Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Στην Άκτωρ το λιγνιτωρυχείο της Βεύης. ΚΑΤΩ ΑΠΟ 20.000 ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Στην Άκτωρ το λιγνιτωρυχείο της Βεύης
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Η Άκτωρ του ομίλου Μπόμπολα κρίθηκε τελικά πλειοδότης για την εκμίσθωση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Βεύης. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πέρασε από 40 κύματα προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Στην Άκτωρ το λιγνιτωρυχείο της Βεύης - Βήμα για την είσοδο ιδιωτών στο λιγνίτη
Η ΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα κρίθηκε τελικά πλειοδότης στον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για την εκμίσθωση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Βεύης στον νομό Φλώρινας.

Με απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, επικύρωσε τα πρακτικά της επιτροπής η οποία είχε συσταθεί για την αξιολόγηση των προσφορών, ενώ προηγουμένως στο τέλος Ιουνίου είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη του διαγωνισμού η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πέρασε από 40 κύματα προκειμένου να ολοκληρωθεί. Η προκήρυξή του έγινε στις 24 Μαΐου 2006, επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα. Ωστόσο στην ουσία διεξήχθησαν δύο διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς μετά το 2009 ο τότε υφυπουργός και σήμερα υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης προχώρησε σε ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού και στην προκήρυξη δεύτερου με διαφορετική μέθοδο.
Εν τέλει, και μετά την εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ κατά του κύρους του διαγωνισμού, ο υπουργός επικύρωσε τα πρακτικά της επιτροπής αξιολόγησης με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Μητρόπουλο, η οποία ορίστηκε τον Μάρτιο του 2010.
Με την επικύρωση των πρακτικών, η υπογραφή της σύμβασης που θα ακολουθήσει μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στην εκμετάλλευση λιγνιτικού κοιτάσματος κάποιας σημασίας. Ας σημειωθεί δε ότι η είσοδος ιδιώτη στο συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο θα αξιολογηθεί από την Ε.Ε. και την τρόικα ως μέτρο για την κατάργηση της αποκλειστικής πρόσβασης μονοπωλίου που έχει η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο καύσιμο.
Ωστόσο, πέρα από την πρόσβαση και άλλων παικτών στον λιγνίτη, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να σηματοδοτήσει την έναρξη διεργασιών για τη δημιουργία και δεύτερης μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης, είτε αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Θα πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι την περίοδο προκήρυξης του διαγωνισμού η ΑΚΤΩΡ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Elpedison για την κατασκευή ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Μελίτη, εφόσον η πρώτη προκρινόταν για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου.
Το κοίτασμα της Βεύης περιέχει πάνω από 90 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη. Κατά το παρελθόν την εκμετάλλευσή του την είχε η εταιρεία ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ (Κ. Βαρβούτης). Μετά την πτώχευσή της το λιγνιτωρυχείο περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο. Η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ, συνδυάστηκε με τη λειτουργία του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου, καθώς ο σχεδιασμός της στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έγινε για την καύση του τοπικού λιγνίτη.
Η πτώχευση της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ και στη συνέχεια η μη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου για πάνω από 15 χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με καύσιμο χαμηλής ποιότητας από άλλα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ΔΕΗ υποχρεώθηκε σε... εισαγωγές λιγνίτη από την Τουρκία ή την πΓΔΜ για την κάλυψη ελλείψεων. Σε κάθε περίπτωση, η προβληματική τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με καύσιμο είχε ως αποτέλεσμα η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ να υπολειτουργεί και να υφίσταται ζημιές λόγω της κακής ποιότητας λιγνίτη.

Η τοπική κοινωνία

Παρότι η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, λόγω της ανεργίας, η απρόσκοπτη εξέλιξη των εργασιών θα παραμείνει ζητούμενο, καθώς τοπικοί σύλλογοι θέτουν μια σειρά ζητήματα που δεν αφορούν τον νέο επενδυτή, αλλά τις απαιτήσεις που έχουν εργαζόμενοι και εργολάβοι από την εταιρεία που πτώχευσε.
Συγκεκριμένα, σε ψήφισμα που φέρεται να ενέκρινε συνέλευση κατοίκων της 8ης Ιανουαρίου 2010, τίθενται παρόμοια αιτήματα (καταβολή χρωστούμενων σε εργολάβους κ.λπ.), άμεση πρόσληψη όλων των ανέργων δημοτών της τοπικής κοινότητας Βεύης, άμεση καταβολή των ποσών που υπολείπονται από τις μισθολογικές απαιτήσεις των πρώην εργαζομένων της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, πρόσληψη από τη ΔΕΗ όσων οι αγροτικές εκτάσεις απαλλοτριωθούν για την ανάπτυξη του λιγνιτωρυχείου κ.ά.
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1125091/sthn-aktor-to-lignitoryheio-ths-vefhs.html
=============================
Deal με τον όμιλο του Κοπελούζου: «Καταστροφική για τη ΔΕΗ η συμφωνία»
«Η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ είναι απαράδεκτη γιατί εκχωρεί περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ σε ιδιώτη και καταστροφική γιατί αποδυναμώνει την ίδια»
Καταστροφική για τα συμφέροντα της ΔΕΗ χαρακτηρίζει η ΓΕΝΟΠ την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ να εγκρίνει τη συμφωνία με την εταιρεία Damco του ομίλου Κοπελούζου για τη δημιουργία κοινής εταιρείας που θα αναπτύξει δίκτυο εμπορικών καταστημάτων με φραντσάιζινγκ για την πώληση οικιακών φωτοβολταϊκών και άλλων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών. «Η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ είναι απαράδεκτη γιατί εκχωρεί περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ σε ιδιώτη και καταστροφική γιατί αποδυναμώνει την ίδια τη Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες. Η ΔΕΗ θα συμμετάσχει στη νέα εταιρεία με ποσοστό 49%, καταβάλλοντας 980.000 ευρώ. Η ΓΕΝΟΠ υπογραμμίζει ότι η συμφωνία είναι στον αέρα τόσο επιχειρηματικά γιατί αφορά σε μία επένδυση σε αγορά που βρίσκεται σε κρίση, όπως αυτή των οικιακών φωτοβολταϊκών, όσο και νομικά γιατί δεν προηγήθηκε σχετικός διαγωνισμός και προειδοποιεί ότι η ΓΕΝΟΠ θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο ενάντια σε αυτή την απόφαση ώστε να ακυρωθεί στην πράξη.
Ετεροβαρης
Οπως τονίζει στην ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΓΕΝΟΠ, «εγκαίρως είχε επισημάνει τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία αυτή ήταν ετεροβαρής και βλαπτική για τα συμφέροντα της ΔΕΗ. Είχε εκφράσει μάλιστα έντονα τη διαφωνία της παρεμβαίνοντας στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Η διοίκηση της ΔΕΗ αντί να παρακολουθεί την κατάρρευση του δικτύου των πρακτορείων της και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν οι ελλείψεις προσωπικού, θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει το εμπορικό της δίκτυο προς όφελος της ίδιας αλλά και των καταναλωτών», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε αποπειραθεί τρεις φορές στο παρελθόν να «περάσει» τη συμφωνία στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, είχε προσκρούσει όμως σε έντονες αντιδράσεις, που οδήγησαν σε συνεχείς αναβολές της συζήτησης. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη, το Δ.Σ. συγκλήθηκε με τηλεδιάσκεψη και η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν ψήφισαν υπέρ.
=============================

Έγκλημα εκ προμελέτης το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΔΕΗ!!!
του Θανάση Δημόπουλου
Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσωπικού Ασφαλείας ΔΕΗ


http://paspa-dei.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html

=============================
ΕΚΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΧΩΡΑΣ!
http://seen-erga.blogspot.gr/
=============================
ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ - Ε.Τ.Ε. / Δ.Ε.Η.

5 Αυγούστου 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013, ο σύμβουλος Τσιτούρας Γεώργιος κάλεσε όλα τα ψηφοδέλτια που κατέλαβαν τις έδρες στο Δ.Σ. της ΕΤΕ ΔΕΗ στις εκλογές του Ιουνίου , σε σύγκληση του Δ.Σ. για να γίνει η εκλογή του προεδρείου και των υπόλοιπων οργάνων. Στο πρώτο αυτό συμβούλιο δεν υπήρχε απαρτία και αποφασίστηκε να ξανακάνουμε σύγκληση την Πέμπτη 1 Αυγούστου. Δυστυχώςγια δεύτερη συνεχόμενη φορά δεν κατέστη δυνατόν να εκλεγούν τα όργανα του σωματείου.
Οι δικαιολογίες που ακούσαμε είναι ότι κάποια ψηφοδέλτια δεν ήταν έτοιμα και ότι έπρεπε να προηγηθούν οι διεργασίες εκλογής προέδρου στην ΓΕΝΟΠ ( μετά και την αποτυχία εκλογής προέδρου στην Ομοσπονδία στις 30 Ιουλίου) και έτσι ορίστηκε Τρίτη ημερομηνία σύγκλησης στις 27 Αυγούστου! Υπενθυμίζουμε  ότι οι εκλογικές διαδικασίες του Σωματείου μας έγιναν στις αρχές Ιουνίου !
Οι παραπάνω δικαιολογίες που συσχετίζουν την σύγκληση των οργάνων της ΕΤΕ με την εκλογή προέδρου στην ΓΕΝΟΠ δεν ευσταθούν. Δηλώνουμε ότι τέτοιες σκοπιμότητες είναι μακριά από εμάς και επιτέλους θα πρέπει κάποιοι κύριοι να σοβαρευτούν γιατί χανόμαστε.
Δυστυχώς αντί η ΕΤΕ ΔΕΗ να βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις που έρχονται στην ΔΕΗ και εν γένει και για τους εργαζόμενους ( που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι εκπροσωπεί η ΕΤΕ ) βλέπουμε ότι κάποιοι συνδικαλιστές θέλουν να την κρατούν μακριά και όμηρο  μικροπολιτικών παιχνιδιών.
Το ψηφοδέλτιο μας το ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ , είναι απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και επιτέλους μετά από 2 μήνες από τις εκλογικές διαδικασίες έπρεπε να είχαμε συνεδριάσει και να είχαμε εκλέξει τα όργανα μας και να λειτουργούσαμε κανονικά. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και δεν μπορούν να περιμένουν τις φιλοδοξίες και τις κόντρες ορισμένων. Οι καθυστερήσεις , οι δικαιολογίες , τα παρασκήνια και η παραπληροφόρηση , μόνο περισσότερη ζημιά κάνουν στο ήδη λαβωμένο συνδικαλιστικό κίνημα .
Τα καθημερινάπροβλήματα των εργαζομένων αυξάνονται και η διάλυση της ΔΕΗ γίνεται πραγματικότητα. Η ΕΤΕ ΔΕΗ  το μεγαλύτερο σωματείο στην ενέργεια μένει πίσω , αγκυλωμένο στο ποιος θα είναι πρόεδρος και ποιος δεν θα είναι. Είναι πλέον καθαρό σε μας ότι κάποιοι θέλουν και επιδιώκουν να μένει το σωματείο ανενεργό και πολύ μακριά από τους εργαζόμενους , αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί!
ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ να γίνει σύσταση του Δ.Σ. και να γίνει επιτέλους η εκλογή όλων των οργάνων.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι στο ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ πιστεύουμε ότι το σωματείο μας η ΕΤΕ ΔΕΗ  μπορεί να μπει μπροστάρης σε αυτόν τον αγώνα δίχως αύριο, για όσα έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα μας.
Πρέπει να φέρουμε την  ΕΤΕ ΔΕΗ  πιο κοντά στους  εργαζόμενους γιατί μόνο εσείς είστε  η δύναμη μας.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι , κρατήστε ψηλά το κεφάλι σας , το δικαίωμα στην εργασία είναι δικαίωμα ‘όλων των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

==============================
ΚΑΤΩ ΑΠΟ 20.000 ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΔΕΗ: Ζητεί προσλήψεις, ετοιμάζει μεταθέσεις
Του Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Περίπου 400-500 επιπλέον άτομα προσωπικό χρειάζεται η ΔΕΗ και απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ζητώντας ισάριθμες προσλήψεις.
Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην Επιχείρηση, μαζί με όσους εργάζονται στον τομέα της διανομής και τις θυγατρικές εταιρείες, έχει πέσει κάτω από τα 20.000 άτομα, όταν περίπου πριν από δέκα χρόνια οι εργαζόμενοι στον όμιλο έφθαναν σχεδόν τα 30.000 άτομα.
Ταυτόχρονα όμως η υποστελέχωση της ΔΕΗ σε κρίσιμα τμήματα είναι η αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών, για τις επερχόμενες μεταθέσεις, οι οποίες θα σπάσουν μια πολύχρονη παράδοση, να μη γίνονται μετακινήσεις στην Επιχείρηση.
Πράγματι, η ΔΕΗ ετοιμάζει μεταθέσεις έχοντας ολοκληρώσει σχετικό κανονισμό μεταθέσεων, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση για ενημέρωση οι εργαζόμενοι.
Οι μεταθέσεις μέσω του νέου κανονισμού συμφωνήθηκε ότι μπορεί να γίνουν στην τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το 2012 και ισχύει σήμερα. Μέχρι τώρα οι μεταθέσεις στη ΔΕΗ γίνονταν μόνο με το καθεστώς της αμοιβαιότητας, λένε πηγές της Επιχείρησης. Αν δηλαδή δύο εργαζόμενοι συμφωνούσαν από κοινού να αλλάξουν θέσεις.
Πλέον όμως θα μπορούν να γίνονται μεταθέσεις με καθεστώς μοριοδότησης και εφόσον δημοσιοποιηθούν οι ανάγκες για κάθε θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ανάγκες σε προσωπικό στα εργοστάσια παραγωγής ειδικά στα νησιά, στα τμήματα εμπορίας για την εξυπηρέτηση πελατών και σε άλλους τομείς αιχμής.
Αλλες πηγές της διοίκησης δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν τι απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στο αίτημα για προσλήψεις στη ΔΕΗ, ενώ είναι γνωστή η πάγια θέση της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ για προσλήψεις που έχει ανάγκη η Επιχείρηση και η κοινωνία - ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η ανεργία έχει επισήμως γιγαντωθεί και καταγράφεται στο 27%. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η ΔΕΗ έχει τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, που δεν καλύπτονται με τις μεταθέσεις, και ζητούν προσλήψεις.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΔΕΗ πριν από 20 χρόνια είχε περίπου 36.700 εργαζομένους και το προσωπικό μειώθηκε κατά 45% μέχρι σήμερα. Πριν από δύο χρόνια το προσωπικό της ΔΕΗ ήταν πάνω από 21.000 άτομα, ενώ τώρα υπολογίζεται ότι έπεσε κάτω από τα 20.000 άτομα συνολικά.
Η καθυστέρηση υπογραφής εποχικών συμβάσεων οκταμήνου λόγω εμποδίων από το ΑΣΕΠ έχει επιδεινώσει το πρόβλημα αυτή την περίοδο.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=378933

============================
Διαμαρτυρήθηκε στη ΔΕΗ και την έστειλαν στο... ψυχιατρείο!
Τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για εισαγγελική παραγγελία με την εντολή ψυχιατρικού εγκλεισμού προς την Χρύσουλα Μέρμελα, την ιδιοκτήτρια καντίνας στο Ρίο που είχε προ ημερών δημιουργήσει επεισόδιο στα γραφεία της ΔΕΗ στην Πάτρα, θα αναζητήσει το πρωί της Δευτέρας ο δικηγόρος της, Χρήστος Λιαρομμάτης
http://www.gazzetta.gr/plus/article/532405/diamartyrithike-sti-dei-kai-tin-esteilan-sto-psyhiatreio
=============================
ΕΔΟΠ/ΔΕΗ: "Απόφαση Ονειδος" η κοινή εταιρεία με Damco
Η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ δηλώνει πως θα προσφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου η απόφαση να μείνει στα χαρτιά, αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου.


ΕΔΟΠ/ΔΕΗ:
Αυταρχική και προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση της ΔΕΗ για τη δημιουργία καταστημάτων franchise με τον όμιλο Κοπελούζου και η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, προειδοποιώντας για σύμπραξη με άλλα σωματεία προκειμένου να αποτραπεί το ξεπούλημα της εμπορίας.

Η ανακοίνωση της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ:

Η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, διά περιφοράς, που αφορά τη δημιουργία καταστημάτων franchise μεταξύ ΔΕΗ-ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ (49% - 51% αντίστοιχα) για την πώληση ενεργειακών προϊόντων, αποτελεί την πλέον προκλητική και αυταρχική πράξη για την ιστορία της ΔΕΗ.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ αδυνατώντας να λάβει απόφαση εξαιτίας της παρουσίας της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ κατά τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. όλο το προηγούμενο διάστημα, κατέληξε σε αυτήν τη λύση, δηλαδή απόφαση διά περιφοράς, προκειμένου να ικανοποιήσει τόσο την επιθυμία του ανταγωνιστή της ΔΕΗ, όσο και τις εντολές της συγκυβέρνησης.

Δηλώνουμε ότι η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, όπως πρωτοστάτησε μέχρι σήμερα κατά της συγκεκριμένης παράνομης και επιζήμιας για τη ΔΕΗ συνεργασία, το ίδιο θα πράξει και στο εξής, προσφεύγοντας σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου η απόφαση αυτή να μείνει στα χαρτιά, όπως στην περίπτωση της Χαλυβουργικής και των Αιολικών Πάρκων του Καραγκουλέ.

Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση για τη δράση μας από εδώ και στο εξής, ώστε με άλλα σωματεία και τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ξεπούλημα της εμπορίας αλλά και να σηματοδοτήσουμε ότι η τριχοτόμηση της ΔΕΗ δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για τη συγκυβέρνηση.

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε εχθές και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία χαρακτήρισε καταστροφική για την επιχείρηση τη συγκεκριμένη συμφωνία.
===========================
ΔΕΗ: Μύθοι και αλήθειες για το «ιερό» μονοπώλιο
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Οι κυβερνητικές παλινωδίες για το σπάσιμο της επιχείρησης. Οι απαιτήσεις της τρόικας, τα προβλήματα και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Η τακτική του... βλέποντας και κάνοντας. Το παράδειγμα της Ιταλίας.

ΔΕΗ: Μύθοι και αλήθειες για το «ιερό» μονοπώλιο- Οι κυβερνητικές παλινωδίες
Το 1998 η τότε ιταλική κυβέρνηση, με ένα διάταγμά της αντίστοιχο με την πρόσφατη πράξη του Ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ, αποφάσισε ότι σε 5 χρόνια, δηλαδή το 2003, καμία εταιρεία ηλεκτρισμού δεν θα είχε μερίδιο στην ιταλική αγορά πάνω από 50%.

Η απόφαση αυτή τότε, επί υπουργού Βιομηχανίας του προσφάτως παρ' ολίγον πρωθυπουργού Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ελήφθη εν όψει της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, που τυπικά ίσχυσε το 2001, προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για σωστό σχεδιασμό, ενημέρωση και συζήτηση με όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καταναλωτές και εργαζόμενους, υπέρ των οποίων έπρεπε να λειτουργήσει η απελευθέρωση.

Επίσης, ελήφθη με δεδομένη την κοινή παραδοχή (στην Ιταλία πάντα) ότι για να ανοίξει στον επί ίσοις όροις ανταγωνισμό η αγορά που εξυπηρετείται από μία και μόνο επιχείρηση θα πρέπει η τελευταία να σπάσει όπως στη δεκαετία του '30 έσπασε στις ΗΠΑ με νόμο το μονοπώλιο του Ροκφέλερ στα πετρέλαια.

Εν τέλει, αποτέλεσμα της σωστής προετοιμασίας στη γειτονική Ιταλία ήταν η ΕΝΕL, δηλαδή η αντίστοιχη ΔΕΗ, να διαχωριστεί πουλώντας μέσω διαγωνισμών μονάδες και πελατολόγιο σε άλλες εταιρείες. Έτσι η ENEL απέκτησε πρόσβαση σε υγιή κεφάλαια που τη βοήθησαν να αναδειχθεί σε διεθνή ενεργειακό παίκτη με παρουσία σε όλες σχεδόν τις ηπείρους.

Όλο αυτό το διάστημα, η ΔΕΗ διατήρησε το μονοπώλιό της, το οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως προσανατολισμού, από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣOΚ μέχρι τη λαϊκή δεξιά, με διάφορες ρυθμιστικές πατέντες, προσπάθησαν να διαφυλάξουν σαν... ιερό μονοπώλιο. Αποτέλεσμα η ΔΕΗ μαραζώνει, και μαζί της παρασέρνει και όποιο κομμάτι της ελληνικής μεταποίησης έχει ανάγκη από φθηνή ενέργεια για να επιβιώσει στον διεθνή ανταγωνισμό.

Κινήσεις υπό ασφυκτική πίεση

Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις συνεχόμενες παλινωδίες των προηγούμενων μεταμνημονιακών κυβερνήσεων και με βαριά καρδιά, αναγκάζεται από τα πράγματα και υπό την έντονη πίεση της τρόικας να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν από χρόνια στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κινήσεις που θα πρέπει να λάβουν χώρα και έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές θα πρέπει θεωρητικά τουλάχιστον να ικανοποιούν βασικά θέματα όπως: το άνοιγμα της αγοράς (διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνισμού) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την πρόσβαση και άλλων παικτών σε λιγνίτες και νερά, τα οποία μονοπωλεί ακόμη η ΔΕΗ, την κεφαλαιακή ενίσχυση της επιχείρησης, οι υποχρεώσεις της οποίας πλησιάζουν τα 5 δισ. ευρω, το άνοιγμα της αγοράς στην προμήθεια και τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε εκσυγχρονισμό και επεκτάσεις στις υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (διασυνδέσεις με τα νησιά κ.λπ.).

Το εγχείρημα από τη φύση του είναι τεράστιο και δύσκολο, ακόμη και αν οι πολιτικές συνθήκες ήταν απόλυτα ομαλές. Το επισημαίνει και η ίδια η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν, δηλαδή ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς -ΑΔΜΗΕ- από τη ΔΕΗ, η δημιουργία και η πώληση της Μικρής ΔΕΗ και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ (πώληση του 17%), συνιστούν «περίπλοκη διαδικασία σε εταιρικό, νομικό, λογιστικό, φορολογικό και κανονιστικό-ρυθμιστικό επίπεδο».

Όπως τονίζουν στο Εuro2day.gr ειδικοί που έχουν εργαστεί για παρόμοια σχέδια στο εξωτερικό, παρόμοιας έκτασης παρεμβάσεις γίνονται σταδιακά και μόνο αφού σχεδιαστούν στη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια, αφού εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση και πεισθούν τα συνδικάτα ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα βασικά τους δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, αλλά και με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, ενώ από το ίδιο το κείμενο της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου προκύπτουν ερωτήματα, αλλά και η βεβαιότητα ότι εν τέλει όλα θα εξαρτώνται από τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες, πολιτικές και μη.

Τα σχέδια

Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, που σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, το σχέδιο προβλέπει επιλογή επενδυτή για είσοδο στο 49% των μετοχών μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ανάληψη του μάνατζμεντ από τον ίδιο, και σε δεύτερη φάση εξαγορά επιπλέον 2%.

Ωστόσο, η απόφαση κάνει λόγο για συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ και με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.

Δεν περιγράφεται όμως, έστω και επιγραμματικά, η διαδικασία και οι όροι μεταφοράς του ποσοστού αυτού από τη ΔΕΗ στο ελληνικό δημόσιο και κυρίως κατά πόσον θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ.

Όσο για τα χρονοδιαγράμματα, περιττεύει να αναφερθεί ότι αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αφού τον Αύγουστο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία της πρώτης φάσης και να έχει γίνει η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής και για το επιπλέον 2% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Η μικρή ΔΕΗ

Η άσκηση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τη δημιουργία της λεγόμενης Μικρής ΔΕΗ, στην οποία η μητρική θα εισφέρει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και πελατολόγιο σε ποσοστό 30% αυτού που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, 1.400 μεγαβάτ λιγνιτικών μονάδων, 500 μεγαβάτ υδροηλεκτρικών και 500 μεγαβάτ φυσικού αερίου, δηλαδή συνολικά 2.400 μεγαβάτ.

Εξυπακούεται ότι η παραχώρηση στη νέα εταιρεία των λιγνιτικών μονάδων θα συνοδευτεί και από το δικαίωμα πρόσβασης σε λιγνιτωρυχεία που είναι απαραίτητα για την τροφοδοσία τους. Το σπάσιμο της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη» είναι σαφές ότι γίνεται για να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σήμερα οι ανεξάρτητες μονάδες είναι αποκλειστικά φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις φθηνές μονάδες της ΔΕΗ (λιγνίτες, νερά).

Ωστόσο το σημείο που έχει βαρύνουσα σημασία είναι ότι οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχουν πεπερασμένο χρονικό περιθώριο λειτουργίας και θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν με τη συμπλήρωση προκαθορισμένων και συμφωνημένων με την Ε.Ε. ωρών λειτουργίας.

Για την παράταση της λειτουργίας τους θα πρέπει να γίνουν σοβαρές επενδύσεις για περιορισμό των εκπομπών και βελτίωση του βαθμού απόδοσής, τους που σήμερα είναι μικρός. Έτσι λοιπόν το τίμημα πώλησης λιγνιτικών μονάδων είναι ένα πολύ σχετικό μέγεθος που συναρτάται άμεσα στον υπολειπόμενο χρόνο ζωής και στις ενδεχόμενες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτές.

Παρ' όλα αυτά, η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου θέτει προκαταβολικούς όρους, όπως τη μεταφορά στη νέα εταιρεία μέρους του υφιστάμενου δανεισμού της ΔΕΗ, καθώς όπως αναφέρει επιγραμματικά, «ο δανεισμός της ΔΕΗ σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή και τη συντήρηση των παραγωγικών μονάδων που θα εισφερθούν στην νέα εταιρεία». Επίσης, αναφέρεται ότι δεν θα επιτραπεί η πώληση κάτω από τη λογιστική αξία των εισφερόμενων στοιχείων όπως αυτή προσδιορίζεται με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Όσο για τα λιγνιτωρυχεία, η ΔΕΗ ή οι σύμβουλοί της θα πρέπει να αποτιμήσουν την αξία του δικαιώματος παραχώρησης που έχουν από το ελληνικό δημόσιο, καθώς ο λιγνίτης είναι περιουσία του κράτους.

Ένα πολύ λεπτό σημείο της όλης διαδικασίας αφορά τη μεταφορά στην εταιρεία του 30% των πελατών της ΔΕΗ, τους οποίους προμηθεύει με ηλεκτρικό. Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αναγνωρίζει το πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με το κατά πόσον θα είναι υποχρεωτική η μεταφορά ενός πελάτη από τον προμηθευτή που έχει σήμερα (ΔΕΗ) σε έναν άλλο, και αυτό παρά τη βούλησή του, με στόχο να επιτευχθεί το ποσοστό του 30%. «Στο πλαίσιο αυτό παραμένει υπό εξέταση επί του παρόντος ο τρόπος με τον οποίο η νέα εταιρεία θα προσελκύσει πελάτες, κατ' αναλογίαν, από την πελατειακή βάση της ΔΕΗ ανά κατηγορία πελατών», αναφέρεται χαρακτηριστικά και απλώς περιγράφεται η αμηχανία επί του πρακτέου.

Η προετοιμασία για τη δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2014 και η συναλλαγή με τον επενδυτή μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Τέλος, «αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ» η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου χαρακτηρίζει την πώληση του 17% των μετοχών από αυτές που κατέχει το Δημόσιο (51%) σε στρατηγικό επενδυτή. Ωστόσο μένει ασαφές αν η μεταβίβαση του ποσοστού αυτού θα συνοδεύεται και από την παραχώρηση του μάνατζμεντ της εταιρείας.

Θεωρητικά παραχώρηση ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή χωρίς αυτός να ελέγχει το μάνατζμεντ πολύ μικρή σημασία έχει καθώς το Δημόσιο θα συνεχίζει να ελέγχει το 34% των μετοχών και μέσω αυτού να ασκεί βέτο στη λήψη αποφάσεων στρατηγικής σημασίας. Όμως η αναφορά στην ίδια πράξη ότι το 49% των μετοχών της επιχείρησης «διατίθεται μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς» δίνει σήμα στην αγορά για συγκέντρωση πακέτων η αξία των οποίων τη δεδομένη στιγμή, αν και όποτε αυτή έλθει, θα είναι σημαντική.

Βλέποντας και κάνοντας

Το βλέποντας και κάνοντας για τη ΔΕΗ και την αγορά επιβεβαιώνει η τελευταία παράγραφος της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία επί λέξει αναφέρει: «Εξουσιοδοτούμε από κοινού τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό ΠΕΚΑ να επιφέρουν τροποποιήσεις στο ανωτέρω σχέδιο ή σε τμήματα αυτού, ιδίως όσον αφορά στον καθορισμό και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επιμέρους φάσεων και σταδίων κάθε ενότητας» κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: