Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σε οριστική διάλυση του Ασφαλιστικού μας






Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) είναι ελληνική κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Απασχολεί περίπου 21,000 εργαζόμενους και αντιστοιχεί το 60% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού στη χώρα. Από το 2001 λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία και είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια Αξιών Αθηνών και Λονδίνου.

Μονοπώλιο

Η ΔΕΗ ΔΕΝ κατέχει πλέον την ιδιοκτησία του συνόλου του εθνικού δικτύου μεταφοράς και διανομής, συνολικού μήκους 208.000 χλμ. περίπου, παρά μόνο το 90% της εγκατεστημένης παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εποπτεύεται από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία συστάθηκε το 1999 με σκοπό τον έλεγχο της τιμολογιακής και των άλλων πολιτικών του κλάδου και τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες περί ελεύθερου ανταγωνισμού και κατάργηση των μονοπωλιακών αγορών. Η μεταφορά του ρεύματος υψηλής & υπερυψηλής τάσης είναι αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ενώ η μεταφορά & διανομή του ρεύματος χαμηλής & μέσης τάσης είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας)
Μονάδες παραγωγής και ορυχεία λιγνίτη

Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια (Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη Άγιος Δημήτριος Κοζάνης, Μελίτη Φλώρινας κ.α.), υδροηλεκτρικά φράγματα (Κρεμαστών, Άγρας κ.α.) καθώς και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με την χρήση του ανέμου, τα λεγόμενα αιολικά πάρκα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής προέρχεται από καύση λιγνίτη, το 10% από πετρέλαιο, το 17% από φυσικό αέριο, το 10% από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, το 6% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και το 7% από διασυνδέσεις.

Εκτός από το μονοπώλιο στην διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ κατέχει εξολοκλήρου και όλα τα ορυχεία της χώρας τα οποία διοχετεύουν τα εργοστάσια της με το κατάλληλο υλικό προς καύση. Τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια χρησιμοποιούν κατά μεγάλο μέρος λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά σε μερικές περιπτώσεις και πετρέλαιο. Τα μεγαλύτερα ορυχεία της Ελλάδας βρίσκονται στις περιοχές της Πτολεμαΐδας (Νομός Κοζάνης), του Αμυνταίου (Νομός Φλώρινας) και της Μεγαλόπολης (Νομός Αρκαδίας).


=======================================
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΛΟΠΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ
Τρεις εγκληματικές ομάδες θεωρούνται εξπέρ στην υπόθεση «ρευματοκλοπή» στη Ροδόπη
14.02.2013
«Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα έχουμε και θύματα ηλεκτροπληξίας…»
λέει ο διευθυντής της ΔΕΗ
Τις τρεις εγκληματικές ομάδες έχει εντοπίσει η ΔΕΗ και γίνονται προσπάθειες να πιαστούν επί τω  έργω

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίον δρουν οι ποντικοί, η συνηθέστερη τακτική είναι η αποσύνδεση του μετρητή, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου επεμβαίνουν στον μηχανισμό του μετρητή

 Μειωμένο λογαριασμό ή και επανασύνδεση σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης υπόσχονται σε ανυποψίαστους και μη συμπολίτες μας, τουλάχιστον τρεις ομάδες που θεωρούνται εξπέρ στην υπόθεση «ρευματοκλοπή» στη Ροδόπη. Το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στην περιοχή μας, καθώς τα κρούσματα πληθαίνουν και η ΔΕΗ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την αστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα ακόμα πονοκέφαλο που αφορά στην επιχείρηση. Σε όλη την Ελλάδα το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα των παράνομων παρεμβάσεων στους μετρητές της ΔΕΗ ώστε να δείχνουν μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αν κάποτε το φαινόμενο εντοπιζόταν σε υποβαθμισμένες περιοχές, μετά την κρίση και την αυξανόμενη αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, το φαινόμενο επεκτείνεται και στις ακριβές περιοχές. Οι παρεμβάσεις στους μετρητές γίνονται από κυκλώματα επαγγελματιών ηλεκτρολόγων, με τρόπο που δεν ανιχνεύεται από τα συνεργεία της ΔΕΗ τα οποία κάνουν καταμέτρηση ανά τετράμηνο. Από αυτούς και μόνον τους ελέγχους, σύμφωνα με στελέχη του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προκύπτει ότι οι απώλειες για τη ΔΕΗ, από 10 εκατ. ευρώ το 2011, ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ το 2012. Μάλιστα, λόγω νομικού κενού, οι κάτοχοι των «πειραγμένων» μετρητών δεν έχουν ποινικές ευθύνες και γλιτώνουν με ένα πρόστιμο.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Τρεις εγκληματικές ομάδες που δρουν στη Ροδόπη έχει εντοπίσει η ΔΕΗ διαβεβαίωσε μιλώντας στο «Χ», ο διευθυντής Γιάννης Γεωργαντάς και πρόσθεσε πως γίνονται προσπάθειες ώστε να πιαστούν επί τω  έργω. Εξάλλου τόνισε ότι πέρα από την οικονομική ζημιά που προκαλείται στην επιχείρηση, κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές στα σπίτια όσων πειράχθηκαν οι μετρητές. Ο ίδιος τόνισε πως ρευματοκλοπή, «είχαμε πάντα» ωστόσο τα περιστατικά ήταν μεμονωμένα και σε ειδικές περιπτώσεις. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ήταν τριπλάσια από ότι το 2011, δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς.  «Από πέρσι έχει αρχίσει να εμφανίζεται το φαινόμενο. Εμείς είμαστε σε θέση και εντοπίζουμε αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια με μία καθυστέρηση, αλλά επισημαίνουμε σε αυτούς που προβαίνουν σε αυτήν την πράξη, αργά ή γρήγορα την ηλεκτρική ενέργεια που δεν έχει καταγραφεί θα την πληρώσουν και θα την πληρώσουν με βάση τα στοιχεία που έχουμε εμείς ως επιχείρηση στα αρχεία μας».

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

Το φαινόμενο παρατηρείται κατά τους περιοδικούς ελέγχους που πραγματοποιούν τα συνεργεία της ΔΕΗ σε μετρητές, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται όλο και περισσότερα κρούσματα ρευματοκλοπής, που οφείλονται και στην οικονομική κρίση, σημείωσε ο διευθυντής της ΔΕΗ. «Εμείς κάνουμε τους ελέγχους που πρέπει και βρίσκουμε όλο και περισσότερους. Προφανώς παίζει ρόλο και το φαινόμενο της αύξησης του πετρελαίου της θέρμανσης και της στροφής των καταναλωτών προς την ηλεκτρική ενέργεια». Όπως προκύπτει από τους ελέγχους των συνεργείων της ΔΕΗ, η ρευματοκλοπή μπορεί να παρατηρηθεί από την πρώτη εβδομάδα έως και μήνες από τις παρεμβάσεις στους μετρητές. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν εφάπαξ τα ποσά που φαίνεται ότι έκλεψαν από τη ΔΕΗ και διώκονται ποινικά. «Η ρευματοκλοπή σημαίνει ότι δεν έχει καταγραφεί αυτή η ενέργεια, εμείς όμως ως επιχείρηση ξέρουμε ότι έχει καταναλωθεί οπότε τους καλούμε να πληρώσουν εφάπαξ και εκεί δυσκολεύει η κατάσταση.  Άλλο είναι να πληρώνεις 100 ευρώ το τετράμηνο και άλλο 1.000 ευρώ».

ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΕΤΡΗΤΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίον δρουν οι «ποντικοί», η συνηθέστερη τακτική είναι η αποσύνδεση του μετρητή, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου επεμβαίνουν στον μηχανισμό του μετρητή. Οι παραπάνω πράξεις πάντως διώκονται ποινικά και η ΔΕΗ πράττει ανάλογα με τη περίσταση. Όταν μάλιστα η ενέργεια που έχει κλαπεί είναι μεγάλη ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτοφώρου. «Μάλιστα υπάρχουν στην περιοχή ομάδες που απατούν τον κόσμο λέγοντας: «δώστε μας, αυτό το ποσό και ο μετρητής της ΔΕΗ θα γράφει λιγότερο από το ρεύμα που καταναλώνεις. Πολλοί πολίτες έτσι εξαπατούνται και το δέχονται και πληρώνουν και εν γνώσει τους το ρολόι γράφει λιγότερο».

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΣ

Πέρα από την οικονομική ζημιά που προκαλούν, οι «ποντικοί», βάζουν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές, ανέφερε ο διευθυντής της ΔΕΗ. Επεμβαίνουν, όπως είπε, σε μηχανισμούς που δεν γνωρίζουν πως ακριβώς λειτουργούν αυξάνοντας τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας  στις οικοδομές που του πράττουν. «Επεμβαίνουν με τρόπο ώστε να μην πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τον κανονισμό και αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα έχουμε και θύματα. Μέσα στην εγκατάσταση του σπιτιού, του μαγαζιού μπορεί κάποιος εν αγνοία του να πάθει και ηλεκτροπληξία», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Γεωργαντάς.

Όλγα Τσιούλφα

===============================

https://plus.google.com/112529353870430122463
================================


·Σύμφωνα με τη Δ/νση Οικονομικού του ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ αρχίζει η καταβολή του ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός των δικαιούχων που θα πληρωθούν.

Οι δικαιούχοι συνάδελφοι σύμφωνα με την ημερομηνία συνταξιοδοτήσεως τους θα καλούνται από την υπηρεσία να αποστείλουν φορολογική ενημερότητα και στη συνέχεια το δικαιούμενο ποσό θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό.
Εφιστούμε την προσοχή κατά την παραλαβή οποιουδήποτε εγγράφου να υπογράφετε με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου.

·Χωρίς να αποκλείουμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση των μισθών,αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νέα μείωση για τους εργαζομένους στις εισηγμένες εταιρίες όπως η ΔΕΗ.

Σε οριστική διάλυση του Ασφαλιστικού μας οδηγούμαστε σύμφωνα με τις επισημάνσεις και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ εάν έγκαιρα δεν ληφθεί πρόνοια για στελέχωση των υπηρεσιών υγείας.
============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: