Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

190 ΕΚΑΤ. ΣΤΗ ΔΕΗ. Αρνούνται να πληρώσουν την εγγύηση Ανω-κάτω η ΓΕΝΟΠ για τον έρανο


 H Διοίκηση του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, με χθεσινή της (15/05)  ανακοίνωση , ενημερώνει τους εργαζόμενους όχι μόνο να μην πίνουν νερό, αλλά μην έρχονται και σε επαφή μαζί του.

“Όχι μπάνιο, παρά μόνο για πλύσιμο εξωτερικών χώρων και στην τουαλέτα, αλλά με την απαραίτητη προσοχή”, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ αναστέλλεται προσωρινά και η λειτουργία του εστιατορίου. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει και σε άρθρο του ο κ. Πασχάλης Τσολάκης (δείτε εδώ), η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με όσα άκουσαν οι κάτοικοι, μια μέρα νωρίτερα, από κλιμάκιο της ΔΕΥΑΚ και πανεπιστημιακό καθηγητή, όπου, λίγο ως πολύ, αναφέρθηκε πως το μπάνιο επιτρέπεται καθώς το πότισμα των ζώων και των κήπων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: Οι άνθρωποι των χωριών επιτρέπεται να κάνουν μπάνιο, ενώ οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ όχι; Τελικά τι ακριβώς ισχύει και τι θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι; Aς ελπίσουμε πως τις επόμενες ώρες θα δοθούν σαφείς και οριστικές απαντήσεις.

==============================
Αρνούνται να πληρώσουν την εγγύηση Ανω-κάτω η ΓΕΝΟΠ για τον έρανο

Και «πυρά» εκ των έσω δέχεται ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, με αφορμή τον περίφημο έρανο που διοργανώνεται στην Ομοσπονδία με σκοπό να πληρωθεί η εγγύηση των 60.000 ευρώ που του επιβλήθηκε και να μην προφυλακιστεί για το σκάνδαλο «ΓΕΝΟΠ Tours».
«Ο αγωνιστής συνδικαλιστής με υψωμένη την αριστερή γροθιά και απλωμένη τη δεξιά παλάμη έχει τελειώσει», του διεμήνυσε ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του «Σπάρτακου», του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ, με έδρα την ενεργειακή «καρδιά» της χώρας, τη Δυτική Μακεδονία.
Μιλώντας στο «Εθνος», ο Κοζανίτης συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ έκανε λόγο για αυθαίρετες κινήσεις εντυπωσιασμού, από μια ομάδα συνδικαλιστών της λεγόμενης «Επιτροπής Στήριξης», φιλικά προσκείμενων στον πρόεδρο, οι οποίοι χωρίς να έχει ληφθεί σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας προέβησαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ κατήγγειλε τον Ν. Φωτόπουλο ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη ΓΕΝΟΠ λόγω της θέσης που κατέχει.
«Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν ανήκει στον Φωτόπουλο και δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί την Ομοσπονδία και το site της όπως αυτός θέλει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Αδαμίδης. «Αλλωστε δεν κατηγορείται μόνο ο Φωτόπουλος για την υπόθεση. Υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι συνδικαλιστές που κατηγορούνται για τους ίδιους ακριβώς λόγους, έχουν σε βάρος τους εγγυήσεις και δεν μας είπε κανείς πώς αυτοί έχουν τα χρήματα να τις πληρώσουν», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την απορία του για την «περίεργη στάση ομερτά» που τηρεί η «γαλάζια» παράταξη της ΔΑΚΕ, όπως είπε.
Ο Νίκος Φωτόπουλος, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, αφέθηκε ελεύθερος μετά την πρόσφατη απολογία του στον ανακριτή, με τους όρους της καταβολής εγγύησης, ύψους 60.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.

Η έρευνα
Η υπόθεση, που έγινε γνωστή ως «ΓΕΝΟΠ Tours», προέκυψε μετά από έρευνα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, το πόρισμα του οποίου έχει αποκαλύψει το «Εθνος». Αφορά τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ, όπως τα «δανεικά και αγύριστα» ύψους 500.000 ευρώ που κατηγορείται ότι πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας το 2010, αλλά και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που πήρε η συνδικαλιστική διοργάνωση από την επιχείρηση για τη διοργάνωση ταξιδιών και συνεδρίων. Πολλά από τα έξοδα αυτά φαίνεται πως δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, αλλά τα ποσά καλύφθηκαν με εικονικά τιμολόγια, που αποκάλυψε η έρευνα.
Τις τελευταίες μέρες, ομάδα 21 συνδικαλιστών που συγκρότησαν «Επιτροπή Στήριξης», ανάρτησαν ανακοίνωση στη σελίδα της ΓΕΝΟΠ στο διαδίκτυο, με την οποία καλούν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να συνεισφέρουν ο καθένας ό,τι μπορεί (από 1 ως 50 ευρώ) για την πληρωμή της εγγύησης. Το ποσό πρέπει να συγκεντρωθεί ως τη Δευτέρα, 20 Μαΐου.

ΠΗΓΗ www.ethnos.gr
=================================
kozan.gr: Πρόταση για τη δημιουργία ενός Σωματείου Παραγωγής στη Δ. Μακεδονία


Την πρόταση για τη δημιουργία ενός Σωματείου Παραγωγής στη Δ. Μακεδονία κατέθεσε, πριν από λίγο, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου “Σπάρτακος”ο πρόεδρός του Γιώργος Αδαμίδης.

Με αφορμή το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε., ο κ. Αδαμίδης εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού αγώνα όλων των σωματείων χωρίς διαφορές και αντιπαραθέσεις. Εφόσον με αυτή την πρόταση συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής, αναμένεται η διεξαγωγή εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο, για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου στο ενιαίο σωματείο. Για το σκοπό αυτό και με πρωτοβουλία του Σπάρτακου, θα προγραμματιστεί  ευρεία σύσκεψη των προεδρείων όλων των σωματείων της περιοχής (πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη), όπου θα συζητηθεί η συγκεκριμένη πρόταση. Ο κ. Αδαμίδης, προειδοποιώντας, κατά κάποιον τρόπο, εκ των προτέρων, όλους όσους δε συμφωνήσουν τελικά στη δημιουργία ενός ενιαίου σωματείου, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Όσοι επιλέξουν να μην ακολουθήσουν  αυτή την κατεύθυνση, φαντάζομαι πως θα εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων”.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και κατά το παρελθόν έχουν γίνει αντίστοιχες προτάσεις, οι οποίες όμως δεν βρήκαν ανταπόκριση.
=================================
kozan.gr: Πρωτοκλασάτο στέλεχος που ανήκει σε πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο της ΔΕΗ, για την πρόταση του Γιώργου Αδαμίδη:
“Αν ανακαλέσει όλα όσα έχει πει για το Νίκο Φωτόπουλο και ρίξει γέφυρες στη ΓΕΝΟΠ, δε θα είχαμε αντίρρηση για ένα ενιαίο σωματείο”

Αν και δεν πρόκειται για επίσημη θέση πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου, η δήλωση προέρχεται από πρωτοκλασάτο συνδικαλιστή, που δεν ανήκει στο Σπάρτακο, ο οποίος μας είπε τα εξής:  ”Η πρόταση του προέδρου του Σπάρτακου για συνένωση όλων των σωματείων σ’ ένα,  αν και έρχεται εκ των υστέρων κι αφού αυτός έχει υποστεί μια σειρά επαναλαμβανόμενων ηττών σε συνδικαλιστικό επίπεδο, είναι στο σωστό δρόμο, χρειάζεται όμως να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, τα οποία έχει δημιουργήσει ο ίδιος.

Ειλικρινά, θα ήθελα πολύ να έχουμε ένα σωματείο στην περιοχή, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο σημερινός πρόεδρος του Σπάρτακου να ανακαλέσει πολλά απ’ αυτά που έχει καταλογίσει κατά καιρούς στον Νίκο Φωτόπουλο, αλλά και στη ΓΕΝΟΠ γενικότερα. Αν αυτά που λέει τα εννοεί και θέλει πραγματική συστράτευση και ταύτιση απόψεων  θα πρέπει να φροντίσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη ΓΕΝΟΠ. Δε θα δημιουργήσουμε ένα μέτωπο Βόρειων- Νότιων υπό τη σκέπη ενός ενιαίου σωματείου (Δυτικής Μακεδονίας), στο οποίο φαντάζεται ότι θα ηγείται αυτός. Ενότητα και κοινός αγώνας σε όλα τα επίπεδα”.

Το τι θα γίνει τελικώς, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής, το πλειοψηφικό τμήμα του οποίου, δείχνει να ασπάζεται, έστω και υπό προϋποθέσεις, την άποψη του προέδρου του Σπάρτακου.
=============================
Σπάρτακος: Περί των δημοσιευμάτων για τη δημιουργία ενός σωματείου στη Δ. Μακεδονία

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και της ορθολογικότητας του θέματος, μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ διευκρινίζει ότι:

Άμεση πρόθεσή του προκειμένου να σταματήσει η μεγάλη διασπορά των Συνδικαλιστικών Σχημάτων που ήδη υπάρχουν και που στην ουσία δεν έχουν μεμονωμένα καμία δυναμική, είναι να προτείνει ενότητα σε επίπεδο  Πρωτοβάθμιων Σωματείων, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά στη ΔΕΗ Α.Ε. σε ολόκληρη τη χώρα.

Για το λόγο αυτό, με απόφαση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου και προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα, θα κληθούν άμεσα όλα τα Προεδρεία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της περιοχής σε συνεδρίαση που θα γίνει στην Κοζάνη.

kozan.gr

=======================================
190 ΕΚΑΤ. ΣΤΗ ΔΕΗ
ΕΤΕπ: Δάνεια ύψους 215 εκατ. ευρώ για ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ

Δύο δάνεια ύψους 215 εκατ. ευρώ στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου προωθεί στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΕΤΕπ, τα 190 εκατ. ευρώ χορηγούνται στη ΔΕΗ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα. Οι σχετικές επενδύσεις θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την αύξηση της απόδοσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού στο σύνολο της χώρας και θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, την αποδοτική εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Καλύπτουν όλο το φάσμα από την υψηλή τάση των 400kV ως τη χαμηλή τάση και περιλαμβάνουν πολυάριθμα έργα που εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας. Για τον λόγο αυτόν υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 950 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από την Τράπεζα το 2009 και χορηγείται σε δόσεις τα τελευταία χρόνια. Το παρόν δάνειο των 190 εκατ. ευρώ αποτελεί την τελευταία δόση.
Επίσης, ύστερα από ένα πρώτο δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ που υπογράφηκε το 2012, η ΕΤΕπ χορηγεί άλλα 25 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο μέσω ενός νέου αγωγού υψηλής πίεσης από τους Αγίους Θεοδώρους ως τη Μεγαλόπολη. Ο αγωγός θα τροφοδοτεί ένα νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, ο οποίος επίσης χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ (με δάνεια συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2011-12).
Συμβάλλοντας στην επέκταση του δικτύου διανομής αερίου και τροφοδοτώντας με αέριο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το έργο θα εκτοπίσει λιγότερο αποδοτικές και περισσότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας, αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΤΕπ. Με αυτήν τη δεύτερη και τελευταία δόση, η συνολική χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για το εν λόγω έργο ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ.
========================
152 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ
Αναμονή για σύνταξη έως και δύο χρόνια

Τουλάχιστον 152.000 νέοι συνταξιούχοι περιμένουν στην ουρά, έως και 2 χρόνια αν έχουν διαδοχική ασφάλιση, για να εισπράξουν την κύρια και την επικουρική σύνταξη που δικαιούνται από το ΙΚΑ. Την αδυναμία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων ελλείψει προσωπικού και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι συνταξιούχοι σε... αναμονή αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ) προειδοποιώντας για «κοινωνική ωρολογιακή βόμβα». Με βάση επίσημα στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θαν. Καποτάς, οι συνταξιούχοι που είναι σε αναμονή για σύνταξη και εφάπαξ φτάνουν τους 390.000 (οι 36.330 αφορούν το εφάπαξ του ΤΠΔΥ) ενώ ο χρόνος για την απονομή σύνταξης φτάνει τα τρία χρόνια στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων.
========================================
ΠΟΙΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ
Διαβατήριο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη σε 600.000 γυναίκες

Διαβατήριο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη -ακόμα και σε ηλικία 50 ετών- προσφέρει σε 600.000 γυναίκες μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Οι ρυθμίσεις αφορούν όσες γυναίκες ασφαλίστηκαν από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 και πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.
Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες ανήλικων τέκνων, που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Μεταβατικές διατάξεις ισχύουν και τη διετία 2011-2012, ενώ τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων μπαίνει από 1ης Ιανουαρίου 2013.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Στη συνέχεια μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, χωρίς να επηρεαστούν από τις όποιες ανατροπές στο Ασφαλιστικό (αφορά μόνο μητέρες ανηλίκων).
Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν και για τις γυναίκες που δεν έχουν ανήλικα παιδιά, με το όριο συνταξιοδότησης να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος αλλά και τον ασφαλιστικό φορέα.
«Τυχερές» είναι κυρίως οι ασφαλισμένες σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ στον αντίποδα αυστηρό είναι το συνταξιοδοτικό καθεστώς για τις γυναίκες που υπάγονται στον ΟΑΕΕ.
Ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης με μειωμένα όρια ηλικίας έχουν και μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι τρίτεκνες και οι γυναίκες που δουλεύουν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως αυξημένα όρια συνταξιοδότησης προβλέπονται για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Η «έξοδος» γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη ή εναλλακτικά με 40 έτη ασφάλισης στα 62 (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως είναι οι εργαζόμενες στα βαρέα).
Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Έθνους
================================
Μητέρα ανήλικου παιδιού- ασφαλισμένη στο ΤΑΠ-ΔΕΗ
Με βάση τη νομοθεσία μπορούμε να ανατρέξουμε στη στιγμή ενηλικίωσης του τέκνου και εάν τότε η ασφαλισμένη είχε ήδη συμπληρώσει 16 χρόνια στα ΒΑΕ ή Υ/ΒΑΕ   έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 1759/1988, της παρ. 3δ του άρθρου 27 του ν. 1902/1990 και το προτελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 144 του ν. 3655/2008)..
Ετσι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του έτους της ηλικίας της που ίσχυε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ως ημερομηνία ενηλικίωσης λαμβάνεται υπ' όψιν η ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας από το τέκνο (γενέθλια).
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: