Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

Όσο για τις «αυξήσεις της ΔΕΗ» από τις 13 φορές που έγιναν αυξήσεις στους λογαριασμούς (δείτε εδώ το σχετικό δ.τ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις 20/12/2011) η ίδια η ΔΕΗ ωφελήθηκε μόνον δύο φορές (!!!) οι υπόλοιπες έντεκα ήταν αυξήσεις ΦΠΑ (3 φορές), το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (3 φορές) το οποίο αυξήθηκε σχεδόν 6.000% μέσα σε δύο χρόνια)!!!

Πρόταση για νέα επιβάρυνση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μέσω αύξησης των τελών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έχει πέσει στο τραπέζι, την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε δύσκολη θέση και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος

Πηγή: Υπάρχει κίνδυνος να «φουσκώσουν» ακόμη περισσότερο οι λογαριασμοί της ΔΕΗ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/135237#ixzz2niFUU7Hl
==============================
Η ΔΕΗ είδε αυτή τη φορά τη φάκα στο «τυράκι» της Αλουμίνιον
Τι κρύβει -σύμφωνα με την εφημερίδα Η ΑΠΟΨΗ- η πρόσφατη επιστολή της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ

Για… «τυράκι» από πλευράς της Αλουμίνιον, σε πρόσφατη επιστολή της προς τη ΔΕΗ, κάνει λόγο η εφημερίδα Η ΑΠΟΨΗ, σχολιάζοντας ότι αυτή τη φορά η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είδε τη φάκα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε σειρά ανακοινώσεων, που έχουν εκδοθεί τον τελευταίο καιρό από πλευράς ΔΕΗ, σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ, «η οποία απόφαση αναγκάζει την ΔΕΗ να προμηθεύει ρεύμα στην Αλουμίνιον έως το τέλος του έτους σε τιμή κάτω του κόστους, ζημιώνοντάς την με αυτόν τον τρόπο κατά 109.000.000 ευρώ. Ενώ λοιπόν η ΔΕΗ έχει καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας ρεύματος στην Αλουμίνιον από 01.01.2014, στις αρχές της εβδομάδας, που μας πέρασε, η Αλουμίνιον έστειλε γράμμα στη ΔΕΗ προτείνοντάς της την παράταση της σύμβασης έως τις 31.12.2025, δηλαδή για άλλα 12 χρόνια(!), με την ίδια τιμή των 40,7 ευρώ τη μεταγαβατώρα, που προβλέπει η απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ και με την οποία η ΔΕΗ έχει ήδη μπει μέσα κατά 109.000.000 ευρώ».

Ποιο ήταν το «τυράκι» από πλευράς Αλουμίνιον;

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η δήλωσή της ότι… προτίθεται να διερευνήσει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ την επ’ ωφελεία και των δύο μερών επιπλέον εισαγωγή ενός μαθηματικού τύπου, που θα αυξομειώνει την παραπάνω βασική τιμή ρεύματος βάσει της διεθνούς χρηματιστηριακής τιμής του αλουμινίου, αναφέροντας μάλιστα ότι, σύμφωνα με… αρχικούς υπολογισμούς της Αλουμίνιον, η τιμή θα ήταν αισθητά ανώτερη της τιμής που έβγαλε η διαιτησία της ΡΑΕ. Και, βέβαια, στα «ψιλά γράμματα» της πρότασης, η Αλουμίνιον έλεγε ότι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών, που θα κρατούσε η διαπραγμάτευση των δύο μερών, η ΔΕΗ θα συνέχιζε να προμηθεύει ρεύμα την Αλουμίνιον με «προσωρινή» τιμή την τιμή της διαιτησίας, η οποία θα εκκαθαριζόταν τελικώς από την τελική τιμή που θα συμφωνήσουν τα μέρη».

«Βέβαια», συνεχίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, «αυτή τη φορά η «φάκα» ήταν πολύ μεγάλη (και το τυράκι πολύ μικρό), ώστε η ΔΕΗ δεν μπορούσε να μην τη δει ! Πρώτα απ’ όλα, πώς θα μπορούσε από τη μια μεριά να λέει ότι με την τιμή της διαιτησίας ζημιώνεται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, και ταυτόχρονα να την αποδέχεται ως βάση διαπραγμάτευσης για μια νέα συμφωνία, με κατά τα λοιπά μαθηματικούς τύπους που… ΘΑ παρουσιαστούν και… ΘΑ συμφωνηθούν από πλευράς Αλουμίνιον, και με τους οποίους η τιμή αυτή θα μπορεί να μειώνεται ακόμη περισσότερο(;).

Επιπλέον, υπάρχει και αυτή η μεταβατική περίοδος διαπραγμάτευσης των τουλάχιστον 3 μηνών που ζητάει η Αλουμίνιον, κατά την οποία θέλει από τη ΔΕΗ να συνεχίσει να της προμηθεύει ρεύμα με την τιμή της διαιτησίας, με την προοπτική… να αναπροσαρμοστεί εάν και όταν συμφωνήσουν. Δηλαδή, η Αλουμίνιον δεν λέει “έλα να διαπραγματευτούμε και όταν συμφωνήσουμε υπογράφουμε νέα σύμβαση και ξαναξεκίνα από τότε να με προμηθεύεις ρεύμα», αλλά «συνέχισε να με προμηθεύεις ρεύμα κάτω του κόστους και έλα να διαπραγματευτούμε γενικά και αόριστα”».

Η εφημερίδα θυμίζει ότι την τελευταία φορά, που η Αλουμίνιον είχε ζητήσει μια μικρή μεταβατική περίοδο από τη ΔΕΗ, ήταν στην περίφημη συμφωνία του Αυγούστου 2010 (η οποία αποτελεί και αντικείμενο δικαστικής έρευνας), όπου ζητούσε ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα έως 6 μηνών μέχρι να αρχίσει να καλύπτει τις ανάγκες της σε ρεύμα από μόνη της (ως αυτοτροφοδοτούμενη). «Αφού, λοιπόν, με τη συμφωνία αυτή ο κ. Μυτιληναίος εξασφάλισε το “κούρεμα” του χρέους της Αλουμίνιον κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, εν συνεχεία η μεταβατική αυτή περίοδος από 6 μήνες έγινε 3,5 χρόνια, αφού μεσολάβησαν ενδιάμεσα αποφάσεις-πάσες της ΡΑΕ –ούτε ο Μέσι να ήτανε–, που εν συνεχεία η Αλουμίνιον τις έπαιρνε και σκοράριζε συνεχώς κατά της ΔΕΗ, φτάνοντας μέχρι την τελευταία απόφαση-μνημείο της διαιτησίας της ΡΑΕ», σχολιάζει Η ΑΠΟΨΗ.

Το δημοσίευμα καταλήγει, αναφέροντας ότι «ήταν λοιπόν τόσο μεγάλη η “φάκα”, που ειλικρινά θα μας έκανε εντύπωση αν δεν την έβλεπε και αυτή τη φορά η ΔΕΗ”, προσθέτοντας πως “βεβαίως, η ΔΕΗ, κάτω από το βάρος της ευθύνης και κυρίως κάτω από το βάρος και των εισαγγελικών ερευνών, που σε πολλά μα πάρα πολλά επίπεδα ερευνούν τις “σχέσεις” Ομίλου Μυτιληναίου και ΔΕΗ, απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη κίνηση της Αλουμίνιον, που κατά τον προσφιλή της τρόπο μάλλον θα τρέξει στα δικαστήρια, αναζητώντας δικαστές με ευρεία φιλοσοφική… σκέψη, ή στη γνωστή “νονά”, που λέγεται ΡΑΕ και μοιράζει αφειδώς δώρα στο “ψυχοπαίδι” της, την Αλουμίνιον».
==================================
Αθήνα, 10/12/2013

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και μόνο μια επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να το εγγυηθεί
Ποιος ιδιώτης θα αναλάμβανε το κόστος του «κοινωνικού τιμολογίου»;
Θα μπορούσε μια κυβέρνηση να επιβάλλει σε ιδιώτη την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχούς καταναλωτές;
Ποιος θα πληρώσει τελικά το «μάρμαρο»;
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια σειρά τραγικά γεγονότα που αποκαλύπτουν την ενεργειακή φτώχεια χιλιάδων νοικοκυριών, σύμπτωμα της φτωχοποίησης ολοένα και περισσότερων τμημάτων του λαού μας. Οι μνημονιακές επιλογές που οδήγησαν τη χώρα και τους Έλληνες στην οικονομική εξαθλίωση και το μαρασμό, συνεχίζουν να δημιουργούν ανθρώπινα θύματα.
Εκτός από τους χιλιάδες αυτόχειρες, η εξοντωτική φορολόγηση και η μείωση μισθών και συντάξεων, προκαλεί νέα θύματα και αυξάνει τον κατάλογο των ανθρώπων που πληρώνουν με βαρύ τίμημα τις επιλογές των δανειστών – τοκογλύφων της πατρίδας μας.
Πέρυσι στην Καβάλα η οικογένεια ενός συναδέλφου μας έχασε τα τρία της παιδιά από πυρκαγιά που προκάλεσε η σόμπα πετρελαίου και δύο φοιτητές στη Λάρισα πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή την ανάγκη να ζεσταθούν. Φέτος ένα μικρό κορίτσι ήταν το τραγικό θύμα της ανάλγητης – απάνθρωπης επέλασης των τοκογλύφων δανειστών και δήθεν εταίρων μας. Στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, αρκετές φορές συνάδελφοι εργαζόμενοι τεχνικοί έκαναν επανασυνδέσεις (δείτε εδώ σχετικές φωτογραφίες) σε σπίτια ανθρώπων που είχαν απόλυτη ανάγκη. Αλλά όσο και αν ήταν σημαντικό αυτό για κάποιες οικογένειες, δεν θα μπορούσε να ανακουφίσει τα χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Και το πόσο απάνθρωπη είναι αυτή η τοκογλυφική επέλαση δεν χρειαζόταν να μας το πει ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς. Χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες –εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες το ζουν καθημερινά, όπως καθημερινά η εγκληματική αναισθησία των τεχνοκρατών της τρόικα, δημιουργεί ανθρώπινα θύματα. Είναι τραγικό το γεγονός ότι σήμερα, 60 χρόνια μετά την έναρξη της τιτάνιας προσπάθειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, να υπάρχουν σπίτια, νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό.

Η απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει σε κομμάτια και να πουλήσει τη ΔΕΗ δεν είναι μόνον απαράδεκτη γιατί εκποιεί δημόσια περιουσία αλλά και επειδή η χώρα θα στερηθεί έναν βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Ποιος ιδιώτης θα αναλάμβανε τις πρωτοβουλίες (και το κόστος) που παίρνει η ΔΕΗ για να βοηθήσει τους χειμαζόμενους Έλληνες όπως τα ειδικά τιμολόγια και οι ρυθμίσεις ( διακανονισμοί ) για την πληρωμή των λογαριασμών;
Ποια ιδιωτική εταιρία θα αναλάμβανε το κόστος να αποκαταστήσει μια βλάβη σε έναν απομακρυσμένο οικισμό; ((δείτε εδώ φωτογραφίες από επισκευή βλάβης σε χωριό της Καρδίτσας και επισκευή κατεστραμμένου πυλώνα στην Εύβοια)
Μπροστά σε αυτά που κάνει η ΔΕΗ για περισσότερο από έξι δεκαετίες , η δήθεν Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των ιδιωτικών εταιριών είναι ψίχουλα ελεημοσύνης.
Αν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις είχαν επιτρέψει στη ΔΕΗ να αναπτυχθεί ( δεν της επέτρεπαν να δημιουργήσει μονάδες ΑΠΕ, της απαγόρευαν να φτιάξει νέες μονάδες ) θα ήταν πολύ πιο εύκολο να ασκήσει πιο ουσιαστικά και σε μεγαλύτερη έκταση τον κοινωνικό της ρόλο.
Δυστυχώς, παρά τα εξαγγελλόμενα κατά καιρούς, ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός -με βασικό πυλώνα τη ΔΕΗ- που θα θωρακίσει ενεργειακά τη χώρα, θα εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας μας και θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλους τους Έλληνες, μένει στα χαρτιά.
Αντί της ανάπτυξης οι κυβερνώντες (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) διαμόρφωσαν ένα θεσμικό πλαίσιο που «στραγγάλισε» τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση και συνεχίζει να την «τραυματίζει», προς όφελος των ιδιωτών παραγωγών Η/Ε.
Από την απίστευτη ,για ελεύθερη και ανταγωνιστική οικονομία, πατέντα της Οριακής Τιμής Συστήματος (Ο.Τ.Σ.) και την «ιδιοφυή» επινόηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους η ΔΕΗ χάνει κάθε χρόνο -και μάλιστα τα αποδίδει στους ιδιώτες παραγωγούς Η/Ε- ένα ποσό που κυμαίνεται από 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα πριν από έναν μήνα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επέβαλε στη ΔΕΗ να πουλά «επί ζημία» ρεύμα στην επιχείρηση «Αλουμίνιον της Ελλάδας». Μια ζημιά που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Αν η ΔΕΗ δεν έχανε αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά από αυτή την τεράστια οικονομική αιμορραγία, θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα επιβεβαιώνοντας (όπως το έχει κάνει πολλές φορές) τον ρόλο της ως επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας.
Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες στη διάρκεια μόλις των τελευταίων ετών έχουν επιβάλει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ απίστευτες χρεώσεις και φόρους υπέρ τρίτων. Έχουν επιφυλάξει στη ΔΕΗ το ρόλο του φοροεισπράκτορα. Αντί να της δώσουν την ευκαιρία να αναπτυχθεί και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη-μεγέθυνση της Εθνικής Οικονομίας της παραχώρησαν το ρόλο του χαρατζή (οι Οθωμανοί φοροεισπράκτορες) για τους δημοτικούς φόρους , το τέλος για την πάλαι ποτέ ΕΡΤ , το «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ) κ.α. Ακόμα και στην περίοδο της κρίσης επέβαλαν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (!!!).
Όσο για τις «αυξήσεις της ΔΕΗ» από τις 13 φορές που έγιναν αυξήσεις στους λογαριασμούς (δείτε εδώ το σχετικό δ.τ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις 20/12/2011) η ίδια η ΔΕΗ ωφελήθηκε μόνον δύο φορές (!!!) οι υπόλοιπες έντεκα ήταν αυξήσεις ΦΠΑ (3 φορές), το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (3 φορές) το οποίο αυξήθηκε σχεδόν 6.000% μέσα σε δύο χρόνια)!!!
Οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης δημόσιας περιουσίας πρέπει να γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη των βασικών υποδομών αυτής της χώρας έγινε με τα χρήματα του Ελληνικού λαού και είναι ο ίδιος ο λαός και οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ που θα εμποδίσουν το «πλιάτσικο» που σχεδιάζουν οι τοκογλύφοι της τρόικας και οι εγχώριοι υποτακτικοί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: