Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ο κ. Αδαμίδης αποκαλύπτει Μια ακόμη «σύμπτωση»



================================

Ο ΣΥΡΙΖΑ "εξέλεξε" τον Φωτόπουλο στο Δ.Σ. της ΔΕΗ
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Καταγγελίες για «ανίερες συμμαχίες» εξαπολύει με ανοιχτή επιστολή του προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του σωματείου Σπάρτακος Γιώργος Αδαμίδης.

Ο κ. Αδαμίδης αποκαλύπτει ότι στις πρόσφατες εκλογές για την εκλογή των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας, εξελέγη ο νυν πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, με τη χείρα βοηθείας του ΣΑΔ, δηλαδή της συνδικαλιστικής παράταξης του κ. Ρίζου Ρίζου, που πρόσκειται στο Συνασπισμό.

Η εκλογή αυτή πάντως έχει από πίσω της μεγάλη ουρά: ο κ. Φωτόπουλος όπως καταγγέλλει ο κ. Αδαμίδης είναι όχι μόνο υπόδικος για το κακούργημα της απιστίας αλλά και υπόλογος για την κατάντια της Ομοσπονδίας της ΓΕΝΟΠ. 

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, το γεγονός ότι ο κ. Φωτόπουλος εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο ενδέχεται να λειτουργήσει και ως ασπίδα προστασίας για το πρόσωπό του ιδιαίτερα καθώς ως μέλος της διοίκησης δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο, όπως συμβαίνει με τις περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. 

Συνδικαλιστικοί κύκλοι επιρρίπτουν στη διοίκηση της ΔΕΗ ευθύνη για σκόπιμη καθυστέρηση στο συγκεκριμένο θέμα, ότι δηλαδή δεν συγκάλεσε ως όφειλε εγκαίρως το πειθαρχικό συμβούλιο, επιδεικνύοντας εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη δίωξη αλλά και για άλλα θέματα που βρίσκονται σε διερεύνηση (ΕΔΕ για τη διάρρηξη στο κέντρο μηχανοργάνωσης της ΔΕΗ και την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων πελατών της ΔΕΗ). Σημειώνεται εξάλλου ότι οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων καθυστέρησαν σημαντικά (έπρεπε να έχουν γίνει Ιανουάριο, το αργότερο Φεβρουάριο καθώς έληξε η θητεία των νυν εκπροσώπων).

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ πάντως, δεν είναι προφανής η αλλαγή των δεδομένων ως προς την παραπομπή στο πειθαρχικό εργαζομένων που εκλέγονται στο ΔΣ της ΔΕΗ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η παραπομπή στο πειθαρχικό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον έχει σταλεί η δικογραφία κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Επιπρόσθετα οι ίδιες πηγές παρατηρούν ότι όλες οι αρχές κατά τους ελέγχους που κάνουν ουδέποτε διαπίστωσαν πρόβλημα ή κωλυσιεργία στη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων της ΔΕΗ. Επίσης διευκρινίζεται ότι η επιχείρηση δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη στις διεργασίες εκλογής των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Μια ακόμη «σύμπτωση» στην οποία αναφέρονται συνδικαλιστικοί κύκλοι είναι ότι ο κ. Φωτόπουλος ζήτησε και πήρε στις αρχές Απριλίου προθεσμία για να απολογηθεί στις 26 Απριλίου, δηλαδή αμέσως μετά τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Θυμίζουμε ότι μετά την απολογία του, τέθηκαν περιοριστικοί όροι και ζητήθηκε εγγύηση 60 χιλιάδων ευρώ από τον κ. Φωτόπουλο για τη γνωστή υπόθεση.

Πηγή:www.capital.gr

============================
Αναδιάταξη συσχετισμών στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Με έναν μόνο εκπρόσωπο θα βρεθεί η παράταξη Φωτόπουλου στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και των δύο θυγατρικών της, όπου προβλέπεται εκπροσώπηση των εργαζομένων. Στις 24 και 25 Απριλίου έγιναν εκλογές για την εκλογή δύο εκπροσώπων εργαζομένων στο Δ.Σ. της μητρικής ΔΕΗ και από έναν στις θυγατρικές διαχείρισης δικτύων ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα και στις τρεις εταιρείες, πρώτη σε ψήφους παράταξη αναδείχθηκε αυτή της ΔΑΚΕ, η οποία εκλέγει το ένα μέλος στο Δ.Σ. της μητρικής και τα δύο μέλη στις δύο θυγατρικές. Το δεύτερο μέλος στη μητρική, εκλέχθηκε από την παράταξη Φωτόπουλου, ενώ τρίτη σε δύναμη, αλλά με μικρή διαφορά από αυτή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, ήρθε η επίσημη παράταξη της ΠΑΣΚΕ.
Μετά τα αποτελέσματα, η ΔΑΚΕ που κατέβηκε ενωμένη στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Δ.Σ. των εταιρειών της ΔΕΗ, πανηγυρίζει. Για τον Φωτόπουλο όμως, η ολοκλήρωση της καταμέτρησης συνέπεσε με την ολοκλήρωση της κατάθεσής του στον Εισαγγελέα για το φαγοπότι που γινόταν στη ΓΕΝΟΠ με τις «επιδοτήσεις» που έπαιρνε από τον εργοδότη, δηλαδή τη ΔΕΗ. Έτσι λοιπόν, θεώρησε «νίκη» του συνδικαλιστικού κινήματος το ότι αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 60.000 ευρώ και με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Με την ευκαιρία ευχαρίστησε και όσους προτίμησαν το ψηφοδέλτιο του, που εξέλεξε τον ένα από τους 4 εκπροσώπους στα διοικητικά συμβούλια.

Read more: http://rizopoulospost.com/anadiataksi-sysxetismon-stous-syndikalistes-tis-dei/#ixzz2Rv8qlwIP
Follow us: @RizopoulosPost on Twitter | RizopoulosPost on Facebook
=============================
Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΡΑΕ καλεί ΔΕΗ για μείωση των λειτουργικών δαπανών
Της Μανταλένας Πίου
Σε μείωση δαπανών, όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος καλεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τη ΔΕΗ όπως τονίζει στην γνωμοδότησή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, με την οποία πρότεινε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι παράγοντες όπως η αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή, η κατάρρευση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, αλλά και η αναδιάρθρωση που ξεκινά στην αγορά ηλεκτρισμού με τη μείωση από 1ης Ιουλίου σε 5% απο 10% του συντελεστή βάσει του οποίου αποζημιώνονται οι θερμικές μονάδες (ανάκτηση μεταβλητού κόστους) είναι ορισμένοι από τους βασικούς λόγους που συγκράτησαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Την ίδια στιγμή, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί ζητούν από τη ΔΕΗ να αποσύρει άμεσα τις μονάδες που δεν λειτουργούν και να πάψει η επιχείρηση να λειτουργεί αλά καρτ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η μείωση του συντελεστή στον μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους απειλεί τη βιωσιμότητα των μονάδων τους.
Στη γνωμοδότησή της η ΡΑΕ εκτιμά ότι, σε σχέση με την προηγούμενη εξέταση των κοστολογικών στοιχείων της ΔΕΗ τον περασμένο Δεκέμβριο, η υδροηλεκτρική παραγωγή και η παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αυξήθηκαν (5,2 ΤWh και 6,7 ΤWh αντίστοιχα) και παράλληλα μειώθηκε η λιγνιτική παραγωγή και η παραγωγή από σταθμούς φυσικού αερίου. Ετσι το κόστος φυσικού αερίου για τη ΔΕΗ μειώθηκε κατά 106 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση είχε και το κόστος λιγνίτη. Παράλληλα, το κόστος για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων μειώθηκε σε περίπου 175 εκατ. ευρώ από 299 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά προϋπολογίσει η ΔΕΗ , με βάση την υπόθεση ότι η μέση τιμή ανά δικαίωμα/τCO2 θα διαμορφωνόταν το 2013 στα 4,5 ευρώ/τόνο.
Οι τιμές των ρύπων όμως έπεσαν κοντά στα 2 ευρώ/τόνο μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να μην εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν για την απόσυρση από την Ευρωπαϊκή αγορά 900 εκατ. δικαιωμάτων. Η ΡΑΕ πλέον θεωρεί εύλογη μία μέση τιμή δικαιωμάτων CO2 για όλο το 2013 τα 3 ευρώ/τόνο.
Η ΡΑΕ, όπως τονίζει στη γνωμοδότηση, «παραμένει σταθερή στις απόψεις της για μείωση στα λειτουργικά έξοδα παραγωγής και προμήθειας, μειώσεις στο κόστος λιγνίτη, καθώς και μειώσεις στην απόδοση παραγωγής και εμπορίας». Επίσης θεωρεί ότι η μέση τιμή αγορά της μεγαβατώρας από τον ΗΕΠ (χονδρική αγορά) στα 61 ευρώ που υπολογίζει η ΔΕΗ είναι υψηλή και εκτιμά ως μέση τιμή αγοράς τα 53 ευρώ/Mwh.
Tέλος, η Αρχή δεν δέχθηκε την προτεινόμενη από τη ΔΕΗ αύξηση κατά 110 εκατ. ευρώ των προβλέψεων του κόστους εμπορίας, στα 338 εκατ. ευρώ από 228 εκατ. ευρώ στον αρχικό προυπολογισμό.
«Οχι» για το κόστος
Η Αρχή δεν δέχθηκε την προτεινόμενη από τη ΔΕΗ αύξηση κατά 110 εκατ. ευρώ των προβλέψεων του κόστους εμπορίας, στα 338 εκατ. ευρώ από 228 εκατ. ευρώ στον αρχικό προϋπολογισμό.
Ιδιωτικές Εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής:
Aπειλείται η βιωσιμότητα των μονάδων από τις μεθοδεύεις της ΔΕΗ
Την άμεση απόσυρση των μονάδων της ΔΕΗ που δεν λειτουργούν, ώστε να μην χειραγωγούνται οι τιμές εν όψει της μείωσης του περιθωρίου στον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού) οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί με επιστολή τους προς τους τρεις φορείς.
Διαφορετικά, απειλείται άμεσα η βιωσιμότητα των μονάδων τους, καθώς σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, την ώρα που εξαιτίας του συμψηφισμού πληρωμών που κάνει η ΔΕΗ στερώντας ρευστότητα από την αγορά, προωθούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να δώσουν τη χαριστική βολή στην εύθραυστη οικονομική τους κατάσταση.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών Αναστάσιος Καλλιτσάντσης επισημαίνει ότι η προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει την α λα καρτ προώθηση των προτάσεων της ΡΑΕ για την αναδιοργάνωση της αγοράς θίγει τη βιωσιμότητα των μονάδων τους. Τέλος, χθες, ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού έδωσε χθες σε διαβούλευση τις προτάσεις του για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και πληρωμής των παικτών της αγοράς.
=======================================
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ «ΑΝΙΕΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ»
Αντιδράσεις για την εκλογή Φωτόπουλου στο ΔΣ της ΔΕΗ
Αντιδράσεις από συνδικαλιστές της ΔΕΗ προκάλεσε η εκλογή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, ως εκπροσώπου των εργαζομένων μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος» (εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο λιγνιτικό κέντρο Πτολεμαΐδας - Κοζάνης) Γ. Αδαμίδης κάνει λόγο για ανίερες συμμαχίες και χτυπήματα κάτω από τη μέση.
«Χωρίς κανένα προηγούμενο, χωρίς καμία ουσιαστική αιτία, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία κουβέντα, η παράταξη της ΣΑΔ Σπάρτακος επέλεξε την τελευταία στιγμή να στηρίξει το Ε.Α.Μ.Ε., με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος είναι όχι μόνο υπόδικος (για το κακούργημα της απιστίας), αλλά και υπόλογος για την κατάντια της Ομοσπονδίας».
Από την πλευρά του ο κ. Φωτόπουλος ευχαρίστησε «όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, γιατί με τη στάση τους αυτή στηρίζουν μια κορυφαία θεσμική επιλογή, αυτή του να έχουν οι εργαζόμενοι λόγο και άποψη για το μέλλον της επιχείρησης του Ελληνικού λαού».
Στις εκλογές το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ ΔΕΗ συγκέντρωσε το 35,35% των ψήφων, το Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων υπό τον κ. Φωτόπουλο το 22,67%, η Συνεργασία Δημιουργίας-Ανάπτυξης-Αλληλεγγύης-ΠΑΣΚΕ (Γ.Αδαμίδης) 21,21% η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΑΜΕ-ΔΕΗ) 11,46 % και η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΗ 8,11%.
======================================
Ανατροπές πολλών MW στη ΔΕΗ(του Μιχάλη Αγραφιώτη)
http://www.kozan.gr/?p=102662
Η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει άρδην το τοπίο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης, ενώ οι ανατροπές έχουν ήδη γίνει στα συνδικαλιστικά δεδομένα, αλλά και την επόμενη μέρα για τις επενδύσεις. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μπορεί να είναι ένα εύκολο παιχνίδι για την κυβέρνηση, όχι όμως και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που τα εμπόδια είναι ανυπέρβλητα. Στο συνδικαλιστικό κομμάτι τη στιγμή που η ΠΑΣΚΕ εξαϋλώθηκε, η ΔΑΚΕ πρέπει να υπερβεί εαυτόν για να αντιμετωπίσει τα δύσκολα που έρχονται. Το φαινόμενο ντόμινο θα επηρεάσει και τα σωματεία με κέντρο ενδιαφέροντος το «Σπάρτακο» που προβλέπονται καταιγιστικές εξελίξεις.

Όσο και αν σκέφτονται οι επιτελείς του ΥΠΕΚΑ πως θα πραγματοποιήσουν, το δυνατότερο ανώδυνα το διαχωρισμό της επιχείρησης, δεν μπορούν να βγάλουν άκρη. Γιατί θέλουν από τη μια να διασφαλίσουν τα εγχώρια συμφέροντα, από την άλλη να ικανοποιήσουν την τρόικα αλλά και να μη χάσουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα. Το εγχείρημα της «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή της «καλής ΔΕΗ» και πιο σωστά της «χρυσής ΔΕΗ» δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα εύκολα γιατί υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για να επιτευχθεί. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ποιος στρατηγικός επενδυτής θα μπει στην «υπόλοιπη ΔΕΗ» ή στην «κακή ΔΕΗ» χωρίς τα φιλέτα της «μικρής»; Κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί. Και δεν πρόκειται να προχωρήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση μιλά εδώ και μήνες γι’ αυτό το σενάριο μέσω των ενεργειακών συμφερόντων της χώρας και των προσκείμμενων ΜΜΕ, αλλά δεν προχωρά. Δεν είναι χαζή η RWE να αγοράσει την κακή ΔΕΗ και να αφήσει τα φιλέτα για τους εντόπιους… Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να «βάλει χέρι» τη ΔΕΗ για πολλούς λόγους, άλλο ΟΠΑΠ, άλλο ΔΕΗ.

Στα συνδικαλιστικά δεδομένα οι ανατροπές αποτυπώθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Η ΠΑΣΚΕ προφανώς την επόμενη φορά ίσως να μην υπάρχει, η ΔΑΚΕ ναι μεν αλλά, θα πρέπει να συγκρουστεί σφοδρά με την κυβέρνηση, έτσι όπως σχεδιάζονται οι εξελίξεις, ενώ οι αντιμνημονιακές δυνάμεις ανεβαίνουν σταθερά και όταν θα βρεθούν στην κορυφή ίσως να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συνθήκες που θα διαμορφωθούν και να αναγκαστούν σε υποχώρηση των θέσεων τους. Εκεί που μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται μεγάλες ανατροπές είναι το σωματείο του «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ» που όπως φαίνεται η ηγεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, ειδικά τα στελέχη πράσινης αποχρώσεως. Δεν φταίνε οι ανίερες συμμαχίες, αλλά οι συμπεριφορές που καταδικάζονται.
===================================
Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ: Αγωγή κατά του ΤΑΥΤΕΚΩ για την μείωση στο εφάπαξ
Μετά την απόφαση  του Διοικητικού Συμβουλίου και την δέσμευση της Γεν. Συνέλευσης του Σωματείου που έγινε στις 20-3-2013, καλέσαμε σε συγκέντρωση στις 25-4-2013 όλους τους δικαιούχους μέλη μας που έχουν λάβει και θα λάβουν το εφάπαξ βοήθημα  και είναι συνταξιούχοι από 1-1-2010 μέχρι και σήμερα, όσοι θέλουν να προχωρήσουμε σε αγωγή κατά του ΤΑΥΤΕΚΩ  για την μείωση που δεχθήκαμε από 15% έως 30%   και το επιπλέον 3,84%.
Το σώμα αφού άκουσε την πρόταση του νομικού συμβούλου  του Σωματείου, απεφάνθει  ομοφώνως να προχωρήσουμε άμεσα στην αγωγή κατά του εγκληματικού μέτρου της μείωσης.

Το Δ/Σ όπως πάντα τηρεί όλες τις θεσμικές αποφάσεις με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.





ΓΙΑ ΤΟ  Δ/Σ



             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



                            Αθαν, Ταγάρας                     Κων. Κωνσταντίνου
=================================
Από την Πρωτομαγιά το θερινό, νυκτερινό ωράριο της ΔΕΗ
Το θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ τίθεται σε εφαρμογή από την Τετάρτη, 1η Μαΐου.
Το ωράριο κατά τη θερινή περίοδο (από 1ης Μαΐου 2013 έως 31ης Οκτωβρίου 2013) είναι συνεχές, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες ισχύει διακεκομμένο ωράριο για τη μειωμένη χρέωση (6 ώρες τη νύχτα και 2 το μεσημέρι).
Το πάγιο του νυχτερινού ρεύματος είναι 2 ευρώ το τετράμηνο ενώ οι κιλοβατώρες ανεξαρτήτως ύψους κατανάλωσης χρεώνονται με 0,06610 Euro/kWh.
=============================
Κατασκευάζει μονάδα 1,99 MW η ΔΕΗ στη Δράμα
Διαγωνισμό για τη μελέτη και κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 1,99 MW στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Δράμας προκήρυξε η «Φοίβη Ενεργειακή φωτοβολταϊκά Α.Ε.», 100% θυγατρική της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».
Το έργο προυπολογισμού 2,250 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί σε έκταση 49.271,20 τ.μ. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 13η Ιουνίου 3013, ενώ κριτήριο ανάθεσης θα αποτελέσει η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά.
Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του νέου σταθμού υπολογίζεται σε 2.985 Mwh, εξοικονομώντας την εκπομπή περίπου 2.500 τόνων CO 2.
===========================
Oι αλλαγές στην ΔΕΗ και τα φράγματα του Αχελώου
Το τρίτο ενεργειακό πακέτο και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στα καλοκαιρινά σχέδια της κυβέρνησης. Τι θα γίνει με τα Φράγματα του Αχελώου; Αναλυτικά το σενάριο της «μικρής» και της «μεγάλης ΔΕΗ» και οι συνέπειές του στην Αιτωλοακαρνανία. Όλα ανοιχτά, απ’ την απάντηση Παπαγεωργίου… σε ερώτηση για τα Κρεμαστά.

Η σχετική συζήτηση μαίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, όπως και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η κυβέρνηση πάντως και το ΥΠΕΚΑ επιμένουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, οι δε «πληροφορίες» που κάθε φορά διαρρέουν (ή εντέχνως διαχέονται) μάλλον μεγαλύτερη σύγχυση δημιουργούν, παρά αποσαφηνίζουν τις πραγματικές προθέσεις των αρμοδίων. Η ιδιωτικοποίηση πάντως της ΔΕΗ, δεδομένων των συνθηκών, θεωρείται μονόδρομος… Μιλάμε για το μερίδιο που σήμερα κατέχει το δημόσιο στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού, για τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, ασφαλώς και για τα υδροηλεκτρικά. Ως προς αυτά επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα ο καθησυχασμός με «σιωπηρές» διαβεβαιώσεις προς τη ΓΕΝΟΠ, η αλήθεια όμως είναι ότι το θέμα παραμένει… ορθάνοιχτο!



Άλλωστε, ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου, όταν προχθές κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τ. Κουίκ, με αντικείμενο την επικείμενη ιδιωτικοποίηση και με έμφαση μάλιστα στην ταυτόχρονη «πώληση» της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, περιορίστηκε σε αοριστολογίες: «Σας γνωρίζουμε ότι ο τρόπος, οι όροι και οι φάσεις αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και θα ανακοινωθούν μαζί με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, εντός των επομένων μηνών. Σε κάθε περίπτωση όλος ο σχεδιασμός γίνεται με μόνο γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος». Αυτή η απάντηση περισσότερο επιβεβαιώνει τα όσα ο κ. Κουίκ ισχυρίστηκε, ότι δηλαδή είναι θέμα χρόνου, λίγων μηνών, η πώληση της ΔΕΗ… και των φραγμάτων. Στην πραγματικότητα η ΔΕΗ περιμένει να πάρει σειρά μετά τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ. Οι «επενδυτές» εξάλλου έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τις διαθέσεις τους και είναι γνωστό ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, εξετάζει από καιρό το σενάριο του διαχωρισμού της Επιχείρησης σε «μικρή» και «μεγάλη ΔΕΗ».

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, βέβαια, είναι ίσως η δυσκολότερη, καθώς υπάρχουν οι σχεδόν 30 χιλιάδες εργαζόμενοι και το πανίσχυρο σωματείο της ΓΕΝΟΠ… Παρά ταύτα, οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περιέλθει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, τάσσεται υπέρ του στρατηγικού επενδυτή, θεωρώντας ότι πρόκειται για την καθαρότερη και ασφαλέστερη λύση. Ωστόσο η πώληση δεν αρκεί για να διασφαλίσει την απελευθέρωση της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, όπως με επιμονή ζητά η Ε.Ε., οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί μια συνδυαστική φόρμουλα. Είτε με πώληση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων πριν από τη μεταβίβαση μετοχών, είτε με δέσμευση του επενδυτή ότι θα προχωρήσει στην πώληση. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα όσα η κυβέρνηση εξετάζει, πριν ακόμη προχωρήσει το σενάριο με τη «μικρή ΔΕΗ» (που θα κατέχει το 20% – 30% τρων παγίων στοιχείων κάθε είδους της Επιχείρησης) θα πραγματοποιηθούν δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, όπως ακριβώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη εισηγηθεί στο ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού

 . Στη «μικρή ΔΕΗ» προβλέπεται η παραχώρηση μιας ή δύο λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ισχύος 2.000 μεγαβάτ.

Οι εξελίξεις, λοιπόν, είναι μπροστά. Και θα είναι καταιγιστικές. Ο Τ. Κουίκ και Ευρυτάνες πολιτικοί μιλούν ευθέως για επικείμενη πώληση των Κρεμαστών (οι δικοί μας, πού βρίσκονται;;;) και φυσικά, σ’ ένα τέτοιο σενάριο, δεν είναι μόνον τα Κρεμαστά που θα επηρεαστούν, είναι το όλο συγκρότημα του Αχελώου.

Και η πιθανή πώληση των φραγμάτων, συν τοις άλλοις, εγείρει σοβαρά ερωτήματα, αφού στην πραγματικότητα ο όποιος επενδυτής θα «αγοράσει» και τον Αχελώο!

Ερωτήματα που στη «Συνείδηση» έχουμε και στο παρελθόν θέσει: Ποιες ασφαλιστικές δικλίδες θα τεθούν και από ποιον για την άρδευση των καλλιεργειών στην Αιτ/νία; Τι θα γίνει με την ύδρευση πόλεων, χιλιάδων πολιτών και ποιος εγγυάται ότι θα διατηρηθεί το σημερινό τιμολόγιο; Ποια μέριμνα θα έχει ο ιδιώτης για την προστασία των βιοτόπων του Αχελώου και των λιμνών που τροφοδοτούνται απ’ αυτόν; Σε περίπτωση κινδύνου πλημμύρων, πώς αλήθεια θα αντιδράσει ο ιδιώτης και ποιον θα προστατεύσει; Την επένδυσή του ή τις ζωές και τις περιουσίες μας; Οι αντισταθμιστικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΔΕΗ έναντι της Αιτ/νίας, θα δεσμεύσουν και τον ιδιώτη; Ποιος θα δεχθεί κάτι τέτοιο; Ποιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης θα επιτρέψει ο ιδιώτης στις τεχνικές λίμνες; Πόσο αλήθεια αποτιμάται ο φυσικός πλούτος και η ίδια η υπόσταση ενός ολόκληρου νομού; Με μη διευθετημένη την κοίτη του Αχελώου, τι ακριβώς θα «παραλάβει» ο ιδιώτης; Τι θα γίνει με τις αμμοληψίες; Ερωτήματα… που πρέπει τώρα να απαντηθούν.

agriniopress.gr
===============================
Ιδιώτες παραγωγοί ζητούν απόσυρση μονάδων ΔΕΗ


==============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: