Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Βέβαια δεν είδαμε και καμία ανακοίνωση σωματείου της ΔΕΗ, κοινωνικού φορέα ή κόμματος ή του Δήμου Αγρινίου για το ατύχημα, την εγκατάλειψη του υποσταθμού (μνημονιακές περικοπές στις προσλήψεις, ιδιωτικοποίηση κ.α.)


Η αλήθεια για τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ



                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Με αφορμή επιστολή που φέρεται να έχει αποστείλει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και έχει δημοσιευτεί σε αρκετά MME, η ΔΕΗ ενημερώνει και διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Η αλήθεια είναι ότι ο «Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους» που αρχικά καθιερώθηκε ως ρύθμιση προσωρινού χαρακτήρα, διασφαλίζει ένα προστατευμένο οικονομικά περιβάλλον στους τρίτους ηλεκτροπαραγωγούς καθώς επιτρέπει την αποζημίωση τους σε τιμές υψηλότερες από αυτές που διαμορφώνονται στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Οριακή Τιμή Συστήματος).
Διασφαλίζει ότι οι μονάδες τους μπορούν να λειτουργούν ανεξαρτήτως της ζήτησης απολαμβάνοντας εγγυημένη αμοιβή ανεξαρτήτως της πορείας της αγοράς και του κόστους καυσίμου καθώς ο μηχανισμός καλύπτει τα έξοδα τους +10%.
Κατέληξε δε να γίνεται κατάχρηση του στρεβλωτικού αυτού μηχανισμού (κατά ομολογία και της ίδιας της ΡΑΕ), με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, με αντίστοιχη αρνητική επίπτωση στις δαπάνες και τη ρευστότητα της ΔΕΗ, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εξαιρετικά περιορισμένης δυνατότητας χρηματοδότησης.
Είναι αυταπόδεικτο ότι η εισαγωγή τέτοιων ρυθμίσεων σε οποιαδήποτε αγορά συνιστά παρεμβατισμό και στρέβλωση των μηχανισμών διαμόρφωσης τιμής με βάση τους κανόνες της προσφοράς και ζήτησης.
Κατά συνέπεια, το αίτημα κατάργησης του εν λόγω μηχανισμού δεν συνιστά ιδιοτροπία της ΔΕΗ, αλλά αυτονόητο αίτημα για τον εξορθολογισμό της αγοράς και για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας κατά τρόπο βέλτιστο και πιο οικονομικό, προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.
Σε σχέση με την κριτική ότι η ΔΕΗ διατηρεί παλαιές μονάδες στο σύστημα προκειμένου να εισπράττει τις αντίστοιχες αποζημιώσεις διαθεσιμότητας (ΑΔΙ), η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ζητώντας την έγκριση της ΡΑΕ για το χρονοδιάγραμμα απεντάξεων παλαιών μονάδων, σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα ένταξης των νέων μονάδων που θα αντικαταστήσουν την αποσυρόμενη ισχύ, όπως προβλέπει η σχετική υποχρέωση.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει σταθερά τη λειτουργία μιας πραγματικά απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς προστατευτικές στρεβλώσεις και παρεμβάσεις στο μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών τόσο της χονδρεμπορικής όσο και της λιανικής αγοράς και απορρίπτει κατηγορηματικά τις αναφορές περί καταχρηστικής συμπεριφοράς.
Η ΔΕΗ πρωτοστατεί για τη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλοντας ουσιαστικά έτσι ώστε να δοθεί μια πολυδιάστατη προοπτική ανάπτυξης στη χώρα προς όφελος του καταναλωτή και της κοινωνίας. Καλούμε τα μέλη του ΕΣΑΗ να μας ακολουθήσουν.



Αθήνα, 2.5.2013                                                                    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
=============================
ΥΠΕΣ: Ζητά μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους δήμους
Να καθορίσει νέα μειωμένα τιμολόγια για τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, ζητά από τη ΔΕΗ το υπουργείο Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης υιοθετεί το πάγιο αίτημα των δήμων για μείωση των τιμολογίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, «που αφορούν φωτισμό οδών και πλατειών και στη λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών ή νομικών προσώπων αυτών, όπως παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, δημοτικά ιατρεία, αθλητικά κέντρα, ιατρεία κλπ».
Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει «η κατανάλωση ρεύματος για το φωτισμό και ευρύτερα την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών συνδέεται όχι μόνο με την κοινωνική εξυπηρέτηση αλλά και με την ασφάλεια των πολιτών».
Επιπλέον, με την ίδια επιστολή ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών είτε εξεύρεση εναλλακτικών επιλογών είτε, επίσης, χαμηλότερου τιμολογίου αναφορικά με το υπέρογκο κόστος μετατόπισης δικτύου που χρεώνει η ΔΕΗ κατά την πραγματοποίηση δημοτικών έργων.


Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/aytodioikisi/story/303909/ypes-zita-meiomeno-timologio-tis-dei-gia-toys-dimoys#ixzz2SYJyMvMl

=============================
Κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων από την διαρροή επικίνδυνων υγρών των μετασχηματιστών της ΔΕΗ στη Ραϊνα Αγρινίου;
Σοβαρά κρούσματα αναπνευστικού σε κατοίκους του χωριού μετά την έκρηξη στον υποσταθμό της ΔΕΗ στη Ραϊνα.

Τρίτη κατά σειράν έκρηξη στον υποσταθμό (μετασχηματιστές Διανομής) της ΔΕΗ στη Ραϊνα, και μεγάλη πυρκαγιά από τις πρωϊνές ώρες μέχρι και τις βραδυνές ώρες της Μ. Πέμπτης.

Στό χώρο καταβλήθηκαν προσπάθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, από την πυροσβεστική υπηρεσία Αγρινίου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά ήταν είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθότι τα λιπαντικά και τα υγρά (εμπορική ονομασία Clophen (κλοφέν), Pyralen, που περιέχονται στον.. μετασχηματιστή 80 τόνων και τα οποία έχουν άγνωστες παρενέργειες στον άνθρωπο και το περιβάλλον καθώς τα μέτρα ασφάλεια των πολιτών που κατοικούν κοντά στον υποσταθμό, είναι ανύπαρκτα, δεν ήταν εφικτό να σβήσουν με τα πυροσβεστικά υλικά και μέσα που διέθετε η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.

Οι κάτοικοι που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον υποσταθμό της ΔΕΗ κατήγγειλαν ότι σήμερα είχαν προβλήματα με το αναπνευστικό αφού για πολλές ώρες ο αέρας που έπνεε οδήγησε την κάπνα στα σπίτια

 . Επίσης μας δήλωσαν ότι μετά τις γιορτές του Πάσχα θα προβούν σε όλες τις ενέργειες για να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαβίωσή τους στο χωριό τους, καθότι δεν μπορούν κάθε μήνα να εκτίθενται σε πυρκαγιά και καπνούς, που προκαλείται σε τακτικά χρονικά διαστήματα στον υποσταθμό της ΔΕΗ.

Στο σημείο αυτό πρέπει και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου περιβάλλοντος καθώς και άλλοι επιστημονική φορείς με αίτημα του δήμου να διενεργήσουν τον απαραίτητο έλεγχο για πιθανή απώλεια ραδιενεργών ουσιών (Clophen (κλοφέν), Pyralen κ.λπ) καθώς από την έκρηξη στον μετασχηματιστή μεταφέρθηκαν στο περιβάλλον μετά την καύση τους σε αεροποιημένα σταγονίδια και με την βαρύτητά μετά την ψύξη τους επικάθονται στη γη και φυσικά στον άνθρωπο και σε όλη την διατροφική αλυσίδα. Άποψη που μας έδωσε ειδικός επιστήμονας που γνωρίζει την τεχνολογία των συγκεκριμένων μηχανών καθώς η "ηλικία αυτών των μετασχηματιστών είναι αρκετά μεγάλη και ακόμη πρόσθεσε ότι δεν συντηρούνται πλέον αφού δεν υπάρχει το ανάλογο τεχνικό προσωπικό μετά και τις συνταξιοδοτήσεις των ειδικών των συνεργείων που είχαν την ευθύνη των υποσταθμών.

Εδώ θέλουμε να θυμίσουμε το αντίστοιχο ατύχημα προ ετών σε υποσταθμό ηλεκτροπαραγωγών της ΔΕΗ στο Καστράκι, όπου ποσότητες του υγρού από τους μετασχηματιστές έπεσαν στον Αχελώο και η υπόθεση ύστερα από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Εκεί η νομική υποστήριξη της ΔΕΗ επικαλέστηκε ότι περισυνέλεξε αυτό το υγρό που χύθηκε στον Αχελώο πριν διοχετευτεί στους ταμιευτήρες υδροδότησης της πόλης του Αγρινίου και έτσι απαλλάχθηκε η εταιρεία! Τι πίνουμε όμως δεν ξέρουμε!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κανείς υπεύθυνος από τη ΔΕΗ (υπάρχουν υπεύθυνοι;), η από την αστυνομία, που παραβρέθηκαν στο συμβάν δεν επισκέφτηκε τα σπίτια να ρωτήσουν αν υπήρξε πρόβλημα (τα χαράτσια όμως τρέχουν να τα μαζέψουν οι διευθυντάδες της ΔΕΗ!), η αν χρειάζεται κάποιος πολίτης βοήθεια από τα αναπνευστικά προβλήματα που προσεκλήθησαν Οι μόνοι που ενδιαφέρθηκαν ήταν οι άντρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Τελικά η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο από την πυροσβεστική υπηρεσία αργά το βράδυ της Μ. Πέμπτης, όπως γράψαμε σε προηγούμενο post εδώ

Βέβαια δεν είδαμε και καμία ανακοίνωση σωματείου της ΔΕΗ, κοινωνικού φορέα ή κόμματος ή του Δήμου Αγρινίου για το ατύχημα, την εγκατάλειψη του υποσταθμού (μνημονιακές περικοπές στις προσλήψεις, ιδιωτικοποίηση κ.α.) και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι της περιοχής αυτής που δεν γνωρίζουν καν τι μέλη γενέσθαι μετά το ατύχημα. Εκτός και εάν τους διέφυγε της προσοχής λόγο των ημερών!

http://kapagriniou.wordpress.com/
==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: