Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Εξασθενές χρώμιο, Cr (VI)


ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Γνώριζαν Φώλιας και Αθανασόπουλος - «H περιουσία της ΔΕΗ δεν είναι δημόσια»

Το απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή και τα όσα ισχυρίστηκε σε αυτόν εξασφάλισε αποκλειστικά το newpost.

Ο κ. Φωτόπουλος διώκεται ποινικά για άμεση συνέργεια σε απιστία κατ' εξακολούθηση κατά της ΔΕΗ με ζημιά άνω των 150.000, ηθική αυτουργία  για απιστία κατ' εξακολούθηση με ζημιά άνω των 150.000 και για κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση απάτη κατά της ΔΕΗ με ζημιά άνω των 150.000.
Στο απολογητικό του υπόμνημα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αρνείται όλες τις κατηγορίες ως εντελώς αβάσιμες και ισχυρίζεται πως το σύνολο των παροχών ήταν γνωστές στους πάντες και πραγματοποιήθηκαν με τη συναίνεση του βασικού μετόχου της επιχείρησης δηλαδή του ελληνικού δημοσίου. Ο κ. Φωτόπουλος δε ισχυρίζεται πως η ΔΕΗ δεν υπέστη καμία βλάβη.
Ο κ. Φωτόπουλος στηρίζει την υπεράσπισή του στο γεγονός ότι η περιουσία της ΔΕΗ δεν είναι δημόσια.  Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν συντρέχουν τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε έστω εσφαλμένα η κατάφαση του στοιχείου της δημόσιας περιουσίας σε άλλες περιπτώσεις ανώνυμων εταιριών που απασχόλησαν τη νομολογία.
Ιδιαιτέρως τονίζω ότι αντίθετα με τις αναγραφόμενες στο τέλος του κατηγορητηρίου περιπτώσεις η ΔΕΗ Α.Ε. δεν έχει μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο, δεν επιχορηγείται από τον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό, δεν λειτουργεί αποκλειστικά χάριν του δημοσίου συμφέροντος ενώ στην τακτική γενική της συνέλευση δεν μετέχουν αποκλειστικά και μόνο υπουργοί, αλλά κάθε μέτοχό της. Η περιουσία της ΔΕΗ δεν είναι σε καμία περίπτωση δημόσια».
  Σχετικά με τη μελέτη που κατηγορείται ότι ενώ χρηματοδοτήθηκε από τη ΔΕΗ τελικά δεν έγινε, είπε πως η μη εκπόνηση της αρχικής μελέτης αλλά διαφορετικής και η αξιοποίηση των χρημάτων σε άλλους σκοπούς έγινε μετά από συνεννόηση με της διοίκηση της ΔΕΗ η οποία συνεννοήθηκε σχετικά με το ελληνικό δημόσιο ενώ επεσήμανε πως η μελέτη αποφασίστηκε και ζητήθηκε από τον τότε υπουργό ανάπτυξης Χρήστο Φώλια και τον πρόεδρο Τάκη Αθανασόπουλο.
Όσον αφορά στις 500.000 ευρώ που πήρε η ΓΕΝΟΠ επί προεδρίας Αρθούρου Ζερβού είπε πως ήταν για την κάλυψη αναγκών που δημιουργήθηκαν από τη μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και πως το δάνειο συνήφθη με όρους σύμφωνους με το νόμο και τις κρατούσες συναλλακτικές συνήθειες ήταν έντοκο και κερδοφόρο για της ΔΕΗ και επρόκειτο για ταμειακή διευκόλυνση και όχι χρηματοδότηση.
Επικαλέστηκε μάλιστα την θέση του Αρεοπαγίτη και μέλους του ΔΣ της ΔΕΗ κ. Αγγελάκη σύμφωνα με την οποία «δεν απαγορεύεται η αποδοχή από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις παροχών ή ενισχύσεων που προσδιορίζονται ύστερα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και δίδονται απολογιστικά για κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών για γενικότερους σκοπούς που εμπίπτουν στα πλαίσια των νόμιμων δραστηριοτήτων τους».
Τέλος για τα ταξίδια στο εξωτερικό συνδικαλιστών και υπαλλήλων, είπε πως ήταν για εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για ταξίδια αναψυχής. Ωστόσο τόνισε πως όλα τα ταξίδια ακόμα και τα εκπαιδευτικά εμπεριέχουν το πρόγραμμά τους ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Υπενθυμίζεται πως στον κ. Φωτόπουλο μετά την απολογία του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 60.000 ευρώ.

Έλενα Σιάνου
==============================
http://www.youtube.com/watch?v=86gwsp0Or1o&feature=youtu.be
==============================
ΔΕΗ: Ο ΛΑΓΗΕ δεν είναι θυγατρική εταιρία της επιχείρησης
Πηγή: Express.gr  10/05/13-09:19

 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ από το ενδεχόμενο νέας αύξησης του τέλους υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να ελεγχθεί το διαρκώς διευρυνόμενο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, πήρε χθες η ΔΕΗ. Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονταν στον ΛΑΓΗΕ ως θυγατρική της ΔΕΗ η οποία έχει εισηγηθεί την αύξηση του προαναφερόμενου τέλους, η επιχείρηση τόνιζε: «Ο εν λόγω οργανισμός δεν αποτελεί θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ ΑΕ αλλά ανήκει 100% στο ελληνικό Δημόσιο. Η δραστηριότητά του υπόκειται στον έλεγχο της ΡΑΕ και η θεσμική του ανεξαρτησία είναι πλήρως διασφαλισμένη από την ελληνική νομοθεσία. Συνεπώς αναφορές περί αυξήσεων που ζητά δήθεν θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και σύγχυση στους καταναλωτές».
===============================

ΡΑΕ: Διεκδικεί 2,5 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ
Δεν της έχει αποδώσει το ανταποδοτικό τέλος από το 2001
Αθήνα
Στα 2,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται το χρέος σε ανταποδοτικά τέλη της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από το 2001. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΡΑΕ αποφάσισε να διεκδικήσει τα χρωστούμενα μέσω της νομικής οδού καταθέτοντας αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια, η οποία δημοσιεύθηκε και στη Διαύγεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παλαιότερη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης κάθε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη υποχρέωση καταβολής ετήσιου ανταποδοτικού τέλους ανάλογα με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απορρόφησαν οι πελάτες τους από το Σύστημα ή από το Δίκτυο και είχε οριστεί το 2001 σε 17 δραχμές ανά μεγαβατώρα (MWh). Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία της ΡΑΕ η ΔΕΗ δεν έχει αποδώσει ποτέ το ποσό αυτό τα τελευταία 12 χρόνια.

Οπως αναφέρεται στον Τύπο, ο λόγος για τον οποίο η ΡΑΕ αποφάσισε τώρα να προχωρήσει στην αγωγή είναι γιατί και η ίδια βρέθηκε υπόλογη στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς, λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της, δεν νοείται να χάνει έσοδα που θεωρούνται και οιονεί έσοδα του δημοσίου.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=511946
=====================================
Εξασθενές χρώμιο, Cr(VI)


====================================

Έρευνες για το εξασθενές χρώμιο στην Κοζάνη
Τις αιτίες της ρύπανσης στο νερό των δημοτικών κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου αναζητά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου στις τοπικές γεωτρήσεις.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης, από σήμερα ξεκινούν μετρήσεις και αναλύσεις για τη διερεύνηση των πιθανών αιτίων της συγκέντρωσης εξασθενούς χρωμίου στις συγκεκριμένες γεωτρήσεις.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς με ασφάλεια να πει πού οφείλεται η παρουσία του.
Ακούστηκαν απόψεις που την αποδίδουν στα πετρώματα της περιοχής ή στην τέφρα από τις καμινάδες της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση θα γίνει και εργαστηριακή έρευνα έκπλυσης τέφρας με νερό προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου.
Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται σε επίπεδο διερεύνησης και πιστεύω ότι σε δέκα μέρες θα έχουμε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τις ακριβείς συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου στο νερό, ο κ. Σόκουτης διευκρίνισε ότι οι αναλύσεις που διεξήγαγε το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έδειξαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με τις αρχικές αναλύσεις της ΔΕΥΑ Κοζάνης.
Σημειώνεται ότι η τροφοδοσία των δικτύων ύδρευσης με το νερό των γεωτρήσεων επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι το νερό του δικτύου δεν θα χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΠΗΓΗ: econews.gr
=============================
Εξασθενές χρώμιο στο περιβάλλον
Α. Επίπεδα: Το χρώμιο είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση με φυσική αφθονία στο φλοιό της Γης 100 ppm. Τα φυσιολογικά επίπεδά του στα μη ρυπασμένα επιφανειακά ύδατα κυμαίνονται στην περιοχή 1 - 10 μg/L, ενώ στο πόσιμο νερό οι συγκεντρώσεις του βρίσκονται στην περιοχή 0,4 - 8 μg/L. Στον αέρα βρίσκεται σε συγκεντρώσεις <0 .="" 0="" 1800="" 5="" g="" kg.="" kg="" m3.="" mg="" p="">Σχεδόν όλο το χρώμιο στη φύση βρίσκεται ως τρισθενές χρώμιο, Cr(III). Το εξασθενές χρώμιο, Cr(VI), που συναντάται στο περιβάλλον, είναι σχεδόν αποκλειστικά ανθρωπογενές  (προέρχεται από δραστηριότητες του ανθρώπου). Διάφορες βιομηχανίες εκπέμπουν στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος πλήθος ενώσεων του Cr(VI). Το Cr(VI) είναι σταθερό στον αέρα και στο καθαρό νερό, αλλά ανάγεται ταχύτατα προς Cr(III), όταν έρθει σε επαφή με οργανική ύλη στο νερό, στο έδαφος και σε ζωντανούς οργανισμούς .
Στην περίπτωση διάθεσης από βιομηχανίες ανεπεξέργαστων αποβλήτων που περιέχουν Cr(VI) σε υδάτινους αποδέκτες, τα επίπεδα του στα ύδατα του αποδέκτη και στα υπόγεια ύδατα μπορεί να φτάσουν μερικές δεκάδες μg/L, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε στον ημερήσιο τύπο (Καθημερινή 4/9/07, Ελευθεροτυπία 17/9/07) για τα νερά της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού. 'Εφτασε όμως και τα 580 μg/L, τα οποία μετρήθηκαν σε σημείο ελέγχου υπογείων υδάτων της πόλης Hinkley των ΗΠΑ (υπόθεση Erin Brockovich, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2000 ).

Υπόθεση Erin Brockovitch .
Erin Brockovich
Τον Δεκέμβριο του 1987, η εταιρεία Pacific Gas Company (PG&E), η παγκοσμίως μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ενημέρωσε τις αρχές της Καλιφόρνιας, ότι ανίχνευσαν εξασθενές χρώμιο σε επίπεδα 580 μg/L [το ανώτατο επιτρεπτό όριο για το ολικό χρώμιο που θέτει η πολιτεία είναι 50 μg/L] σε ένα σημείο ελέγχου των υπόγειων υδάτων. Το Cr(VI) χρησίμευε ως αντιδιαβρωτικό σε ψυκτικούς πύργους του σταθμού συμπίεσης του φυσικού αερίου της πόλης Hinkley στην έρημο Mojave.
Οι κάτοικοι του Hinkley παρουσίαζαν μια σειρά από προβλήματα υγείας: ηπατικά, καρδιακά, αναπνευστικά, αναπαραγωγικά, γυναικολογικούς καρκίνους, καρκίνους στον εγκέφαλο, στα νεφρά, στο γαστρεντερικό σύστημα, ασθένεια Hodgkins, αποβολές κ.ά. Η PG&E ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα αυτά δεν είχαν σχέση με τα λύματα του σταθμού. Ωστόσο, μέχρι το 1972 η PG&E εν γνώσει της είχε απορρίψει 370 εκατομμύρια γαλόνια λυμάτων που περιείχαν Cr(VI) σε μη στεγανοποιημένες δεξαμενές με αποτέλεσμα το τοξικό Cr(VI) να ρυπάνει τα υπόγεια ύδατα του Hinkley.
To 1993 οι κάτοικοι του Hinkley κατέθεσαν μήνυση κατά της PG&E. Η μήνυση αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας μαζικής επικοινωνιακής προσπάθειας της Erin Brockovich, υπαλλήλου μιας δικηγορικής εταιρείας της περιοχής. Η Brockovich απεκάλυψε την παρανομία της PG&E και ξεκίνησε μια προσωπική έρευνα η οποία κατέληξε στο δαπανηρότερο δικαστικό διακανονισμό αστικής υπόθεσης. Η PG&E κατέβαλε στους 648 μηνυτές το ποσό των 333 εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η PG&E δέχτηκε να διακόψει τη χρήση Cr(VI) και να εκτελέσει εργασίες απορρύπανσης.     
Η υπόθεση δίχασε τους ειδικούς σε θέματα τοξικότητας του χρωμίου, κυρίως επειδή η έκθεση στο Cr(VI) έγινε μέσω του πόσιμου ύδατος. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι ο τρόπος αυτός έκθεσης είναι λιγότερο επικίνδυνος σε σχέση με την εισπνοή, επειδή στο στομάχι το Cr(VI) ανάγεται σε αδρανές Cr(III). Ακόμη ισχυρίστηκαν ότι οι εκθέσεις ήταν πολύ μικρές και ότι τα στοιχεία που τις συνδέουν με τις ασθένειες των κατοίκων του Hinkley ήταν ανεπαρκή. Ωστόσο, άλλοι υποστήριξαν ότι υπάρχουν πολλά κενά στο θέμα της τοξικότητας του χρωμίου και ότι η τοξική μορφή του χρωμίου μπορεί να διεισδύσει σε κάθε τύπο κυττάρου και επομένως να προκαλέσει βλάβες σε πολλά και διαφορετικά όργανα. 'Εως ότου γίνει γνωστό το πώς οι διαφορετικές δόσεις και οι τρόποι έκθεσης σε Cr(VI) επιδρούν σε διαφορετικούς πληθυσμούς, είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθούν ακίνδυνες οι εκθέσεις μέσω του πόσιμου ύδατος.
Επιπτώσεις και η "μοίρα" του Cr(VI) στο περιβάλλον: Το Cr(VI) θεωρείται ευκίνητο (labile) στο υδάτινο περιβάλλον, παραμένει στη διαλυτή φάση και είναι βιοδιαθέσιμο. Επίσης είναι ισχυρά τοξικό και οι τιμές τοξικότητες LC50 (LC50: Lethal Concentration 50, η συγκέντρωση που θανατώνει το 50% του πληθυσμού του εξεταζόμενου είδους) του Cr(VI) σε διάφορους μικροοργανισμούς κυμαίνονται από 0,032 - 6,4 mg/L [Αναφ. 12]. Αντίθετα το Cr(III) θεωρείται "μη ευκίνητο", καθώς έχει τάση να προσροφάται στα αιωρούμενα σωματίδια και στο ίζημα και για τον λόγο αυτό θεωρείται ως σχετικά αδρανές, λιγότερο βιοδιαθέσιμο και μειωμένης τοξικότητας ως προς τους υδρόβιους οργανισμούς.

 Επειδή το χρώμιο μπορεί να διαλυθεί και να διαχυθεί μέσω του εδάφους, αυξημένες συγκεντρώσεις (λόγω εξάτμισης του νερού) μπορεί να παρατηρηθούν μακριά από την αρχική περιοχή ρύπανσης .
Είναι προφανές ότι ο προσδιορισμός του ολικού χρωμίου στα περιβαλλοντικά δείγματα ελάχιστες πληροφορίες μπορεί να δώσει, ενώ επιβάλλεται ο προσδιορισμός των χημικών ειδών του χρωμίου (speciation analysis) . Ιδιαίτερη σημασία έχει ο προσδιορισμός του εξασθενούς χρωμίου στα βιομηχανικά αλλά και στα αστικά υγρά απόβλητα, γιατί συχνά ανιχνεύονται υψηλές συγκεντρώσεις του . Οι υψηλές αυτές συγκεντρώσεις είναι δυνατό να επηρεάσουν και τη βιολογική επεξεργασία τους (κυρίως τη νιτροποίηση), ειδικά σήμερα όπου υπάρχει τάση συνεπεξεργασίας αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων σε μονάδες ενεργού ιλύος (activated sludge) .
Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι η μέθοδος ενεργού ιλύος είναι η πλέον κατάλληλη για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων επιβαρυμένων με Cr(VI), καθώς τούτο ανάγεται προς Cr(III), το οποίο προσροφάται σχεδόν ποσοτικά στις βιοκροκίδες και συσσωρεύεται στη λυματολάσπη. 'Ετσι το τοξικό Cr(VI) απομακρύνεται από τη διαλυτή φάση και προστατεύεται ο τελικός υδάτινος αποδέκτης .

Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
A. Εργασιακό περιβάλλον-υψηλές εκθέσεις-πνευμονες-εισπνοή-κατάποση: Το χρώμιο εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνοής και της κατανάλωσης τροφής και ποτών που το περιέχουν. Το τρισθενές χρώμιο, Cr(III), θεωρείται απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό, αφού φαίνεται να συμμετέχει στον παράγοντα ανοχής της γλυκόζης (Glucose Tolerance Factor, GTF). O παράγοντας GTF μαζί με την ινσουλίνη ρυθμίζουν την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα. 'Ελλειψη χρωμίου, όπως παρατηρήθηκε σε πειραματόζωα, προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα και εμφάνιση γλυκόζης στα ούρα . Ενδείκνυται η πρόσληψη 30 έως 50 μg Cr(III) ημερησίως, ενώ ποσότητες μέχρι 200 μg δεν έχει αναφερθεί ότι προκαλούν προβλήματα υγείας [Αναφ. 22]. Αντίθετα, το εξασθενές χρώμιο έχει χαρακτηριστεί ως αποδεδειγμένο καρκινογόνο .
Επιδημιολογικές μελέτες σε εργάτες παραγωγής χρωμικών, πιγμέντων και μεταλλικών επιστρώσεων χρωμίου έδειξαν ότι εισπνοή σκόνης που περιέχει Cr(VI) προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και της ρινικής κοιλότητας (sinonasal cavity). Τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών έχουν επιβεβαιωθεί και σε εργαστηριακά πειράματα (σε ζώα). Υπάρχουν αρκετά πειραματικά δεδομένα ότι ενώσεις του Cr(VI) καταστρέφουν το DNA και προκαλούν μεταλλάξεις.
Επίσης, εισπνοή σωματιδίων που περιέχουν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις Cr(VI) μπορεί να προκαλέσει έλκος, αιμορραγία, κνησμό και φτέρνισμα. Κατάποση υψηλών ποσοτήτων Cr(VI) μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των νεφρών και του ήπατος, έλκος στομάχου και γαστρεντερικό ερεθισμό, ακόμα και θάνατο.
Ακόμη, δερματική έκθεση σε ενώσεις του Cr(VI) προκαλεί δερματικά έλκη και δριμείες αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από ενδύματα και υποδήματα από δέρμα που έχει κατεργαστεί με Cr(VI) .

Β. Χρώμιο στο πόσιμο νερό: Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η πόση νερού επιβαρυμένου με Cr(VI) μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν τα επίπεδα που προσδιορίζονται σε πόσιμα ύδατα είναι ικανά να προκαλέσουν καρκίνο. Σύμφωνα με την IARC, το Cr(VI) που προσλαμβάνεται με το νερό μετατρέπεται σε μεγάλο ποσοστό σε Cr(III) στο όξινο περιβάλλον του στομάχου, γεγονός που δεν επιτρέπει την περαιτέρω απορρόφηση του χρωμίου από τον οργανισμό, καθώς το Cr(III) δεν μπορεί να διαπεράσει την κυτταρική μεμβράνη.
Τελείως πρόσφατα (Μάιος 2007) από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (National Institute of Health, NIH) ανακοινώθηκε ότι κατόπιν αιτήματος μελών του κοινοβουλίου της Καλιφόρνιας και μετά από τις ανησυχίες που προκάλεσε η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας "Erin Brockovitch", πραγματοποιήθηκαν πειράματα με ποντίκια και επίμυες στα οποία για δύο χρόνια δινόταν νερό με 14 έως 516 mg Na2Cr2O7.2H2O/L. Φυσικά οι συγκεντρώσεις αυτές είναι πολύ μεγάλες. Η μικρότερη αντιστοιχεί σε συγκέντρωση Cr(VI) περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη του πλέον ρυπασμένου με Cr(VI) νερού της Καλιφόρνιας, που θα μπορούσε να πιει ο άνθρωπος. Τα πειράματα έδειξαν γαστρεντερική απορρόφηση του Cr(VI) και την ανάπτυξη καλοήθων και κακοήθων όγκων σε σημεία και όργανα των πειραματόζωων, όπου πολύ σπάνια εμφανίζονται όγκοι.
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_cr6.htm
======================================




 
 
 
Ø Θα συνεχιστεί η ειδοποίηση των δικαιούχων Συναδέλφων   ΕΦΑΠΑΞ βοηθήματος   για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι το Μάρτιο του 2011.Σύμφωνα με πληροφορίες  του Συνδέσμου  αναμένεται να εκταμιευτεί και η 3η δόση τον Ιούνιο , για να συνεχιστεί η χορήγηση και για τους υπόλοιπους Συναδέλφους.
 
Ø Συζητήσεις και ζυμώσεις πραγματοποιούνται σχετικά με το μέλλον των ιατρείων του ασφαλιστικού μας.Ο Σύνδεσμος μας εμμένει στη διαφύλαξη της νομικά κατοχυρωμένης αυτονομίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση  των χιλιάδων ασφαλισμένων μας .Κάθε επιχείρηση κατάργησης της θα οδηγήσει σε πλήρη αφομοίωση των υπηρεσιών υγείας και  ασφάλισης από ΙΚΑ κ΄ΕΟΠΥΥ.
 
Ø Μέχρι τέλος Μαΐου πρέπει να μας αποστείλουν οι Συνταξιούχοι μέλη μας τις ενστάσεις- Αιτήσεις Θεραπείας κ΄το εκκαθαριστικό του μηνός Φεβρουαρίου 2013, για να τις καταθέσουμε έγκαιρα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΤΑΠ-ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: