε 5.500 μεγαβάτ (MW), από τα οποία 3.700 MW διαθέτουν άδεια παραγωγής, και 1.800 MW, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, διαθέτουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Με τα μεγέθη αυτά έχουν ήδη υπερκαλυφθεί οι στόχοι για το 2020 και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε η αναστολή.

Εγγυημένες τιμές απορρόφησης

Η μείωση της εγγυημένης τιμής απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά αποφασίστηκε για να περιοριστεί το έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, που υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι τιμές αυτές (feed in tariff) ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, παρά τις μειώσεις που μεσολάβησαν, ενώ ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια λόγω ωρίμανσης της τεχνολογίας. Οι μειώσεις αφορούν τις νεοεισερχόμενες μονάδες, δεν έχουν δηλαδή αναδρομική ισχύ και δεν αφορούν τις ήδη λειτουργούσες.

Οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά φθάνουν μέχρι 46% (οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν στα φ/β που εγκαθίστανται στις στέγες) και, όπως προέβλεπε ήδη η νομοθεσία, οι τιμές θα βαίνουν μειούμενες τα επόμενα χρόνια. Για την τρέχουσα περίοδο (Αύγουστος 2012), οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Για μονάδες ισχύος πάνω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 271,64).
Για μονάδες κάτω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα και για μονάδες ανεξαρτήτως ισχύος στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα δηλαδή στα νησιά, 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 305,6).
Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η τιμή πέφτει στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 470,25.
ΕΡΤ για τον λογαριασμό των ΑΠΕ. Τα έσοδα από την παρακράτηση αυτή εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 75 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Σε σημείο κατάρρευσης»

Το ΥΠΕΚΑ στη σχετική ανακοίνωση αφήνει αιχμές για χρόνια προβλήματα και εσφαλμένο σχεδιασμό, επισημαίνοντας:

«Οι στρεβλώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι κακοί υπολογισμοί, η σημαντική απόκλιση των πραγματικών μεγεθών και των εκτιμήσεων των παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ, οι οφειλές των εταιρειών Energa και Hellas Power, που παραμένουν σε δεσμευμένους λογαριασμούς και οι καθυστερήσεις χρόνων, έφτασαν σε σημείο κατάρρευσης την αγορά ενέργειας, που θα προκαλούσε ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία της χώρας. Αρχικοί υπολογισμοί για τη διάσωση της αγοράς οδηγούσαν σε υπέρογκες επιβαρύνσεις των απλών καταναλωτών, οι οποίοι θα καλούνταν για ακόμη μια φορά να σώσουν την κατάσταση με κατακόρυφες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος».



Πηγή: http://www.fimes.gr/2012/08/fotovoltaika-dei-chreokopia/#ixzz2JsAF46Ib
===========================

Δεν υπάρχουν σχόλια: