Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ανοίγει και η αγορά του "φθηνού" λιγνίτη στους ιδιώτες .Ο διαγωνισμός για την πώληση της νέας εταιρείας θα προκηρυχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ώστε να κλείσει το 2015.


Κυβερνητικό σχέδιο διαμελισμού της ΔΕΗ
Ζούντα Αντιγόνη|19.05.2013
Άλλο ένα βήμα στο σχέδιο πλήρους άλωσης των ενεργειακών αγορών της χώρας από ιδιώτες, κυβέρνησης - τρόικας, εις βάρος των καταναλωτών και των εργαζομένων, αποτελεί το πλάνο διαμελισμού και διάλυσης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Δίκτυα, "μικρή ΔΕΗ" και 17% της μητρικής "στο σφυρί"
Οι γνωστές κυβερνητικές προθέσεις για "σπάσιμο" σε κομμάτια, σταδιακό ξεπούλημα της μεγαλύτερης ενεργειακής επιχείρησης της χώρας και παράδοση σε ιδιώτες του σημαντικού αγαθού του ηλεκτρισμού, που μόνο εκτόξευση τιμών μπορεί να επιφέρει υποβαθμίζοντας περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, επιβεβαιώθηκαν από την πρόσφατη δημοσιοποίηση του "Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και Αποκρατικοποίησης" της ΔΕΗ, του ΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με το "σχέδιο" το ξεπούλημα της επιχείρησης θα πραγματοποιηθεί σε τρία επίπεδα και αντίστοιχους χρόνους από φέτος έως τις αρχές 2016:
- Πρώτα στη σειρά είναι τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, καθώς άμεσα προχωρά ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τη ΔΕΗ και θα παραχωρηθεί αρχικά ποσοστό έως 49% και στη συνέχεια έως 51% σε ιδιώτη, που, πάντως, εξαρχής θα αναλάβει και το management. Γίνεται λόγος για καταστατική μειοψηφία του Δημοσίου που προσδιορίζεται στο 34%, αλλά μένει ανοιχτό τι θα γίνει με το εναπομείναν 15% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή κι αν είναι επίσης "προς πώληση" (αφού 51% στον ιδιώτη και 34% στο κράτος ισοδυναμούν με 85%). Στο σχέδιο αφενός αναφέρεται "πρόβλεψη για μελλοντική ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ" και αφετέρου ότι το κράτος θα εξασφαλίσει καταστατική μειοψηφία (το 34%) υπό την προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, να μην υπάρχει απόκλιση στους τρέχοντες στόχους εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη γενική κυβέρνηση -οπότε και αυτή η πρόβλεψη για μειοψηφικό ποσοστό δείχνει διάτρητη.
- Το επόμενο βήμα αφορά τη δημιουργία μιας καθετοποιημένης εταιρείας, μιας "μικρής ΔΕΗ", που θα προικοδοτηθεί με το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ σε όλα τα επίπεδα: μονάδες λιγνίτη και πρόσβαση στα λιγνιτωρυχεία, υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου, παλιές και νέες μονάδες, εμπορία και πελατειακή βάση.
- Η διάλυση θα ολοκληρωθεί με την αποκρατικοποίηση του 17% της αποψιλωμένης πλέον -και ήδη υποβαθμισμένης σε αξία- ΔΕΗ, "κατά προτίμηση μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή".
Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υπέρ αυτών των καταστροφικών επιλογών, εμπαίζοντας στην ουσία την κοινή γνώμη, προβάλλοντας δήθεν καταστατικές μειοψηφίες του Δημοσίου που υποτίθεται ότι θα παρεμβαίνουν "όπου πρέπει" και "θα μπλοκάρουν ανεπιθύμητες ενέργειες", ενώ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τοποθετώντας την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στη δημιουργία ανταγωνισμού μέσω των δύο "αντίπαλων" εταιρειών (μια ιδιωτική και μια κρατική). Ωστόσο, η αναλογικότητα των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ στο 70%-30% δεν διασφαλίζει την όποια "δίκαιη" κατανομή, τις επιλογές που θα γίνουν για τη νέα εταιρεία και τι τελικά θα απομείνει στην ΔΕΗ, αφού θα διαβιβαστεί στην Κομισιόν ο κατάλογος των παγίων της ΔΕΗ ώστε να γίνει "διαβούλευση".
Το δε άνοιγμα της αγοράς θα γίνει με αντικατάσταση του σημερινού μονοπωλίου της ΔΕΗ σε υποδομές - δίκτυα από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, που όμως θα λειτουργεί με αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια. Επιπλέον υπάρχουν ζητήματα προσωπικού και πελατών στις δύο εταιρείες.
Συγχρόνως ανοίγει και η αγορά του "φθηνού" λιγνίτη στους ιδιώτες, καθώς προβλέπεται η εξασφάλιση πρόσβασής τους επί ίσοις όροις σε λιγνιτικά πεδία που είτε δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ είτε δεν συμμετέχει η ΔΕΗ σε διαδικασίες παραχώρησής τους.
Η δε επίφαση της λειτουργίας του ανταγωνισμού με θετική επίδραση στα τιμολόγια είναι τουλάχιστον προκλητική, με την εκτίναξη των τιμών να είναι μονόδρομος, αφού αυτό καταδεικνύεται τόσο από την εμπειρία χωρών που αποκρατικοποίησαν αντίστοιχη "ΔΕΗ" (π.χ. Βουλγαρία) όσο και από τη δρομολογημένη "προετοιμασία" υπέρ των ιδιωτών με συνεχείς ανατιμήσεις έως την πλήρη απελευθέρωση τιμολογίων (Ιούλιος 2013).
==============================
Τα 3 μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ»

Ρεπορτάζ: Εύη Παπαδοσηφάκη
Το κομμάτι της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, που φαίνεται να μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον από ενεργειακούς ομίλους, ξένους και εγχώριους, είναι η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», που θα βγει προς πώληση το 2015. Ο διαγωνισμός για την πώληση της νέας εταιρείας θα προκηρυχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ώστε να κλείσει το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι προ της κρίσης, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η ιταλική Edison που σήμερα ανήκει στη γαλλική EdF είχαν δείξει ενδιαφέρον για αγορά μονάδων της ΔΕΗ, ενώ σήμερα το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από ρωσικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, η οποία επενδύει γενικότερα σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη.

Η ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ο προγραμματισμός αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε στα μέσα της εβδομάδας φαίνεται ότι θα βάλει σε μεγάλους «μπελάδες» την κυβέρνηση. Η ταχύτητα, η αποτελεσματικότητα και η προσέλκυση ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι τα τρία στοιχήματα της όλης προσπάθειας που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση, ενώ σκληρές αναμένονται οι μάχες στην αντιμετώπιση των πολιτικών αλλά και συνδικαλιστικών αντιδράσεων που θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι έντονες, αν και τις πρώτες ημέρες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις δεν υπήρξε αντίδραση.

Το σχέδιο αποκρατικοποίησης αφορά στην πώληση εντός του 2013 των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού, την αποκοπή του 30% των μονάδων αλλά και του πελατολογίου της ΔΕΗ που θα πωληθεί ως νέα εταιρεία και τη διάθεση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου, αυτού που σήμερα ονομάζουμε ΔΕΗ αλλά όταν θα πάρει τον δρόμο της αποκρατικοποίησης θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ

Το σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2016 και το πρώτο τεστ θα γίνει με την πώληση του ΑΔΜΗΕ εντός του 2013. Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΔΕΗ θα αποχωρήσει πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει καταστατική μειοψηφία του 33%. Πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος δημόσιος φορέας στον οποίο η ΔΕΗ θα πωλήσει το μέρος του μετοχικού κεφαλαίου που θα της απομείνει όταν ο επενδυτής αγοράσει τουλάχιστον το 51% και αποκτήσει το μάνατζμεντ. Τώρα σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον που μπορεί να προσελκύσει ο ΑΔΜΗΕ αυτό θα πρέπει να προέρχεται από εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας, όπως προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ετσι η πρόσκληση θα απευθύνεται σε τρίτες εταιρείες, funds ή άλλους επενδυτές, οι οποίοι θα είναι δύσκολο να επιθυμούν την ανάληψη του μάνατζμεντ ενός ενεργειακού φορέα με μόνο έσοδο τα τέλη χρήσης του δικτύου και κατά συνέπεια μικρές αποδόσεις του επενδεδυμένου κεφαλαίου.

Οι μονάδες που θα περάσουν στο νέο σχήμα θα προσδιοριστούν έως το τέλος Ιουνίου μετά από διαβουλεύσεις με την Κομισιόν. Το σχέδιο αφορά 1.400 MW με καύσιμο λιγνίτη συν ορυχεία λιγνίτη, 500 MW υδροηλεκτρικό δυναμικό και 500 MW μονάδες με φυσικό αέριο. Ακόμα προβλέπεται αποεπένδυση της ΔΕΗ από μονάδες που δεν κατονομάζονται, δέσμευση του ελληνικού Δημοσίου για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε λιγνιτικά πεδία, ενώ ορίζεται ότι το τίμημα πώλησης δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημιά στη ΔΕΗ, δηλαδή δεν θα επιτραπεί η πώληση κάτω από τη λογιστική αξία των εισφερομένων στοιχείων.


Κέρδος 18/5/2013 06:00

===============================
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Τι προβλέπεται για ΔΕΗ - καύσιμα
Δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ και μέτρα για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων στη χονδρική και τη λιανική, προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Συγκεκριμένα:
Ηλεκτρισμός
Τη δημοπράττηση ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ιχύος 1.600 MW, με χαρακτηριστικά που να αντανακλούν το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Η τιμολόγηση των δημοπραττούμενων προϊόντων πρέπει να γίνει έτσι ώστε να αποφεύγεται η συμπίεση των τιμών στο επίπεδο λιανικής. Προσφορές στις δημοπρασίες θα μπορούν να υποβάλουν μόνον οι προμηθευτές ενέργειας. Τα μέτρα εντάσσονται στο πλάνο που πρέπει να παρουσιαστεί στην Ε.Ε. ως το τέλος Μαΐου για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.
Διανομή Καυσίμων
Για τη χονδρική αγορά καυσίμων προβλέπεται η υποχρεωτική εφαρμογή συστημάτων εισροών-εκροών στα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας (εφαρμογή από τον Ιούνιο 2013), η προς τα κάτω αναθεώρηση των ελάχιστων κεφαλαιουχικών απαιτήσεων για τις εταιρείες, η υποχρεωτική αναγραφή στα συμβόλαια πώλησης καυσίμων των εκπτώσεων κ.λπ, άρση των περιορισμών για τα αποθέματα κ.λπ.
Ελάχιστη τιμή
Στη Λιανική, καταργείται η δυνατότητα επιβολής ελάχιστης τιμής στην πώληση καυσίμων στους καταναλωτές, επιβάλλεται αναγραφή τιμής και ποσότητας σε όλες τις αποδείξεις που εκδίδουν τα πρατήρια και η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: