Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

σύσταση κοινοπραξίας με τη Damco, χωρίς τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού.




ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Οι συνδικαλιστές απέτρεψαν τη συμφωνία για συνεργασία ΔΕΗ με Damco energy
Οι συνδικαλιστές απέτρεψαν τη συμφωνία για συνεργασία ΔΕΗ με Damco energy
Αποτράπηκε και χθες η λήψη της απόφασης για τη συνεργασία της ΔΕΗ με τη Damco Energy, θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου που αφορά στη δημιουργία καταστημάτων με τη μέθοδο φραντσάιζινγκ.
Συνδικαλιστές με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Φωτόπουλο και της Ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού Γιώργο Μπίτζα αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου παρενέβησαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και διέκοψαν τις εργασίες της. Το αποτέλεσμα ήταν να μη συζητηθεί το θέμα, ενώ οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την πρόθεση της διοίκησης της εταιρίας για τη σύσταση κοινοπραξίας με τη Damco, χωρίς τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Επιπλέον, ο κ. Μπίτζας άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή της διοίκησης να κλείνει πρακτορεία της επιχείρησης και ταυτόχρονα να προχωρά παράνομα σε συνεργασία με ανταγωνιστή στο χώρο της ενέργειας στην ίδρυση καταστημάτων. Σκοπός σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΠ είναι η εκχώρηση της εμπορίας στον συγκεκριμένο ιδιώτη.
=================================
ΔΕΗ: Τρίτο μπλόκο στη συμφωνία με Κοπελούζο
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Νέα αναβολή, η τρίτη κατά σειρά, στη συζήτηση της συμφωνίας ΔΕΗ-Damco από το δ.σ. της πρώτης. Κατηγορίες για υποστελέχωση του δικτύου καταστημάτων της ΔΕΗ και απειλές για μηνύσεις. Η παρέμβαση των συνδικαλιστών και οι εντάσεις.
Για τρίτη φορά αναβλήθηκε στο δ.σ. της ΔΕΗ, η συζήτηση της συμφωνίας με την εταιρεία Damco του ομίλου Κοπελούζου για τη δημιουργία μικτής εταιρείας με μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ, η οποία θα εκμεταλλεύεται δίκτυο καταστημάτων μέσω franchise.
Η σχετική εισήγηση της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης εμπορίας, επρόκειτο να συζητηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς ομάδα εργαζομένων και συνδικαλιστών της ΕΔΟΠ (διοικητικοί) και της ΓΕΝΟΠ παρενέβη στη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.
Έτσι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ προτίμησε να αποχωρήσει και να μην ξεκινήσει η συνεδρίαση του οργάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των συνδικαλιστών ασκήθηκε έντονη κριτική στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία από τη μία πλευρά αφήνει υποστελεχωμένα ή κλείνει καταστήματα της ΔΕΗ, κυρίως στην περιφέρεια και από την άλλη παραχωρεί το έργο αυτό σε μικτή εταιρεία, όπου την πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ θα έχει ο ιδιώτης εταίρος.
Η απάντηση του επικεφαλής της ΔΕΗ ήταν ότι η υποστελέχωση οφείλεται στους περιορισμούς που έχουν τεθεί στη ΔΕΗ για νέες προσλήψεις.
Το κλίμα οξύνθηκε ιδιαίτερα όταν μέλη του δ.σ. κατηγόρησαν τους συνδικαλιστές της ΕΔΟΠ – ΔΕΗ ότι παρεμβαίνουν στα όργανα διοίκησης της επιχείρησης και μάλιστα με τη συνοδεία βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θέλησαν και αυτοί να παρέμβουν.
Συγκεκριμένα το μέλος του δ.σ. Νίκος Βερνίκος απευθύνθηκε στους εκπρόσωπους των εργαζομένων προβάλλοντας την εμπειρία του στο μάνατζμεντ δημοσίων επιχειρήσεων όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ το άλλο μέλος του δ.σ. Κωνσταντίνος Ζωντανός διαμαρτυρήθηκε για την είσοδο στο χώρο συνεδρίασης του δ.σ., βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγελίες εργαζομένων

Από την πλευρά της, η Ενωση Διοικητικού Προσωπικού της ΔΕΗ –ΕΔΟΠ, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Αρθούρο Ζερβό, προσάπτει στη διοίκηση της επιχείρησης ότι με τη σταδιακή αδρανοποίηση του δικτύου καταστημάτων της ΔΕΗ φυσικό επακόλουθο είναι η παραχώρηση δραστηριοτήτων σε τρίτους.
Καταγγέλλει δε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως κλείσιμο καταστημάτων στην Αθήνα και στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι πελάτες της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται η κατάργηση των εισπράξεων στα καταστήματα Κυψέλης, Χαλανδρίου, Κεραμικού και Νίκαιας, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερβολική κίνηση και ταλαιπωρία των πελατών στο κατάστημα της Αριστείδου.
Επίσης σε πολλά καταστήματα της περιφέρειας, οι εισπράξεις γίνονται μόνο δύο φορές την εβδομάδα, ενώ καταγγέλλονται και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας, όπου ναι μεν έχει ενοικιαστεί κτίριο για τη στέγαση του τοπικού καταστήματος, αλλά παραμένει αχρησιμοποίητο επί ένα χρόνο, καθώς δεν έχει μετακομίσει ακόμη η εμπορική υπηρεσία της ΔΕΗ.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνδικαλιστικούς κύκλους της ΔΕΗ, εξετάζεται η κατάθεση μηνύσεων σε βάρος στελεχών της επιχείρησης που έχουν γνωμοδοτήσει υπέρ της μεταφοράς δραστηριοτήτων της ΔΕΗ σε μη ελεγχόμενη μικτή εταιρεία με εταίρο που δεν επελέγη κατόπιν διαγωνισμού, καθώς κάτι τέτοιο λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης, των εργαζομένων και των μετόχων της.

Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε δήλωσή τους οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευγενία Ουζουνίδου και Θανάσης Πετράκος, μετά την παράσταση που πραγματοποίησαν στα γραφεία της ΔΕΗ, υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων: «Η κινητοποίηση των εργαζομένων απέτρεψε μια ενδεχόμενη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ υπέρ της συνεργασίας με την Damco. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει να επαγρυπνεί διότι η διοίκηση της ΔΕΗ με την συγκατάβαση της κυβέρνησης αντί να προστατέψει τα συμφέροντα της ΔΕΗ ουσιαστικά ενισχύει ανταγωνιστή της ΔΕΗ αν προχωρήσει σε κοινοπρακτικό σχήμα, και δημιουργηθούν καταστήματα franchise με ποσοστό 51% Damco, 49% ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε με τέτοιες επιλογές απαξιώνει την ΔΕΗ.

Μια τέτοια εξέλιξη μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για τη ΔΕΗ ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο που προωθείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της, καθώς ανοίγει το δρόμο για την παραχώρηση του συνόλου των εμπορικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εμπορίας σε ιδιώτες».

====================================
Σύντομα οι μειώσεις στα τιμολόγια μέσης τάσης της ΔΕΗ
Πολύ σύντομα η ΔΕΗ θα υπογράψει νέες, μειωμένες συμβάσεις με τους μεγάλους καταναλωτές στη μέση τάση, ενώ οριστικοποιείται η δυνατότητα διακοψιμότητας για την υψηλή τάση, με την οποία επιτυγχάνουμε μεγάλη εξοικονόμηση και ενίσχυση της παραγωγής από την μεγάλη βιομηχανία, επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά την πρόσφατη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση, δεν υπήρξε καμία απολύτως αύξηση για τους καταναλωτές.

Ο υφυπουργός παρουσίασε ακόμη τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προωθεί η κυβέρνηση και τόνισε ότι στόχος είναι να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση, η ελληνική βιομηχανία, και φυσικά η ΔΕΗ που είναι πυλώνας της αγοράς ενέργειας, αλλά και να τονωθεί ο ανταγωνισμός στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρισμού.
========================================
Αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Τα νοικοκυριά όπως και οι μικρές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπα με αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα γίνουν, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, οι αυξήσεις θα γίνουν σε τρεις δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο.

Όπως αναφέρεται δε στο Μνημόνιο, από τον Ιούλιο, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το τρίτο σκέλος των αυξήσεων, τα τιμολόγια απελευθερώνονται πλήρως, με εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες).

Στο θέμα των τιμολογίων αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών να είναι περιορισμένες.

Zougla.gr

=====================================
Κοζάνη 10/7/2013

Απάντηση σε άδικη, άστοχη και αήθη επίθεση του ΠΑΜΕ 
στο ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»


Σε μια χρονική περίοδο που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πλήττονται βάναυσα από τη συνεχή επίθεση τρόικας, κυβέρνησης και ΕΕ είναι άστοχο και άκαιρο να ανταλλά-σουμε ανακοινώσεις με το ΠΑΜΕ αντί να προσπαθούμε μαζί να οργανώσουμε την πάλη των εργαζομένων για να ξεφύγει από τη μέγγενη των μνημονίων και της στυγνής, ανελέη-της εκμετάλλευσης! Όμως αυτό δεν το διαλέξαμε εμείς!!! Εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε στα πλαίσια του δημοσίου διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων στα πολιτικά ζητήματα που μπαίνουν από τη νέα ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.
Σε ότι αφορά τη στάση του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας μας καλύπτει απόλυτα η ανακοίνωση, λέει ότι δεν μπορούσε να κάνει προεδρείο γιατί σ αυτό θα έπρεπε να συμμε-τέχει και η Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό, παρότι το ΠΑΜΕ ήταν πρώτη δύ-ναμη προτίμησε να παραδώσει το ΕΚΑ στην ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και στην ΑΠ! Δηλαδή το ΠΑΜΕ μπορεί σε δεκάδες ομοσπονδίες, σε δεκάδες εργατικά κέντρα και εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία να συγκροτεί και να συμμετέχει στα προεδρεία με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ αλλά με την Αυτόνομη Παρέμβαση δεν μπορεί να συμμετέχει γιατί αυτό το θεωρεί «αριστερή ενότητα»!!!
Σε ότι αφορά τις θέσεις μας για τη ΔΕΗ και την Ηλεκτρική Ενέργεια να τα εξηγήσουμε πάλι γιατί ο συντάκτης της ανακοίνωσης πιθανά λόγω πολιτικής απειρίας ή ανεπάρκειας δεν κατάλαβε ή αλλιώς σπεκουλάρει εσκεμμένα!
Λέμε «ΔΕΗ ενιαία, καθετοποιημένη, 100% στο δημόσιο με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο σε μια κατεύθυνση πλήρους κοινωνικοποίησης», δηλαδή επαναφορά όλων των μετοχών και όλων των κομματιών, Διευθύνσεων, θυγατρικών που έχουν ή θα έχουν δοθεί σε ιδιώ-τες! Παρακάτω λέμε Εθνικοποίηση ολόκληρου του ηλεκτρενεργειακού τομέα, που σημαίνει ότι θα περάσουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου όλες οι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύ-ματος δίκτυα και ότι άλλο έχει σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια!  Λέμε ξεκάθαρα, όχι στην απελευθέρωση, κανένας ιδιώτης στην ηλεκτρική ενέργεια!!!
Και όλα αυτά είναι στόχοι πάλης για το σήμερα (στόχοι που μπορούν να συνενώσουν ευ-ρύτερα τμήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας) και όχι σε μια άλλη κοινωνία όπου έτσι κι αλλιώς όλα τα κοινωνικά αγαθά θα είναι κοινωνικοποιημένα άρα το προϊόν που πα-ράγεται θα είναι κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας!
Ελπίζουμε αυτή τη φορά να έγινε αντιληπτό και να σταματήσει αυτή η κατά συρροή, άγαρ-μπη διαστρέβλωση των θέσεων και των αρχών μας.
Για τον Φωτόπουλο δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς να απαντήσουμε αυτό μπορεί να το κάνει ο ίδιος! Εμείς καλέσαμε τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ να μας πει τις θέσεις τις ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε μια εκδήλωση που ήταν προσκαλεσμένος και ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ο οποίος είναι εκλεγμένος με το ΠΑΜΕ και δέχτηκε να συμμετέχει αλλά λόγω υποχρεώσεων μας είπε ότι θα τον αντικαταστήσει κάποιος από την περιοχή (Που να ήξερε ότι θα τους «έκοβε» η κα-θοδήγηση της περιοχής)! Αυτή η εκδήλωση ήταν η αιτία για να μας κάνει το ΠΑΜΕ αυτή την προβοκατόρικη επίθεση! (η επίθεση έγινε από το ΠΑΜΕ προς το Συνδικάτο μας και αναγκαστήκαμε να απαντήσουμε γι αυτό και ο τίτλος της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ αποτελεί ένα τεράστιο ψέμα αφού προσπαθεί να παραστήσει το θύμα ενώ είναι ο θύτης).
 Επίθεση σε ένα συνδικάτο (που πιθανά με λάθη και αδυναμίες) δίνει από την ίδρυσή του έναν τίμιο, ταξικό αγώνα χωρίς διαπλοκές και αλισβερίσια και δέχεται επιθέσεις από ολό-κληρο το πολιτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο της περιοχής και όχι μόνο! Μακάρι συ-νάδελφοι του ΠΑΜΕ αυτή τη μαχητικότητα και το μίσος που δείχνεται ενάντια στο συνδικάτο μας να το διοχετεύσετε εκεί που πραγματικά είναι ο ταξικός και ο εσωταξικός αντίπαλος!
Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι συνδικάτο, τι είναι παράταξη και τι είναι κόμμα (άλλοι βάζουν τα συνδικάτα να προτείνουν για λύση σε όλα τα δεινά τη «λαϊκή εξουσία» που είναι στρατηγική του Κόμματος και τη νομαρχιακή επιτροπή του Κόμματος να διαμαρτύρεται για τα ακατάλληλα unimoc στα ορυχεία)  και δε νομίζουμε ότι για να χρησιμοποιήσεις φράσεις ή γραπτά του Λένιν πρέπει να είσαι κόμμα και μάλιστα «Λενινιστικό»! Μπορούν και οφεί-λουν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι να μελετούν και να χρησιμοποιούν γραπτά του ΛΕΝΙΝ και δεν μπορεί κανένας να τα θεωρεί ως ατομική η κομματική του ιδιοκτησία!
Τέλος εμείς σαν συνδικάτο όχι μόνο δεν στραφήκαμε ποτέ εναντίον του ΠΑΜΕ αλλά επι-διώξαμε τη συνεργασία και συμμετείχαμε πολλές φορές σε δικές τους δραστηριότητες (συμμετοχή σε διαδηλώσεις, συμμετοχή στην επιτροπή για δημόσιο φορέα ενέργειας) και πάντα με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ!

Το γραφείο Τύπου




Δεν υπάρχουν σχόλια: