Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Συμμετέχουμε στην απεργία Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης - Απαντάμε στον αυταρχισμό


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Συμμετέχουμε στην απεργία
Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης - Απαντάμε στον αυταρχισμό

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είμαστε αντιμέτωποι με την δριμύτερη επίθεση ενάντια στο εργατικό εισόδημα αλλά και στα εργατικά δικαιώματα.
Μια επίθεση που κλιμακώνεται με στόχο την ολοκληρωτική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων αλλά και την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας.
Η επιστράτευση των απεργών εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και των ναυτεργατών αλλά και οι «σχεδιασμοί» για αλλαγές στο πλαίσιο που ρυθμίζει τις απεργίες έχουν έναν και μοναδικό στόχο: τη φίμωση των εργαζομένων.
Ο κόσμος της εργασίας δέχεται νέα βάρβαρη επίθεση: Μετά τις μειώσεις μισθών, η νέα φορολογική λαίλαπα έρχεται να εκμηδενίσει τα λαϊκά εισοδήματα. Να οδηγήσει όλο και περισσότερους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Συνάδελφισσες και συνάδελφοι,
Δεν μπορούμε να μένουμε με «σταυρωμένα χέρια».
Δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς.

Μόνος δρόμος για να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους είναι η μαζική συμμετοχή μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Μόνο με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή μας μπορούμε να ακυρώσουμε τις αποφάσεις τους για το ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να ανατρέψουμε τις αδιέξοδες πολιτικές τους που καθημερινά δημιουργούν νέα ανθρώπινα θύματα.
ΟΛΟΙ στην απεργία της 20/02/2013 που κήρυξε η ΓΣΕΕ

Κάτω τα χέρια από τα εργατικά δικαιώματα
Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ
Προσυγκέντρωση στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ 10 π.μ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
=============================
 Σπάρτακος για εκλογή εκπροσώπων στο ΔΣ ΔΕΗ

Τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η διαδικασία εκλογής των εκπροσώπων των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ζητά να μάθει το σωματείο «Σπάρτακος», με επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιχείρησης. Όπως τονίζεται στην επιστολή η σημερινή θητεία των εκπροσώπων των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε., λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2013 και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως προετοιμασία για την πραγματοποίηση των εκλογών, είναι βέβαιο ότι από 1 Μαρτίου 2013 οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Το σωματείο εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος» αναφέρει επίσης πως εάν δεν λάβει απάντηση, θα θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, στο οποίο συμμετέχει και η Διοίκηση της εταιρείας, με απώτερο στόχο τον αποκλεισμό των εργαζομένων από τις διαδικασίες, έτσι ώστε να μην γνωρίζουν τα θέματα και τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Περικλής Καραφυλλίδης

==========================
Έτοιμο προς χρήση το όχημα που παραχωρήθηκε από την Δ.Ε.Η Α.Ε στην Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαϊδας

H Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαϊδας ανακοινώνει ότι το όχημα που τις παραχωρήθηκε από την Δ.Ε.Η Α.Ε το Σεπτέμβριο του 2011 είναι πλέον έτοιμο να ενταχθεί επιχειρησιακά στην ομάδα. Oi διαδικασίες έκδοσης άδειας κυκλοφορίας στο όνομα της ομάδας ήταν χρονοβόρες και δαιδαλώδες .

Επίσης το όχημα για να είναι αξιόπιστο επιχειρησιακά , πολλοί άνθρωποι δούλεψαν και πολλοί έγιναν και χορηγοί Ευχαριστούμε θερμά :1.Την Δ.Ε.Η Α.Ε και ιδιαίτερα την Διευθύντρια του Τομέα υγιεινής και ασφάλειας την κα. Τολάκη Μαρία , τον Προϊστάμενο του ΔΥΚΠΜ / ΤΔΜΜ της ΔΕΗ Α.Ε κ. Καϋμενάκη Φώτιο και τον κ Βενιζέλο 2.Όλα τα Δ.Σ της ομάδας από το 2010 μέχρι και σήμερα που αγωνίστηκαν για την επίτευξη του στόχου αυτού ( απόκτηση οχήματος ) 3. Το σωματείο εργαζομένων Δ.Ε.Η «Σπάρτακος» 4.Την επιχείρηση «ΚΕΝΤΗΤΙΚΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ» του Σούλη Μαλακόζη ( Μπομπορά 38 Πτολεμαϊδα .Τηλ.2463772424 ) που ανέλαβε δωρεάν την τοποθέτηση των σημάτων και όλων των άλλων διακριτικών επάνω στο όχημα 5.Το Συνεργείο Αυτοκινήτων Ιορδανίδη Αλέκο ( 3ο Χιλιόμετρο Πτολεμαϊδας – Άρδασσας Τηλ .2463028724 6.Το Ηλεκτρολογείο Αυτοκινήτων του Κονταξή Απόστολου ( Γουμεράς Πτολεμαϊδα Τηλ  2463020033) 7.Το συνεργεία Αυτοκινήτων, Φανοποιία & Βαφές Δούνας ΕΠΕ 8. Το κατάστημα αλουμινοκατασκευές Χρυσοβέργης Κρυσταλίδης ( Καπετάν Φούφα 35 Πτοελμαϊδα Τηλ  2463026523 ) 9.Το κατάστημα Ηλεκτρικών Ειδών & Αξεσουάρ Αυτοκινήτων ΜΕΛΩΔΙΑ ( Τζώρτζος Ιωάννης , Βας. Κωνσταντίνου 43 , Τηλ  2463025036 ) 10. Το χρηματοοικομικό γραφείο της Κοράφτσα Θεοδώρα ( Β Σοφίας 7,Τηλ.2463055581) 11.Το κατάστημα Μηχανογραφική Πτολεμαϊδας , Τοσκίδης Χαρίλαος ( Καπετάν Φούφα 1 , Πτολεμαϊδα ,  2463053691 ) 12.Το μέλος της ομάδας Χιονίδη Νικόλαο που επί σχεδόν δυο μήνες ασχολήθηκε σχεδόν καθημερινά με το να συνεφέρει το όχημα , να συνδέσει καλώδια να εγκαταστήσει συσκευές . Επίσης δεν ξεχνάμε και την προσφορά του ( Radio cd , ηχεία , αναπτήρας αμαξιού και ένα σωρό άλλα πράγματα ) 13.Το μέλος της ομάδας Κοράφτσα Θεωδόρα που επί μήνες ασχολήθηκε με την διεκπεραίωση των εγγράφων του οχήματος και τις έκδοσης της άδειας του 14.Το μέλος της ομάδας Τοσκίδη Χάρη που αφιέρωσε και αυτός πολλές ώρες στην προετοιμασία και στο στήσιμο του οχήματος , όπως επίσης και την προσφορά ενός CB Cobra + mic + antenna όπως επίσης και άλλα υλικά που απαιτήθηκαν 15.Τον Τάσο Ξυνό για τις γνώσεις του και την μαστορική του δεξιοτεχνία 16.Το Διρχαλίδη Γρηγόρη και τον Χαλκίδη Γιάννη για την επισκευή του κλιματιστικού του οχήματος Σε όλους αυτούς αλλά και σε άλλους αφανείς ήρωες οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.
===========================
Τα υδροηλεκτρικά γεμίζουν το ταμείο της ΔΕΗ
Τον τρόπο να βγάλει κέρδη ή να καλύψει απώλειες, παρά την κρίση και την πτώση της ζήτησης κατά 4,69% τον Ιανουάριο, έχει βρει η ΔΕΗ φέτος, χάρη στην αυξημένη στάθμη των υδάτων στα φράγματα, υπερδιπλασιάζοντας την παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών της, τα οποία δίνουν ρεύμα με μηδενικό κόστος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η ΔΕΗ έχει αυξήσει κατά 100% και πλέον, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών. Τα υδροηλεκτρικά συμβάλλουν τώρα κατά 18-20% στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, έναντι παραγωγής κατά 9-10% στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας, σε μέση ετήσια βάση.

Η χρυσή εφεδρεία των νερών, που μπορούν να αξιοποιηθούν φέτος για μεγάλο διάστημα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, που ισχύουν από την πρώτη μέρα της χρονιάς, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα κέρδη της ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι τα υδροηλεκτρικά συμβάλλουν με 10% στην ετήσια παραγωγή, ξεκινώντας μετά τον Μάρτιο κάθε χρόνο.

Ο ανεξάρτητος διαχειριστής της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) έδωσε στοιχεία για την παραγωγή και ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα της χρονιάς, από τα οποία προκύπτει νέα πτώση της ζήτησης.

Η ζήτηση υποχώρησε στις 4.467,7 γιγαβατώρες τον Ιανουάριο, είναι δηλαδή μειωμένη 4,69% από πέρυσι τον ίδιο μήνα. Ενδιαφέρον όμως είναι ότι η ζήτηση από πελάτες της υψηλής τάσης (μεγάλες βιομηχανίες) έχει αυξηθεί στις 555.000 μεγαβατώρες ή 1,77% από πέρυσι, γεγονός σχετικά ενθαρρυντικό για τη βιομηχανική παραγωγή. Ωστόσο η συνολική πτώση της ζήτησης δείχνει την αδυναμία των οικιακών καταναλωτών.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έπεσε κατά 11,85% τον Ιανουάριο φέτος, ενώ η παραγωγή από σταθμούς φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 23,24%. Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 14,99% τον ίδιο μήνα.

Πάντως ο λιγνίτης εξακολουθεί να προσφέρει το 49,91% της ηλεκτρικής ενέργειας, το φυσικό αέριο το 25,31%, τα υδροηλεκτρικά το 12,97% και οι ΑΠΕ το 7,63%.

Περιμένει έσοδα 6,4 δισ.

* Με περιθώριο λειτουργικών κερδών (EBITDA) 16,5-17%, και μάλιστα με συντηρητικές εκτιμήσεις, υπολογίζει ότι λειτουργεί φέτος η ΔΕΗ στον προϋπολογισμό της, στον οποίο προβλέπει έσοδα 6,1 δισ. ευρώ από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά έσοδα 6,4 δισ. ευρώ.

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο Χ.Α., σύμφωνα με την οποία το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης ενέκρινε τον προϋπολογισμό (του ομίλου) για το 2013. Τα κέρδη για τη ΔΕΗ έρχονται εφόσον το ευρώ είναι «σκληρότερο» από το 1,25 δολάριο (όπως και συμβαίνει, τουλάχιστον για την ώρα) και το brent δεν ξεπερνά τα 110 δολάρια το βαρέλι (πράγμα το οποίο όμως δεν συμβαίνει, αλλά επηρεάζει λιγότερο τα μεγάλα κέρδη απ' ό,τι η ισοτιμία).

ΝΙΚΟΣ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
=============================
Oι πειραγμένοι μετρητές πονοκέφαλος για τη ΔΕΗ
Ο δάκτυλος στα ρολόγια μέτρησης του ρεύματος είναι η «εκδίκηση» του πολίτη στις αυξήσεις και o μεγάλος «πονοκέφαλος» της ΔΕΗ.

Τα κρούσματα συνδρομητών που... πειράζουν τους μετρητές τους προκειμένου να καταγράφουν μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και να απολαμβάνουν μειωμένους λογαριασμούς ολοένα και αυξάνονται.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο διάστημα τα συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται καθημερινά μπροστά σε τέτοιου είδους φαινόμενα και δεν προλαβαίνουν να εντοπίζουν πειραγμένους μετρητές σε εκατοντάδες σπίτια, πολλά από τα οποία εμφανίζουν ακόμη και μηδαμινή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να πληρώνουν ελάχιστα ή ακόμη και καθόλου χρήματα στη ΔΕΗ.

Το μέγεθος του τεράστιου προβλήματος καταγράφεται ξεκάθαρα στους αριθμούς καθώς από στοιχεία του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας προκύπτει πως οι απώλειες για τη ΔΕΗ από 10 εκατομμύρια ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι επιτήδειοι δρουν ανενόχλητοι, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά το νομικό κενό, σύμφωνα με το οποίο όσοι εντοπίζονται με τροποποιημένους μετρητές της ΔΕΗ δεν έχουν ποινικές ευθύνες και τη βγάζουν καθαρή πληρώνοντας μόνο ένα πρόστιμο.

Παράλληλα, οι ανιχνεύσεις πειραγμένων ρολογιών είναι πλέον πολύ δύσκολη υπόθεση, αφού πίσω από το κόλπο φαίνεται να εμπλέκονται εξειδικευμένοι ηλεκτρολόγοι, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τη δουλειά και καταφέρνουν να «πειράξουν» τα ρολόγια με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός των παραβατών που κλέβουν τη ΔΕΗ.

===============================
Συνεχίζεται η σπατάλη στη ΔΕΗ (;)
Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Μια ακόμη περίπτωση καταφανούς σπατάλης δημοσίου χρήματος και πιο συγκεκριμένα για τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για την προμήθεια και εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ρόδο, αναδεικνύει και ζητά διαλεύκανση της υπόθεσης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με παρέμβασή του, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης στην παρέμβασή του: «τον Ιούλιο του 2009 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για «την προμήθεια και εγκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ντηζελοηλεκτρικές μονάδες συνολικής καθαρής ηλεκτρικής ισχύος σε συνθήκες επί τόπου του έργου 110 - 120 MW», στη θέση Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή του Δήμου Νότιας Ρόδου: συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού επένδυσης κατά τη μελέτη της Επιχείρησης 120 εκατομμυρίων ευρώ».

 Ο διαγωνισμός που είχε προηγηθεί προέβλεπε εναλλακτική δυνατότητα προσφοράς είτε με χρήση υψηλής απόδοσης και κατά συνέπεια ακριβότερων δίχρονων μηχανών είτε με χρήση τετράχρονων μηχανών χαμηλής απόδοσης και χαμηλότερου κόστους αγοράς. Τελικά η σύμβαση υπεγράφη με τίμημα 182,7 εκατ. ευρώ δηλαδή ακριβότερα κατά 62,7 εκατ. ευρώ ή 52% από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου (120 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή σταθμού με τετράχρονες μηχανές χαμηλής απόδοσης που θα κατασκεύαζε η εταιρεία Wartsila Φινλανδίας. Ένα χρόνο μετά στις 31/03/2010 η ΔΕΗ προχώρησε στην υπογραφή Μισθώτριας Σύμβασης με την ΚΕΔ με την οποία εκμισθώνει για διάστημα 50 ετών έκταση 88.992,00 τμ. για την κατασκευή της ΑΗΣ Νότιας Ρόδου. Στις 21/12/2010 το διοικητικό συμβούλιο αποδέχθηκε την αγορά του οικοπέδου έναντι τιμήματος 3.239.000 ευρώ.

Η μεταγραφή και έκδοση πιστοποιητικού ιδιοκτησίας ολοκληρώθηκε στις 11/10/2011 και στις 13/10/2011 κοινοποιήθηκε στον ανάδοχο. Ωστόσο, 38 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και 8 μήνες μετά την συμβατική ημερομηνία λειτουργίας η κατασκευή του έργου δεν έχει καν ξεκινήσει αφού η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αγορά οικοπέδου επί του οποίου υποτίθεται ότι θα κατασκεύαζε την μονάδα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Διοίκηση της Επιχείρησης, πριν προχωρήσει στην αγορά του οικοπέδου δεν είχε εξασφαλίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις που είναι η ιδιοκτησία κατάλληλου οικοπέδου. Αυτό προκύπτει και από την 4/4/2012 Προσωρινής Διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση των υλικών ενεργειών του νέου σταθμού. Δύο ημέρες αργότερα η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου εκδίδει την 2276/06.04.2012 αναστολή εκτέλεσης της 25/2012 Οικοδομικής Αδείας, με αποτέλεσμα το έργο να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου επισημαίνει ακόμα προς τον Υπουργό κ. Λιβιεράτο ότι: «η ΔΕΗ, μετά απ’ όλα αυτά προχώρησε κανονικά στην προκαταβολή τιμήματος 18,2 εκατ. ευρώ για το β’ στάδιο του έργου, όταν δεν είχε καν ολοκληρωθεί η α’ φάση αυτού. Το ζήτημα είναι ότι οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την αμελή συμπεριφορά της ΔΕΗ έχουν ήδη κοστίσει στην Επιχείρηση περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ σε πληρωμές και αποζημιώσεις προς την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ».



Στο μεταξύ την ίδια στιγμή η κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ανάδοχος του έργου, δηλώνει ότι αμετάκλητα αποσύρεται από το έργο, ζητώντας επιπλέον 12 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα των διαφυγόντων κερδών της. Η εταιρεία δε, είχε επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου με προσφορά υπερπολλαπλάσια (κατά 52% αυξημένη) της προσφοράς που έκανε για το ίδιο έργο φινλανδική εταιρεία η οποία είχε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τη ΔΕΗ.

Απ’ ότι φαίνεται και μετά τις υπέρογκες αμοιβές απεσπασμένων υπαλλήλων, η κακοδιαχείριση στη ΔΕΗ συνεχίζεται με τελικούς αποδέκτες τους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν της αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που προκύπτουν από σπατάλες που αν μη τι άλλο προκαλούν ερωτηματικά.

Τέλος ο Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν το έργο ανατέθηκε στην τιμή των 182 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στα 120 εκατ. Ευρώ, για ποιο λόγο η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε στην προκαταβολή τιμήματος 18,2 εκατ. ευρώ για το β’ στάδιο του έργου, όταν δεν είχε καν ολοκληρωθεί η α’ φάση αυτού, και ζητά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Tromaktiko
===============================
Ρόδος: Οικονομικός εισαγγελέας για το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ
Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόριου Πεπόνη, φαίνεται ότι βρίσκεται η περίπτωση του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Ρόδο. Μετά από επίσημη καταγγελία πρώην στελέχους της ΔΕΗ, προκύπτει ότι η διοίκηση της επιχείρησης προχώρησε σε διακήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή και εγκατάσταση του εργοστασίου χωρίς να υπάρχει το οικόπεδο. Η νέα αυτή εμπλοκή, δεν αποκλείεται να βάλει και την ταφόπλακα στην ανέγερση του νέου εργοστασίου.

Σύνταξη: Χριστίνα Μέγα
=================================


Δεν υπάρχουν σχόλια: