Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ποιος ιδιώτης θα δεχτεί να χρηματοδοτεί Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια ή θα δώσει δωρεάν ρεύμα σε φτωχούς πολίτες;

Έρχεται νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι καταναλωτές, καθώς επέρχεται νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τα τέλη του ΕΤΜΕ-ΑΡ πρώην ΑΠΕ.
Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του τύπου, προκειμένου να κλείσει τμήμα της «μαύρης τρύπας» στη χρηματοδότηση των παραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα υπάρχουν αυξήσεις που μπορεί να φθάσουν έως και το 25%, περίπου 10 ευρώ επάνω στο τετράμηνο.
Αν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εγκρίνει τη μελετώμενη νέα επιβάρυνση, τότε το μέσο νοικοκυριό θα πληρώνει περισσότερα από 60 ευρώ ανά τετράμηνο για το ΕΤΜΕΑΡ, δεδομένου και του υπερδιπλασιασμού του τέλους από τον περασμένο Ιούλιο.
=============================

Η ΔΕΗ και η νύχτα

   Του Τάσου Τσακίρογλου



Το σοκ που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες με τις ειδήσεις για τη διακοπή ηλεκτροδότησης χιλιάδων νοικοκυριών και τους θανάτους που έχουν προκληθεί από την αγωνιώδη προσπάθεια των ανθρώπων να ζεσταθούν μέσα στον χειμώνα έχει, πέραν του προφανούς, και ένα συμβολικό περιεχόμενο.
Η «κυβέρνηση των αριθμών», υπό την καθοδήγηση της τρόικας, βυθίζει σε πολλαπλό σκοτάδι τη χώρα και τους κατοίκους της. Μια βαθιά, παγωμένη και σκοτεινή νύχτα απλώνεται πάνω από την Ελλάδα, σκορπίζοντας φόβο, απελπισία και τρομακτικούς εφιάλτες.
Η ΔΕΗ, κατ’ εντολήν της κυβέρνησης, προχώρησε σε χιλιάδες διακοπές ηλεκτροδότησης και αύξησε το ρεύμα μόνο τον τελευταίο χρόνο κατά 18%, ενώ η προοπτική ιδιωτικοποίησής της κάνει τον καθένα να αντιληφθεί τι έπεται. Ποιος ιδιώτης θα δεχτεί να χρηματοδοτεί Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια ή θα δώσει δωρεάν ρεύμα σε φτωχούς πολίτες; Μιλώντας προ μηνών με ευρωβουλευτή από την Πορτογαλία, μου έλεγε ότι μόνο στη Λισαβόνα η ιδιωτικοποιημένη εταιρεία ύδρευσης κάνει περί τις δέκα χιλιάδες διακοπές νερού τον μήνα. Αυτό είναι ένα πραγματικό επίτευγμα των νεοφιλελεύθερων και αγοραίων κυβερνήσεων της ηπείρου: έφεραν τον Τρίτο Κόσμο στην Ευρώπη. Ανθρωποι χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς περίθαλψη, χωρίς φαγητό, χωρίς στέγη. Ανθρώπινες σκιές που κυκλοφορούν μέσα στο σκοτάδι της «δημοσιονομικής προσαρμογής».
Αλλά και χωρίς ελπίδα. Και αυτό είναι το πραγματικό σκοτάδι. Η αίσθηση μιας μακριάς νύχτας χωρίς φως στον ορίζοντα. Οπως λέει ο ψυχίατρος Στέλιος Στυλιανίδης, «η ελπίδα είναι το αντίδοτο στον φόβο». Με το «δόγμα του σοκ» που μοιάζει με το ξαφνικό «δάγκωμα του φιδιού», με τις μαζικές επιθέσεις σε κάθε έννοια κοινωνικού αγαθού και αλληλεγγύης, οι μνημονιακές κυβερνήσεις επιχειρούν να μας ναρκώσουν, ώστε ήρεμα και παθητικά να δεχτούμε τη μοίρα μας.
Η ιδεολογία της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative – Δεν υπάρχει εναλλακτική), που διαχέουν καθημερινά και με δαιμονικό τρόπο τα «ενσωματωμένα»-συστημικά ΜΜΕ, είναι το δηλητήριο που μολύνει και αποδιοργανώνει τον νου και την ψυχή μας. Η πνευματική χαύνωση, το αίσθημα ανημποριάς και ματαιότητας που πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα εξασφαλίζουν τον πολύτιμο και αναγκαίο χρόνο στους κυβερνώντες για να αλλάξουν με ανεπίστρεπτο τρόπο το κοινωνικό μας περιβάλλον, έτσι που, όταν κάποια στιγμή θα αφυπνιστούμε, θα βρισκόμαστε όντως «στην έρημο του πραγματικού», χωρίς καν να υπάρχει, όπως στην ταινία «Matrix», ο κινηματογραφικός αρχηγός των ανταρτών Μορφέας για να μας το ανακοινώσει.
 Οι δαίμονες αγαπούν τη νύχτα, τα τέρατα είναι παιδιά της. Και όσο περισσότερο διαρκεί το σκοτάδι τόσο περισσότερες τερατογενέσεις θα βλέπουμε. «Η ελπίδα είναι το αντίδοτο στον φόβο». Και αυτό το αντίδοτο πρέπει να αγγίξει την καρδιά και το μυαλό μας. Χρειαζόμαστε ανατρεπτικά σχέδια, πρωτότυπες σκέψεις, βούληση για ζωή και προπαντός αλληλεγγύη. «Together we stand, divided we fall» (Μαζί μπορούμε να σταθούμε όρθιοι, χωρισμένοι θα πέσουμε) τραγουδούν οι Pink Floyd, ενάντια σε ένα σύστημα στο οποίο κυριαρχεί το δόγμα «Ο καθένας για τον εαυτό του».

=================================

Ernst&Young: Στα 59,1 €/MWh το κόστος των λιγνιτικών της ΔΕΗ

Σε κατ’ εξαίρεση δημοσιοποίηση στοιχείων κόστους της παραγωγής της προχώρησε σήμερα η ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι το λιγνιτικό της κόστος είναι 59,1 ευρώ η μεγαβατώρα. Μάλιστα η εταιρεία ανέθεσε στην Ernst & Young, δηλαδή τον ορκωτό ελεγκτή που χρησιμοποιεί, να επαληθεύσει τους υπολογισμούς της, με βάση το διεθνές πρότυπο συναφών εργασιών. Η επαλήθευση της E&Y στηρίχθηκε σε ποσά των δημοσιευμένων ελεγμένων Οικονομικών Καταστάσεων της ΔΕΗ, αναφορικά με στοιχεία κόστους δαπανών και σε ποσοτικά στοιχεία παραγωγής ενέργειας που προκύπτουν από τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. 

Όπως υπογραμμίζει η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωση, ο σκοπός της δημοσιοποίησης είναι να καταδειχθεί «το τεράστιο μέγεθος της απόκλισης μεταξύ της τιμής που αυθαίρετα και αναιτιολόγητα επιδίκασε η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου και του πραγματικού κόστους της ΔΕΗ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει:

Σε συνέχεια της πρόσφατης Απόφασης (υπ΄αριθμ. 1/2013) της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου στη ΡΑΕ, η οποία επιδίκασε τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. καταφανώς κάτω του κόστους, προκαλώντας αναδρομικά μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στη ΔΕΗ Α.Ε., η Εταιρεία, με στόχο τη θεμιτή προστασία των συμφερόντων της καθώς και των συμφερόντων των μετόχων της, αποφάσισε κατ’ εξαίρεση να δημοσιοποιήσει με απόλυτη διαφάνεια τα στοιχεία κόστους της προκειμένου να καταδείξει προς κάθε ενδιαφερόμενο το τεράστιο μέγεθος της απόκλισης μεταξύ της τιμής που αυθαίρετα και αναιτιολόγητα επιδίκασε η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου και του πραγματικού κόστους της ΔΕΗ.

Στοιχεία Κόστους

Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΗ Α.Ε. ανέθεσε στην εταιρεία ERNSTYOUNG Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Α.Ε., οι οποίοι είναι οι τακτικοί Ορκωτοί Ελεγκτές της Επιχείρησης, την επαλήθευση των υπολογισμών της ΔΕΗ αναφορικά με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα (MWh), τόσο για τις λιγνιτικές μονάδες όσο και για το σύνολο των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων του διασυνδεδεμένου συστήματος για τις χρήσεις 2009 έως 2012. Δεδομένου ότι από το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει στους καταναλωτές, η ΔΕΗ Α.Ε. παράγει περίπου το 65%-70% και το υπόλοιπο το αγοράζει από τρίτους ιδιώτες παραγωγούς, στην επαλήθευση αυτή περιλαμβάνεται επίσης και το κόστος του συνολικού μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας που η ΔΕΗ διαθέτει στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των αγορών από τους τρίτους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.

Οι διαδικασίες επαλήθευσης διενεργήθηκαν με βάση το Διεθνές Πρότυπο Συναφών Εργασιών 4400 – «Αναθέσεις Προσυμφωνημένων Διαδικασιών σχετικά με Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση» και στηρίχτηκαν σε ποσά των δημοσιευμένων ελεγμένων Οικονομικών Καταστάσεων της ΔΕΗ αναφορικά με στοιχεία κόστους δαπανών και στα ποσοτικά στοιχεία παραγωγής ενέργειας που προκύπτουν από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή του Συστήματος Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Επαληθεύτηκε επίσης και η κεφαλαιακή παραχώρηση για τις δραστηριότητες ορυχείων, λιγνιτικής παραγωγής και παραγωγής στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Από την εφαρμογή των ανωτέρω διαδικασιών προέκυψε ότι το μοναδιαίο κόστος παραγωγής Ευρώ /MWh στις επιμέρους δραστηριότητες ανέρχεται σε:
ΚΟΣΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Ευρώ / MWh
2009
2010
2011
2012
ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΗ
49,0
52,5
53,7
50,8
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΗ
53,4
53,8
60,8
59,5
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΗ + ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
53,9
53,2
63,8
69,2
Σημειώνεται ότι από 1-1-2013 τα στοιχεία κόστους θα είναι προσαυξημένα με το αυξημένο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (CO2), μετά την κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων την 31-12-2012.
Στοιχεία Κόστους Με Απόδοση Κεφαλαίων

Επιπρόσθετα η Εταιρεία, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαλήθευσης, υπολόγισε το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ αν προστεθεί μία ελάχιστη απόδοση κεφαλαίων πάνω στην επαληθευμένη κεφαλαιακή βάση. Με βάση τον υπολογισμό αυτό τα παραπάνω κόστη διαμορφώνονται ως ακολούθως:
ΚΟΣΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Ευρώ / MWh
2009
2010
2011
2012
ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΗ
56,7
61,7
62,2
59,1
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΗ
61,8
63,6
71,6
71,3
Επισημαίνεται ότι τα ως άνω αδιαμφισβήτητα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ επαληθεύουν πλήρως τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ που ο Διεθνής Συμβουλευτικός Οίκος PwC Λονδίνου κατέθεσε εγγράφως στο διαιτητικό δικαστήριο.
Σχόλιο
"Καθίσταται πλέον πασιφανής η τεράστια απόκλιση της τιμής των 36,6 Ευρώ/Mwh που επιδίκασε η πλειοψηφία (2 προς 1) του Διαιτητικού Δικαστηρίου σε σχέση με το πραγματικό κόστος. 
Ακόμη και στην ακραία περίπτωση που ήθελε να ικανοποιήσει την αδικαιολόγητη απαίτηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. να τροφοδοτείται αποκλειστικά από τη φθηνότερη λιγνιτική παραγωγή (μετακυλίοντας στους λοιπούς καταναλωτές το κόστος των ακριβότερων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου του Ομίλου Μυτιληναίου), η τιμή που επιδίκασε η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου απέχει τουλάχιστον 20 Ευρώ/MWh από το πραγματικό κόστος.

Τα δύο μέλη της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου επέλεξαν απολύτως αδικαιολόγητα και αυθαίρετα:

      να αγνοήσουν τα στοιχεία κόστους που κατέθεσε η PwC,
      να αγνοήσουν τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ που προκύπτουν από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας για την υπό εξέταση από τη Διαιτησία περίοδο,
      και τελικώς να στηριχθούν σχεδόν αποκλειστικά στους καταφανώς αυθαίρετους και εσφαλμένους υπολογισμούς στελέχους της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. αναφορικά με το εσωτερικό κόστος της ΔΕΗ.
Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η πώληση επί ζημία κάτω του κόστους παραβιάζει κατάφωρα όχι μόνο γενικούς κανόνες του Εθνικού και Κοινοτικού Δικαίου αλλά και ειδικότερα την εθνική έννομη τάξη που διέπει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που ορίζει ρητά ότι τα τιμολόγια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει:
      να αντανακλούν το πραγματικό κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας.
      να μη δημιουργούν διακρίσεις μεταξύ Καταναλωτών της ίδιας Κατηγορίας.
      να μην στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Δεν νοείται απόφαση διαιτησίας που αντιβαίνει στην Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία. Η ΔΕΗ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της καθώς και των συμφερόντων των μετόχων της και των καταναλωτών".
Πηγή:www.capital.gr
Τα «γαλάζια παιδιά» της ΔΕΗ δεν ήξεραν;‏
«Και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου μας και ειδικά τον Πρόεδρο της, τον Φίλιππο Ταυρή, για την πραγματικά σπουδαία δουλειά που έκαναν». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στις 30 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συγχαίροντας τον κ. Ταυρή για τη συνεισφορά του στην οργάνωση του συνεδρίου του κόμματος. Λίγες μόνο μέρες μετά, ήρθε και η επιβράβευση για τον κ. Ταυρή. Στις 10 Ιουλίου, το Δ.Σ της ΔΕΗ συνεδρίασε κι αποφάσισε...«τον ορισμό του Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Φίλιππου Ταυρή, ως Ανεξάρτητου - Μη Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε.».
Εκεί στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης ο κ. Ταυρής συνάντησε δυο ακόμη στελέχη της ΝΔ, τον Κωνσταντίνο Δόλογλου και τον Κώστα Ζωντανό. Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ ο Κώστας Δόλογλου, επίσης με μακρά και νευραλγική παρουσία στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ ενώ από τον περασμένο Μάρτιο, μέλος του ΔΣ είναι και ο Κώστας Ζωντανός, επί σειρά ετών οργανωτικός υπεύθυνος του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ. Τρεις άνθρωποι από τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.
Τρία στελέχη της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού είναι τοποθετημένα στην διοίκηση της ΔΕΗ και ούτε ένας από αυτούς δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες; Ούτε ένας δεν σκέφτηκε να θέσει υπόψη του Πρωθυπουργού τον αριθμό των πολιτών που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα;
Αν μη τι άλλο δεν θα έπεφτε και ο αρχηγός τους από τα σύννεφα μετά την τραγωδία της Θεσσαλονίκης, «ανακαλύπτοντας» ξαφνικά στο Μέγαρο Μαξίμου πως η ΔΕΗ κόβει σε ημερήσια βάση το ρεύμα σε περίπου 900 σπίτια και επιχειρήσεις εξωθώντας πολλούς από αυτούς σε επικίνδυνες και συχνά δολοφονικές λύσεις ανάγκης. Ήξερε ή δεν ήξερε ο κ. Σαμαράς πως κάτι τρέχει με το ρεύμα;
=========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: